Glimt fra politikken

Her skal vi nevne en rekke forhold som har det til felles at de angår valget som var 28. januar og den politiske situasjonen i forlengelsen av det:

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Mistillit vanskeligere
Det er usikkert hvordan Sharons regjering vil bli sammensatt. Men når den først er dannet, sitter den tryggere enn tidligere regjeringer har gjort. Tidligere har en regjering kunnet fjernes ved at et flertall i Knesset stemte for et mistillitsforslag. Nå må 61 medlemmer stemme for et mistillitsforslag (altså et flertall ikke bare av dem som er til stede i salen, men av alle medlemmene). Men ikke bare det: Dersom vedtaket om mistillit skal være gyldig, må det inneholde navnet på en ny statsminister. Det vil derfor antakelig i praksis bli umulig for partier til høyre og til venstre for regjeringen å fremme et felles mistillitsforslag.

Lavere valgoppslutning
Bare 68,5 % av velgerne stemte ved dette valget, sammenliknet med 78,7 % i 1999 og 79,3 % i 1996.

Nå er jo 68,5 % ikke dårlig sammenliknet med mange andre land. Men nedgangen er bekymringsfull. Følgende forklaringer er gitt:
Partiene, særlig Arbeiderpartiet, satset denne gangen veldig sterkt på TV-reklame. Men de siste åra har kommersiell reklame på TV gjort at folk er mer kresne. Den politiske reklamen hadde derfor lave seertall: Nesten null på Kanal Ti, mindre enn 5 % på Kanal 1 og omtrent 8 % på Kanal 2. Til sammen mindre enn 15 %. En artikkelforfatter foreslår at Knesset pålegger TV-selskapene å bringe debatter mellom lederne for de store partiene, og pålegger lederne å stille opp. Før dette valget ledet Ariel Sharon, og ønsket ikke å stille opp i en debatt som kunne ødelegge noe av ledelsen. Dette bidro til redusert glød og dermed til mindre oppslutning.

I deler av Israel var det dårlig vær. Det påvirker oppslutningen.
Men i tillegg til alt dette var nok generell skuffelse og frustrasjon også en grunn til den forholdsvis lave oppslutningen. Mange støtter Sharon – mer eller mindre – i sikkerhetssaker. Men han har ikke lykkes i økonomisk politikk, og mange israelere har det dårligere enn før. Selv om det er mange gode forklaringer, både i krigstilstanden med palestinerne og i verdensøkonomien, bidrar det til en oppgitthet som nok påvirker oppslutningen.

Kvinner i Knesset
Israel er blant de landene som har lavest kvinnerepresentasjon i nasjonalforsamlingen. I det forrige Knesset var det 17 kvinner av de 120 medlemmene. Ved valget nå økte antallet kvinner, men bare til 18.

I Sharon-regjeringen var det tre kvinnelige ministre: Limor Livnat (Likud, utdanning), Dalia Itzik (Arbeiderpartiet, industri) og Tzipi Livni (Likud, jordbruk). Antallet statssekretærer (viseministre) er vesentlig lavere i Israel enn i Norge. To av dem var kvinner: Dalia Rabin-Pelossoff (Arbeiderpartiet, forsvar) og Nomi Blumenthal (infrastruktur).

Arbeiderpartiet nesten konkurs
Mens partiene på ytre høyre, og deler av Sharons eget Likud-parti, forsøker å samle sine krefter for å forhindre at Sharon går med på opprette en palestinsk stat, krangler lederne i Arbeiderpartiet om de skal slutte seg til Sharons regjering, og hva de eventuelt skal kreve i den forbindelsen.

Men ifølge Hannah Kim (Ha’aretz 31. januar) er Arbeiderpartiet nesten konkurs. Partiet skylder ikke mindre enn 200 millioner kroner.

 

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart