Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Tamarisk-treet

Tamarisk-treet er lett å kjenne igjen for alle som vanker i området nær Beersheba. Det er også godt kjent av alle som ferierer i Dødehavs-regionen og langs Jordan-elven.

Trærne i Bibelen:

Tamarisk-treet er lett å kjenne igjen for alle som vanker i området nær Beersheba. Det er også godt kjent av alle som ferierer i Dødehavs-regionen og langs Jordan-elven.

Når vannet i Genesaret-sjøen (Kinneret) synker i tørre år, benytter tamarisk-treet anledningen til å «overta» områder som tidligere var dekket av ferskvann. Tamarisken finnes også langs Middelhavskysten. Dens kraftige skygge tiltrekker gjeterne, deres flokker og forskjellige veifarende.

Blant jødenes vismenn ble uttrykket «Den storartede tamarisk» ofte brukt som betegnelse på de tidlige vismenn (lærere som underviste i Talmud). Tamarisken blir nevnt tre ganger i Bibelen. Første gang var da Abraham skulle bevise for Abimelech at det var den sistnevntes tjenere som hadde tatt hans kilde. På stedet inngikk de to en pakt som stadig finnes i navnet på byen Beersheba (Beer sheba = de syvs kilde) siden Abraham hadde gitt Abimelech 7 sauer.

Og beretningen fortsetter: Abraham plantet en tamarisk i Beersheba, og påkalte der Herrens navn, den evige Gud. 1. Mos. 21-33.

Abrahams tamarisk ble et begrep som henviser til den spesielt store gjestfrihet som ble tilbudt av vår far Abraham. Ifølge en bok fra Talmud og historier samlet av Rabbi Shimon Hadarshan (fra 10. til 13. århundre), fra salmer og andre kilder, sa Rabbi Eliezer: «Og han plantet en tamarisk i Beersheba. Hva er en tamarisk? Mat, drikke, selskap.»

Da David flyktet fra Saul , får man en bestemt opplysning om hvor Saul satt da han møtte David med sin styrke: «Da Saul hørte at David og hans menn hadde blitt lokalisert – da var Saul i Gilboa, hvor han satt under en tamarisk oppe i høyden, med spyd i hånden, og med alle sine hoffmenn rundt seg.» 1. Samuel 22.8.

Tamarisk-treet opptrer for tredje gang i Bibelen igjen i forbindelse med Saul. Hans altfor tidlige død på Mount Gilboa, sammen med sine sønner, i krigen mot filistrene, tvinger innbyggerne i Jabesh-Gilead til å betale en endelig tributt til ham og hans sønner, i noe som sannelig var en ren velgjerning. Minnet om hans første kamp mot ammonitene er fremdeles sterkt. Så under dekke av nattemørket fjernet de de spiddede kroppene fra Bet Sheans murer, bar dem til Jabesh-Gilead, brente dem og tok benene og begravde dem under et tamarisktre: «Da tok de benene og begravde dem under tamarisk-treet i Jabesh, og de fastet i syv dager».

Botanisk beskrivelse
Tamarisktreet er et eviggrønt tre som kan bli 15 meter høyt. Stammen er som regel bøyd og kronen er stor.

Det vokser i ørkener og på stepper, i sand og løssjord, men også i vanlig jord. Det kan stå imot varme, tørke og saltholdighet. Nye skudd brer seg ved siden av treet. I skogbruket blir det brukt til å holde fast på drivende sanddyner, til vindskjermer og mot jorderosjon. Det vokser vilt i Israel, og på grunn av dets hurtige vekst erstatter det trær som allerede er blitt hugget ned eller brent av ild. Dets lyse, harde treverk brukes til oppvarming og snekring. Store områder med drivende sand i vestlige Negev er blitt stabilisert av tamarisktrær.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart