Tamarisk-treet

Tamarisk-treet er lett å kjenne igjen for alle som vanker i området nær Beersheba. Det er også godt kjent av alle som ferierer i Dødehavs-regionen og langs Jordan-elven.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Trærne i Bibelen:

Tamarisk-treet er lett å kjenne igjen for alle som vanker i området nær Beersheba. Det er også godt kjent av alle som ferierer i Dødehavs-regionen og langs Jordan-elven.

Når vannet i Genesaret-sjøen (Kinneret) synker i tørre år, benytter tamarisk-treet anledningen til å «overta» områder som tidligere var dekket av ferskvann. Tamarisken finnes også langs Middelhavskysten. Dens kraftige skygge tiltrekker gjeterne, deres flokker og forskjellige veifarende.

Blant jødenes vismenn ble uttrykket «Den storartede tamarisk» ofte brukt som betegnelse på de tidlige vismenn (lærere som underviste i Talmud). Tamarisken blir nevnt tre ganger i Bibelen. Første gang var da Abraham skulle bevise for Abimelech at det var den sistnevntes tjenere som hadde tatt hans kilde. På stedet inngikk de to en pakt som stadig finnes i navnet på byen Beersheba (Beer sheba = de syvs kilde) siden Abraham hadde gitt Abimelech 7 sauer.

Og beretningen fortsetter: Abraham plantet en tamarisk i Beersheba, og påkalte der Herrens navn, den evige Gud. 1. Mos. 21-33.

Abrahams tamarisk ble et begrep som henviser til den spesielt store gjestfrihet som ble tilbudt av vår far Abraham. Ifølge en bok fra Talmud og historier samlet av Rabbi Shimon Hadarshan (fra 10. til 13. århundre), fra salmer og andre kilder, sa Rabbi Eliezer: «Og han plantet en tamarisk i Beersheba. Hva er en tamarisk? Mat, drikke, selskap.»

Da David flyktet fra Saul , får man en bestemt opplysning om hvor Saul satt da han møtte David med sin styrke: «Da Saul hørte at David og hans menn hadde blitt lokalisert – da var Saul i Gilboa, hvor han satt under en tamarisk oppe i høyden, med spyd i hånden, og med alle sine hoffmenn rundt seg.» 1. Samuel 22.8.

Tamarisk-treet opptrer for tredje gang i Bibelen igjen i forbindelse med Saul. Hans altfor tidlige død på Mount Gilboa, sammen med sine sønner, i krigen mot filistrene, tvinger innbyggerne i Jabesh-Gilead til å betale en endelig tributt til ham og hans sønner, i noe som sannelig var en ren velgjerning. Minnet om hans første kamp mot ammonitene er fremdeles sterkt. Så under dekke av nattemørket fjernet de de spiddede kroppene fra Bet Sheans murer, bar dem til Jabesh-Gilead, brente dem og tok benene og begravde dem under et tamarisktre: «Da tok de benene og begravde dem under tamarisk-treet i Jabesh, og de fastet i syv dager».

Botanisk beskrivelse
Tamarisktreet er et eviggrønt tre som kan bli 15 meter høyt. Stammen er som regel bøyd og kronen er stor.

Det vokser i ørkener og på stepper, i sand og løssjord, men også i vanlig jord. Det kan stå imot varme, tørke og saltholdighet. Nye skudd brer seg ved siden av treet. I skogbruket blir det brukt til å holde fast på drivende sanddyner, til vindskjermer og mot jorderosjon. Det vokser vilt i Israel, og på grunn av dets hurtige vekst erstatter det trær som allerede er blitt hugget ned eller brent av ild. Dets lyse, harde treverk brukes til oppvarming og snekring. Store områder med drivende sand i vestlige Negev er blitt stabilisert av tamarisktrær.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart