«Det kristne høyre» og jødene i USA

De amerikanske jødene i alminnelighet, og deres ledere i særdeleshet, har en sterk tendens til å være liberale demokrater: For fri abort, for å begrense adgangen til skytevåpen, for miljøvern, for "skille mellom stat og kirke" (f. eks. mot bønn i skolen) og ikke særlig religiøse. Det kristne høyre står på motsatt side i disse og mange andre saker.

Derfor var det i mange år liten kontakt og vennskap mellom de store gruppene jøder og det kristne høyre i USA, selv om sistnevnte i mange år har vært en sterk støtte for Israel.

Men nå er situasjonen for Israel så kritisk at man i økende grad ser bort fra motsetningene i andre spørsmål, og samarbeider om å gjøre Israels situasjon kjent.

En av de kristne Israel-organisasjonene, FOI (Friends of Israel) har 250.000 mennesker på sin liste over folk som jevnlig får opplysninger på e-post. Nå har også jødiske grupper begynt å invitere talsmenn for denne og andre kristne Israel-organisasjoner til å holde foredrag. Det er en rekke andre slike organisasjoner også. Det er arbeid på gang med å forsøke å skape et samarbeidsorgan for kristne Israel-venner. Man håper at det vil representere 100.000 kirker!

Mange jøder finner likevel partnerskapet noe problematisk. En av grunnene er at mange kristne mest har teologiske grunner for å støtte Israel. Ut fra sin forståelse av Bibelens profetier kan de ha temmelig firkantede oppfatninger og være mye mer «hauker» enn jøder flest i USA er.

Et annet vanskelig spørsmål er kristen misjon blant jøder. Mange jøder er redde for at de kristne gruppene skal bruke kontakten med jødene til å forsøke å omvende jøder generelt, og ungdom spesielt, til kristendommen. Men en rabbiner som har vært pioner på samarbeidet og drevet med det i mange år, beroliger jødene: Bare en veldig liten del av de evangeliske samfunnene driver med medlemsverving overfor jøder.

Millioner av evangeliske kristne ber for Israel. Og de har en sterk innflytelse på den nåværende amerikanske administrasjonen, hvor mange av toppfolkene selv tilhører disse gruppene. I USA er det grupper som følger med de ulike politikerne, hvordan de har stemt i ulike saker gjennom årene («track record»). Den som har stemt mot Israel i noen saker, vil automatisk bli svartelistet av store grupper evangeliske velgere. Dette gir Israels venner en sterk innflytelse på amerikansk politikk.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart