Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Turisttall ned til 1967-nivå

Antallet gjestedøgn for utlendinger på israelske hoteller var i 2002 det laveste siden 1967. Men i 1967 fantes det 10.000 hotellrom i Israel, i 2002 var det 47.000. Det gjennomsnittlige belegget var på bare 40 %.

Før palestinernes «andre intifada» begynte i september 2000, stod utlendinger for omtrent halvparten av overnattingene ved israelske hoteller. I år 2001 var det blitt en kraftig nedgang. I 2002 var det en ytterligere nedgang på 31 %. Den utenlandske delen av overnattingene var da nede i 18 %.

Lyspunktet i en vanskelig situasjon er at antall israelere som overnatter på hotell, øker noe. Den israelske staten har gitt en viss støtte til næringen, bl. a. til markedsføring rettet mot israelere.
I Jerusalem er det bare ett hotell som har stengt. Men mange har redusert bemanningen betydelig, så antall arbeidsplasser i hotellbransjen er kraftig redusert. I håp om bedre tider tærer hotellene på egenkapitalen, og eierne skyter inn ny kapital for å holde det gående. En talsmann for hotellforbundet sier at hotelleierne har tatt ca. 10 milliarder kroner av egen lomme til lønninger og vedlikehold siden intifadaen begynte.

I en turistby som Tiberias (like ved Genesaretsjøen) har nedgangen i utenlandske turister vært på hele 94 % siden intifadaen begynte.

Irak-krig
Det har vært enkelte meldinger om at den krigen som er ventet mellom USA og Irak vil kunne bety en viss lettelse for hotellbransjen. Under Golfkrigen i 1991 var det en del israelere fra Tel Aviv-området som bestilte hotellrom i Jerusalem. For rakettene rammet et distrikt i Tel Aviv-området hvor det bor få arabere. I Jerusalem bor det mange arabere, og Saddam forsøkte å unngå å treffe dem. Men så langt er det bare noen ganske få israelere som har reservert hotellrom i tilfelle krig.

Enkelte utenlandske journalister har reservert plass i tilfelle krig. Men israelerne frykter at de som kommer pga. en eventuell krig, er vesentlig færre enn dem som uteblir på grunn av krigen.

Hilton hotell i Tel Aviv har bygd et nytt underjordisk parkeringshus som skal kunne fungere som et helt moderne tilfluktsrom. Det skal kunne motstå angrep med biologiske og kjemiske våpen, og til og med atomvåpen.

Kilder: To artikler i Jerusalem Post av Haim Shapiro (22. oktober 2002 og 28. januar 2003).

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart