Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Arbeiderpartiet sliter

To uker før valget 28. januar er det liten optimisme å spore i det israelske Arbeiderpartiet. En stund håpet man at ulike påståtte (og kanskje også noen virkelige) skandaler i Sharons Likud-parti skulle bringe dette partiet ned og Arbeiderpartiet opp. Men det har ikke slått til: Selv da Likud gikk nedover, gikk ikke Arbeiderpartiet så mye opp. De fleste som hoppet av fra Likud, gikk til andre partier som antakelig vil danne regjering sammen med Likud. Og nå ser Likud ut til å være på vei oppover igjen.

Den nyvalgte lederen i Arbeiderpartiet, Amram Mitzna, er lite kjent. Han har en tydelig profil som «due». Det tiltaler mest kvinnelige velgere. Men samtidig har de ikke tillit til ham fordi han er uerfaren. De tror at partiet ikke vil gi ham lov til å gjennomføre det han ønsker.

Mitzna har valgt å satse store penger på TV-reklame. Så store penger at det er lite igjen til plakater, klistremerker osv. Resultatet er, ifølge avisen Ha’aretz, at en besøkende kunne være unnskyldt for å lure på om også Israel er et land med bare en statsministerkandidat, slik nabolandene er: Mens plakater av Sharon henger overalt, er Mitzna nesten usynlig.

«Ikke med i en Sharon-regjering»
Lederen, Amram Mitzna, har gått ut og sagt at Arbeiderpartiet etter valget under ingen omstendighet vil gå inn i en regjering ledet av Ariel Sharon. Offisielt har han støtte av hele ledelsen i partiet. Men alle vet at de tidligere Sharon-statsrådene fra Arbeiderpartiet trivdes i regjeringen og ønsket å fortsette i den. De ønsker at Arbeiderpartiet igjen skal gå inn i en regjering ledet av Ariel Sharon. Meningsmålinger viser at et stort flertall av velgerne også ønsker en bred samlingsregjering i den nåværende krigssituasjonen.

Sharons parti, Likud, uttaler at «dagen etter valget vil Dalia Itzik finne veien tilbake til en samlingsregjering, og hun vil finne en brukbar forklaring. – Itzik selv, minister i Sharons regjering til Mitzna presset partiet til å trekke seg ut, sa i et intervju at hun trodde at Mitzna vil vinne valget. Intervjueren sa at det hørtes helt sprøtt ut. «Det stemmer,» svarte Itzik. Ikke akkurat noe som styrker troverdigheten.

Tommy Lapid er leder for Shinui-partiet, som konkurrerer på meningsmålingene med Arbeiderpartiet om å være det nest største (etter Likud). Han er kjent for å ha en uvanlig skarp tunge. Vanligvis går den ut over de religiøse partiene, men det hender han avlegger andre en visitt også. Han kommenterte Mitznas uttalelse om å ikke slutte seg til en samlingsregjering slik: «Mitzna ombestemmer seg hver mandag og torsdag.» Han sa at Mitzna vil bli tvunget av det politiske presset til å slutte seg til Sharon-regjeringen, og han «bør bli betraktet med overbærenhet».

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart