Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nye toner fra Egypt

Ariel Sharon har vært statsminister i to år. I denne tiden har presidenten i Egypt, Hosni Mubarak, ikke ønsket å være på talefot med Sharon.

Noen dager før Sharon ble valgt i 2001, uttrykte Mubarak bekymring for at han skulle være nødt til å snakke med Sharon. Sharon svarte at det trengte Mubarak ikke bekymre seg om, «jeg har ikke tenkt å ringe ham». De har nesten ikke hatt direkte kontakt. Men de snakket sammen på telefon i mars 2002 og noen få ganger siden. Mubarak har invitert en rekke israelske ledere til Egypt (Shimon Peres, Benjamin Ben-Eliezer med flere), men ikke Sharon. Og bortsett fra i Yitzak Rabins begravelse, har Mubarak aldri besøkt Israel. Ellers har kontakten mellom de to landene i stor grad gått gjennom deres etterretningssjefer.

Sommeren 2002 var den egyptiske etterretningssjefen Omer Suleiman invitert til Sharons bondegård. (Sharon er bonde, og regner med å gå tilbake til bondegården når han avslutter i politikken.) Sharon er jo ikke blant de slankeste, for å si det slik, og er kjent som en matmons. Egypterne ble derfor fornærmet og klaget da Suleiman bare fikk to pølser og en tomat. Sharon svarte: «Neste gang skal han få tre pølser.» – Noen dager etter ringte Mubarak til Sharon for å drøfte en diplomatisk sak. Sharon ville ikke ta telefonen, han sa at han var opptatt. Men han ringte Mubarak dagen etter.

Nye toner
På bakgrunn av den holdningen som har vært, vakte det positiv oppmerksomhet i Israel at Mubarak ringte etter valget 28. januar og gratulerte Sharon med seieren. Han inviterte også Sharon til samtaler når den nye regjeringen er klar. Detaljer for møtet skal avtales siden. De to diskuterte fredsprosessen i Midtøsten, ifølge statsministerens kontor.

Men allerede før valget sa Mubarak offentlig at Egypt nå må samarbeide med Sharon, som vil bli gjenvalgt. For det har ikke nyttet å ikke ha kontakt.

Egypt har forsøkt å opptre konstruktivt i den senere tid, og har blant annet invitert ulike palestinske grupper til samtaler i Egypt for å forsøke å få til en våpenhvile «som skal gjøre Israel forlegen», men palestinerne godtok det ikke. [Tanken bak en slik bemerkning er at israelerne egentlig ikke ønsker våpenhvile, men blir nødt til å godta hvis palestinerne kommer med det. Det tror jeg er en helt feilaktig oppfatning.]

Ny holdning eller USA-tur?
Men israelerne er ikke så sikre på at dialogviljen i Egypt stikker så dypt. Mubaraks sønn Gamal skal dra til USA for å presentere Egypts syn på de ulike konfliktene i Midtøsten, og be om amerikansk støtte hvis Egypt blir rammet av krigen mot Irak.

Det har vært kritikk mot Egypt fra den amerikanske Kongressen, og noen representanter der har stilt spørsmål ved hvor vel anvendte penger støtten til Egypt er.

De tilsynelatende positive tonene fra egypterne kan derfor først og fremst være rettet mot å blidgjøre Kongressen. I samme retning håper de at det virker at de har løslatt Saad el-Din Ibrahim, Han er en amerikansk-egyptisk forsker som ble dømt til 7 års straffarbeid sommeren 2001 fordi han arbeidet med å dokumentere valgfusk og diskriminering av Egypts kristne minoritet, kopterne.
(Se artikkelen «Undertrykkelse i Egypt», som stod i Midtøsten i fokus nr. 4/2001)

Hovedkilde: Artikkel av Aluf Benn i Ha’aretz 30. januar 2003.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart