Krise i den ortodokse kirken

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

I artikkelen Den gresk-ortodokse kirken fortalte vi litt om det største og eldste kirkesamfunnet i Israel og om konfliktene da det skulle velge ny patriark.

Siden har sakene utviklet seg videre. Her er noe av det som er skjedd og skjer, slik det gjenspeiler seg i israelsk presse:

Eiendommer
Den gresk-ortodokse kirken har vært i Det hellige land siden år 451. I løpet av denne tiden har kirken skaffet seg enorme eiendommer: Kirker, klostre, utdanningsinstitusjoner, velferdsinstitusjoner, landområder, hus og hundrevis av ulike bedrifter i Jerusalem, Betlehem, Vestbredden, Galilea og andre deler av landet, og likeså i andre land i Midtøsten.

En stor del av eiendommene er i bruk av israelske jøder. Kirken eier bl. a. jorden der Utdanningsdepartementet, Knesset og Høyesterett er bygd. Likeså områder med dyre boliger, f. eks. der Israels president og statsminister bor. Mange av kontraktene skal fornyes i løpet av de nærmeste 10 år.

Konflikt med israelerne
Irineos ble valgt til patriark, men Israel godkjente ham ikke. Grunnen kan være at han var ansett for å være for pro-palestinsk, eller kanskje for å bruke anerkjennelsen til å presse ham. Israel godkjenner ikke underskriften fra Irineos, men fra metropolitten Cornelius, som fungerte som patriark etter at den forrige patriarken døde. Mange, også israelere, mener at det er ganske frekt. «Tenk om den franske justisministeren nektet å godta den sjefsrabbineren jødene i Frankrike velger,» sier en. «Det ville ha møtt ganske stor kritikk fra Israel.»

I april i år så det hele ut til å ordne seg. Irineos ble invitert både til Israels president (med en stilling som ligner på den kongen har i Norge) og statsminister. Men kort etter det siste møtet fikk patriarken besøk av en representant for statsminister Ariel Sharons kontor.

Israeleren hadde med seg et brev som han bad patriarken undertegne. I brevet skulle patriarken love å selge eiendommer til den israelske regjeringen, nærmere bestemt eiendommer som regjeringen allerede bruker.

«Jeg undertegnet ikke»
Det er kjent at tidligere patriarker har forhandlet med Israel om å selge eiendommer som israelerne allerede bruker for en klekkelig sum. Men i dette tilfellet benekter Irineos på det sterkeste at han undertegnet noe som helst.

Til tross for dette går det rykter i den gresk-ortodokse kirken om at Ireneos undertegnet et slikt brev. Og ikke bare det: En angivelig kopi av et slikt brev, med patriarkens underskrift, er i omløp innenfor kirken. Ikke minst en yngre arabisk prest fra Galilea, Atallah Hanna, har latt seg intervjue på ulike arabiske TV-stasjoner. Han hevder at Irineos planlegger å selge jord til Israel.

Etnisk konflikt i kirken
Hanna sier mer: Irineos forsøker å verve tusenvis av ikke-jødiske innvandrere fra Russland (de fleste av dem er ortodokse) for å svekke den innflytelsen de arabiske kristne har i kirken. (Ordet «kristen» brukes her i en vid betydning.)

Det er en reell konflikt: Mens arabiske kristne tidligere har vært i stort flertall, er det nå stadig flere ortodokse fra Øst-Europa som blir medlemmer av kirken og setter sitt preg på den. Dette forsøker en del arabiske kristne å motvirke, og de forsøker å få satt arabere inn i ledende stillinger i kirken. Det ser ut for at den etnisk greske patriarken forsøker å unngå det.

Sterke beskyldninger
Atallah Hanna fikk sparken som talsmann for den gresk-ortodokse kirken da han kom med støtte til terror-angrep. Siden dro han på tur til en rekke flere arabiske land. Israelsk politi anklager ham for å ha møtt Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah i Libanon. Det er ulovlig fordi Hizbollah er i krig med Israel.

Hanna sier at han har opplevd flere episoder av voldsbruk nå i september. Ukjente gjerningsmenn skal ha kastet stein på hans bolig i Gamlebyen og knust vinduer og andre gjenstander med dem. Han skal også være blitt angrepet fysisk av en ukjent ung mann, og slått og sparket. Og ifølge personer som står Hanna nær er det patriark Irineos som står bak angrepene!

Dette avviser en talsmann for patriarken som «nonsens». Han sier at Hanna har startet en kampanje sammen med Arafats styre for å få Irineos avsatt.

I mellomtiden forlanger flere arabiske ledere garantier for at ikke patriarken gjør dem til en minoritet i kirken. De sier at Irineos har kommet med falske løfter tidligere. De har gitt ham en frist på to måneder til å gjennomføre endringer, først og fremst å innsette arabiske prester som biskoper og andre høyere stillinger.

Selv om Israel nok ikke har opptrådt helt klokt i denne saken, er det vel ikke sikkert at forholdene innen den gresk-ortodokse kirken styrker jødenes tillit til de kristne og kristendommen.

 

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart