Arabere glad for Mitzna

Arabiske ledere i Israel har uttrykt tilfredshet med at Arbeiderpartiet har valgt Amram Mitzna til partileder. Mange regner med at han vil øke antallet arabere som stemmer på partiet. Men araberne er blitt skeptiske til både Arbeiderpartiet og Likud. De har fått store løfter mange ganger, men det er blitt lite ut av det i praksis.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Mange arabere

Ordfører i blandet by
Mange arabere bor i rent arabiske byer. Men det er også noen blandede byer, med både jøder og arabere. Den største byen som har jødisk flertall og en betydelig arabisk minoritet, er Haifa. Der har Amram Mitzna vært ordfører.

Mange arabere mener at Mitzna har klart å være ordfører for alle på en bedre måte enn noen andre. Han har rådført seg med arabere og brakt noen av dem til maktposisjoner. Mitzna har lykkes i å skape gode forhold mellom jøder og arabere selv under de vanskelige forholdene som har vært under den nåværende intifadaen siden september 2000.

Forverring etter intifadaen
Før intifadaen begynte, var det utstrakt kontakt mellom jøder og arabere, i det minste slik at jøder i stor grad handlet hos arabere (både israelske arabere og palestinere på Vestbredden). Dette var til fordel for alle parter: Det bidro for det første til forståelse. Dernest fikk jødene varer og tjenester som ofte var billigere. Og araberne tjente gode penger.

I begynnelsen av intifadaen var det store opptøyer med israelske arabere. Arabisk ungdom sperret av betydelige områder i Israel, og angrep jøder (særlig ved å ødelegge eiendom). I tumultene ble 13 israelske arabere skutt av israelske politi- og sikkerhetsfolk. Det foregår fremdeles undersøkelser av skyldforholdene i dette.

Etter disse opptøyene ble det en kraftig nedgang i jødiske kjøp fra arabere, også israelske arabere. Opptøyene – og retorikken fra arabiske ledere – var så hatsk at få jøder tar sjansen på å bevege seg mer enn nødvendig i arabiske områder. Nedgangen varer i stor grad fremdeles. Dette har påført «den arabiske sektoren» i Israel en betydelig økonomisk nedgang. Det er nok en viktig grunn til at sterke krefter i det arabiske samfunnet i Israel har arbeidet for å forhindre at det blir for mye vold mot jøder.

Gjenoppbygge tilliten
Det vil, selv i beste fall, ta tid å gjenoppbygge den tilliten som – tross alt – har vært mellom jøder og arabere i Israel, og helst utvide den. Mange arabere håper at Amram Mitzna skal bli i stand til det. De mener at han har vist gode takter i Haifa.

Men det er ikke nok med ord. De vil ha mer penger: Bedre veier, bedre skoler, bedre helsestell, redusert arbeidsledighet. Kort sagt: Like mye penger som de jødiske kommunene får.

Foreløpig er nok mange arabere skeptiske. I primærvalget hvor Mitzna ble valgt, var vel 14.500 arabere stemmeberettiget (fordi de er medlemmer av Arbeiderpartiet). Bare litt over 40 % stemte.
Og foreløpig tyder det meste på at Arbeiderpartiet og Mitzna vil gå på et solid tap ved valget 28. januar.

Hovedkilde: En artikkel av David Rudge i Jerusalem Post 21.11.02.

 

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart