Kraftige militære tiltak har hjulpet

I påsken var det en rekke store terroraksjoner i Israel. Det var en situasjon israelerne ikke kan leve med.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Like over påske ble derfor et stort antall reservesoldater mobilisert og gjennomførte krigen mot terroristene. Tross en kolossal hets i våre norske medier, var denne krigen ført langt mer forsiktig og humant enn andre land (for eksempel Nato-land) fører sine kriger.

Under Israels aksjon og i ukene etterpå var terroren kraftig redusert. Men det varte ikke lenge, så tok terrorangrepene seg opp igjen, og et stort antall israelske sivile ble drept.

Det er bakgrunnen for at Israel igjen mobiliserte en del reservesoldater, og gikk til ny aksjon mot de palestinske områdene. Og denne gangen er de israelske soldatene blitt stående i de palestinske områdene. De har ikke tenkt å trekke seg ikke ut før det er en eller annen sikkerhet for at storstilt terror ikke blir gjenopptatt.

Beinhard avstengning
Samtidig gjennomfører israelerne en beinhard avstengningspolitikk. De ulike lokalsamfunnene på Vestbredden er ikke bare avstengt fra Israel, men også fra hverandre. Det går sterkt ut over mulighetene for å komme på jobb, for å selge jordbruksvarer og andre varer, for å komme til utdanning, til lege osv. osv. Noen ganger skjer tragedier hvor mennesker dør fordi det tar for lang tid å nå fram til sykehus. Noen steder er mennesker på grensen til sult, enkelte kanskje også over grensen.

Nødvendig
Når dette blir skrevet, i slutten av juli, har det ikke vært noen selvmordsaksjon i Israel på flere dager. Ingen tror at det aldri vil skje igjen, men det er tydelig at når israelerne gjennomfører ekstra harde tiltak, går antallet terrorangrep sterkt ned. Det er tragisk og sykt at israelerne skal være nødt til slikt. Men det er de åpenbart.

Palestinerne har trodd at terror er et våpen de kan bruke uten at Israel kan forhindre det. Dersom de harde tiltakene klarer å begrense terroren sterkt, kan det tenkes at mange nok palestinere tar til vettet slik at det blir mulig å avvikle mest mulig av de tiltakene israelerne må gjennomføre. Helst alle sammen.

Men dersom israelerne lemper noe særlig på tiltakene akkurat nå, vil dessverre palestinerne ta det som en invitt til mer terror. Det viser seg gang på gang. Det lar seg simpelthen ikke gjøre. Israel kan ikke leve med en eller flere selvmordsbomber hver dag.

Ordninger
Samtidig er det å håpe at det kan finnes ordninger slik at de største tragediene kan unngås, i hvert fall. Det betinger at de avtaler som blir inngått, ikke blir misbrukt.

I en periode satte palestinerne i gang en serie angrep mot de israelske kontrollpostene, blant annet ved at selvmordsbombere sprengte seg i lufta sammen med israelske vakter. Det har ført til at kontrollpostene har måttet opptre mer forsiktig.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart