Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Kraftige militære tiltak har hjulpet

I påsken var det en rekke store terroraksjoner i Israel. Det var en situasjon israelerne ikke kan leve med.

Like over påske ble derfor et stort antall reservesoldater mobilisert og gjennomførte krigen mot terroristene. Tross en kolossal hets i våre norske medier, var denne krigen ført langt mer forsiktig og humant enn andre land (for eksempel Nato-land) fører sine kriger.

Under Israels aksjon og i ukene etterpå var terroren kraftig redusert. Men det varte ikke lenge, så tok terrorangrepene seg opp igjen, og et stort antall israelske sivile ble drept.

Det er bakgrunnen for at Israel igjen mobiliserte en del reservesoldater, og gikk til ny aksjon mot de palestinske områdene. Og denne gangen er de israelske soldatene blitt stående i de palestinske områdene. De har ikke tenkt å trekke seg ikke ut før det er en eller annen sikkerhet for at storstilt terror ikke blir gjenopptatt.

Beinhard avstengning
Samtidig gjennomfører israelerne en beinhard avstengningspolitikk. De ulike lokalsamfunnene på Vestbredden er ikke bare avstengt fra Israel, men også fra hverandre. Det går sterkt ut over mulighetene for å komme på jobb, for å selge jordbruksvarer og andre varer, for å komme til utdanning, til lege osv. osv. Noen ganger skjer tragedier hvor mennesker dør fordi det tar for lang tid å nå fram til sykehus. Noen steder er mennesker på grensen til sult, enkelte kanskje også over grensen.

Nødvendig
Når dette blir skrevet, i slutten av juli, har det ikke vært noen selvmordsaksjon i Israel på flere dager. Ingen tror at det aldri vil skje igjen, men det er tydelig at når israelerne gjennomfører ekstra harde tiltak, går antallet terrorangrep sterkt ned. Det er tragisk og sykt at israelerne skal være nødt til slikt. Men det er de åpenbart.

Palestinerne har trodd at terror er et våpen de kan bruke uten at Israel kan forhindre det. Dersom de harde tiltakene klarer å begrense terroren sterkt, kan det tenkes at mange nok palestinere tar til vettet slik at det blir mulig å avvikle mest mulig av de tiltakene israelerne må gjennomføre. Helst alle sammen.

Men dersom israelerne lemper noe særlig på tiltakene akkurat nå, vil dessverre palestinerne ta det som en invitt til mer terror. Det viser seg gang på gang. Det lar seg simpelthen ikke gjøre. Israel kan ikke leve med en eller flere selvmordsbomber hver dag.

Ordninger
Samtidig er det å håpe at det kan finnes ordninger slik at de største tragediene kan unngås, i hvert fall. Det betinger at de avtaler som blir inngått, ikke blir misbrukt.

I en periode satte palestinerne i gang en serie angrep mot de israelske kontrollpostene, blant annet ved at selvmordsbombere sprengte seg i lufta sammen med israelske vakter. Det har ført til at kontrollpostene har måttet opptre mer forsiktig.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart