Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Arabere glad for Mitzna

Arabiske ledere i Israel har uttrykt tilfredshet med at Arbeiderpartiet har valgt Amram Mitzna til partileder. Mange regner med at han vil øke antallet arabere som stemmer på partiet. Men araberne er blitt skeptiske til både Arbeiderpartiet og Likud. De har fått store løfter mange ganger, men det er blitt lite ut av det i praksis.

Mange arabere

Ordfører i blandet by
Mange arabere bor i rent arabiske byer. Men det er også noen blandede byer, med både jøder og arabere. Den største byen som har jødisk flertall og en betydelig arabisk minoritet, er Haifa. Der har Amram Mitzna vært ordfører.

Mange arabere mener at Mitzna har klart å være ordfører for alle på en bedre måte enn noen andre. Han har rådført seg med arabere og brakt noen av dem til maktposisjoner. Mitzna har lykkes i å skape gode forhold mellom jøder og arabere selv under de vanskelige forholdene som har vært under den nåværende intifadaen siden september 2000.

Forverring etter intifadaen
Før intifadaen begynte, var det utstrakt kontakt mellom jøder og arabere, i det minste slik at jøder i stor grad handlet hos arabere (både israelske arabere og palestinere på Vestbredden). Dette var til fordel for alle parter: Det bidro for det første til forståelse. Dernest fikk jødene varer og tjenester som ofte var billigere. Og araberne tjente gode penger.

I begynnelsen av intifadaen var det store opptøyer med israelske arabere. Arabisk ungdom sperret av betydelige områder i Israel, og angrep jøder (særlig ved å ødelegge eiendom). I tumultene ble 13 israelske arabere skutt av israelske politi- og sikkerhetsfolk. Det foregår fremdeles undersøkelser av skyldforholdene i dette.

Etter disse opptøyene ble det en kraftig nedgang i jødiske kjøp fra arabere, også israelske arabere. Opptøyene – og retorikken fra arabiske ledere – var så hatsk at få jøder tar sjansen på å bevege seg mer enn nødvendig i arabiske områder. Nedgangen varer i stor grad fremdeles. Dette har påført «den arabiske sektoren» i Israel en betydelig økonomisk nedgang. Det er nok en viktig grunn til at sterke krefter i det arabiske samfunnet i Israel har arbeidet for å forhindre at det blir for mye vold mot jøder.

Gjenoppbygge tilliten
Det vil, selv i beste fall, ta tid å gjenoppbygge den tilliten som – tross alt – har vært mellom jøder og arabere i Israel, og helst utvide den. Mange arabere håper at Amram Mitzna skal bli i stand til det. De mener at han har vist gode takter i Haifa.

Men det er ikke nok med ord. De vil ha mer penger: Bedre veier, bedre skoler, bedre helsestell, redusert arbeidsledighet. Kort sagt: Like mye penger som de jødiske kommunene får.

Foreløpig er nok mange arabere skeptiske. I primærvalget hvor Mitzna ble valgt, var vel 14.500 arabere stemmeberettiget (fordi de er medlemmer av Arbeiderpartiet). Bare litt over 40 % stemte.
Og foreløpig tyder det meste på at Arbeiderpartiet og Mitzna vil gå på et solid tap ved valget 28. januar.

Hovedkilde: En artikkel av David Rudge i Jerusalem Post 21.11.02.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart