Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Krise i den ortodokse kirken

I artikkelen Den gresk-ortodokse kirken fortalte vi litt om det største og eldste kirkesamfunnet i Israel og om konfliktene da det skulle velge ny patriark.

Siden har sakene utviklet seg videre. Her er noe av det som er skjedd og skjer, slik det gjenspeiler seg i israelsk presse:

Eiendommer
Den gresk-ortodokse kirken har vært i Det hellige land siden år 451. I løpet av denne tiden har kirken skaffet seg enorme eiendommer: Kirker, klostre, utdanningsinstitusjoner, velferdsinstitusjoner, landområder, hus og hundrevis av ulike bedrifter i Jerusalem, Betlehem, Vestbredden, Galilea og andre deler av landet, og likeså i andre land i Midtøsten.

En stor del av eiendommene er i bruk av israelske jøder. Kirken eier bl. a. jorden der Utdanningsdepartementet, Knesset og Høyesterett er bygd. Likeså områder med dyre boliger, f. eks. der Israels president og statsminister bor. Mange av kontraktene skal fornyes i løpet av de nærmeste 10 år.

Konflikt med israelerne
Irineos ble valgt til patriark, men Israel godkjente ham ikke. Grunnen kan være at han var ansett for å være for pro-palestinsk, eller kanskje for å bruke anerkjennelsen til å presse ham. Israel godkjenner ikke underskriften fra Irineos, men fra metropolitten Cornelius, som fungerte som patriark etter at den forrige patriarken døde. Mange, også israelere, mener at det er ganske frekt. «Tenk om den franske justisministeren nektet å godta den sjefsrabbineren jødene i Frankrike velger,» sier en. «Det ville ha møtt ganske stor kritikk fra Israel.»

I april i år så det hele ut til å ordne seg. Irineos ble invitert både til Israels president (med en stilling som ligner på den kongen har i Norge) og statsminister. Men kort etter det siste møtet fikk patriarken besøk av en representant for statsminister Ariel Sharons kontor.

Israeleren hadde med seg et brev som han bad patriarken undertegne. I brevet skulle patriarken love å selge eiendommer til den israelske regjeringen, nærmere bestemt eiendommer som regjeringen allerede bruker.

«Jeg undertegnet ikke»
Det er kjent at tidligere patriarker har forhandlet med Israel om å selge eiendommer som israelerne allerede bruker for en klekkelig sum. Men i dette tilfellet benekter Irineos på det sterkeste at han undertegnet noe som helst.

Til tross for dette går det rykter i den gresk-ortodokse kirken om at Ireneos undertegnet et slikt brev. Og ikke bare det: En angivelig kopi av et slikt brev, med patriarkens underskrift, er i omløp innenfor kirken. Ikke minst en yngre arabisk prest fra Galilea, Atallah Hanna, har latt seg intervjue på ulike arabiske TV-stasjoner. Han hevder at Irineos planlegger å selge jord til Israel.

Etnisk konflikt i kirken
Hanna sier mer: Irineos forsøker å verve tusenvis av ikke-jødiske innvandrere fra Russland (de fleste av dem er ortodokse) for å svekke den innflytelsen de arabiske kristne har i kirken. (Ordet «kristen» brukes her i en vid betydning.)

Det er en reell konflikt: Mens arabiske kristne tidligere har vært i stort flertall, er det nå stadig flere ortodokse fra Øst-Europa som blir medlemmer av kirken og setter sitt preg på den. Dette forsøker en del arabiske kristne å motvirke, og de forsøker å få satt arabere inn i ledende stillinger i kirken. Det ser ut for at den etnisk greske patriarken forsøker å unngå det.

Sterke beskyldninger
Atallah Hanna fikk sparken som talsmann for den gresk-ortodokse kirken da han kom med støtte til terror-angrep. Siden dro han på tur til en rekke flere arabiske land. Israelsk politi anklager ham for å ha møtt Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah i Libanon. Det er ulovlig fordi Hizbollah er i krig med Israel.

Hanna sier at han har opplevd flere episoder av voldsbruk nå i september. Ukjente gjerningsmenn skal ha kastet stein på hans bolig i Gamlebyen og knust vinduer og andre gjenstander med dem. Han skal også være blitt angrepet fysisk av en ukjent ung mann, og slått og sparket. Og ifølge personer som står Hanna nær er det patriark Irineos som står bak angrepene!

Dette avviser en talsmann for patriarken som «nonsens». Han sier at Hanna har startet en kampanje sammen med Arafats styre for å få Irineos avsatt.

I mellomtiden forlanger flere arabiske ledere garantier for at ikke patriarken gjør dem til en minoritet i kirken. De sier at Irineos har kommet med falske løfter tidligere. De har gitt ham en frist på to måneder til å gjennomføre endringer, først og fremst å innsette arabiske prester som biskoper og andre høyere stillinger.

Selv om Israel nok ikke har opptrådt helt klokt i denne saken, er det vel ikke sikkert at forholdene innen den gresk-ortodokse kirken styrker jødenes tillit til de kristne og kristendommen.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart