Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israelsk romforskning

Det er kjent at en israeler, Ilan Ramon, var med på romferga Columbia, som ble ødelagt under innflygingen, og døde sammen med de andre astronautene. Han var med som USAs gjest. Israel har selv ikke drevet med noen bemannet romfart. Israel har heller ikke brukt mye penger på teoretisk forskning av verdensrommet.

Utskytning av Israels siste kommunikasjonssatelitt, Ofek 5. (Foto: IAI) Det er kjent at en israeler, Ilan Ramon, var med på romferga Columbia, som ble ødelagt under innflygingen, og døde sammen med de andre astronautene. Han var med som USAs gjest. Israel har selv ikke drevet med noen bemannet romfart. Israel har heller ikke brukt mye penger på teoretisk forskning av verdensrommet.

Men når det gjelder satellitter, er israelerne blant de fremste i verden. Det gjelder først og fremst militære satellitter, men også satellitter til sivilt bruk.

Den siste satellitten Israel sendte ut, heter Ofek 5. Den kan bringe meget gode bilder fra de landene som truer Israel: Irak, Iran, Libya, Syria, …. Israel kunne nok ha fått bilder fra USA. Men det har vist seg i tidens løp at ulike presidenter i perioder har holdt tilbake viktige opplysninger for Israel ut fra sine egne interesser. Israelerne ønsker derfor å være uavhengige og selv kunne skaffe seg de opplysningene de trenger. Det er bl. a. tale om å få lengst mulig varslingstid hvis en rakett blir skutt ut mot Israel.

Ofek-satellittene er skutt ut med israelske raketter. En israelsk satellitt (Amos) ble skutt ut i 1996 med en fransk rakett. EROS ble skutt ut med en russisk rakett. Eierne av den siste gjør god forretning med å selge høyoppløselige bilder til det israelske forsvaret og til utenlandske kunder.

Men ikke alt har gått på skinner i den israelske romfarten. Raketter har eksplodert og dyre satellitter er gått tapt. Det har vært sterkt motstand mot å bruke så mye penger på satellitter, både fra finansdepartementet og fra flyvåpenet. Det hadde en viss sammenheng med at bildene fra de første satellittene ikke var gode nok til å rettferdiggjøre utgiftene. Men Yitzak Rabin og flere politikere presset programmet gjennom.

Og da Ofek 3 leverte bilder av virkelig høy kvalitet, snudde stemningen etter hvert. Nå er det temmelig full enighet om at det israelske romprogrammet må få de pengene det trenger.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart