PLO visner, Hamas blomstrer

23. februar skrev Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post at det palestinske styret (Arafats styre) hadde bestemt at konflikten med Israel skulle "avmilitariseres" for ett år. Det vil si at det ikke skal være noen terror-aksjoner, i hvert fall ikke i selve Israel. Det var Mahmoud Abbas, nr. 2 i PLO, som sa det under et offisielt besøk i Russland. Det ble bekreftet av en minister i Arafats regjering, Saab Erekat.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Men Hamas, Islamsk Jihad og andre organisasjoner har avvist kravet. De vil tvert imot trappe opp sine angrep mot Israel, og kjempe til palestinerne når alle sine mål.

Hamas styrket
3. februar skrev Danny Rubinstein en artikkel i Ha’aretz om forholdet mellom de ulike palestinske organisasjonene. Konklusjonen er at den muslimske organisasjonen Hamas er kraftig styrket i den senere tid, mens Arafats styre er kraftig svekket. Mange av aktivistene i det palestinske styrets «militære» styrker, Al-Aqsa-martyrbrigadene, går åpent ut mot lederskapet i Arafats parti Fatah og støtter Hamas i ord og handling.

Det palestinske styrets institusjoner fungerer bare delvis, og kommandolinjene i de palestinske sikkerhetstjenestene på Vestbredden ble i stor grad brutt opp under Israels «Operasjon Beskyttelsesmur» våren 2002. Det samme er nå i ferd med å skje i Gaza. – Arafat er som en fange i Ramallah. Og det palestinske parlamentet, med alle sine komiteer, har nesten sluttet å fungere.

Arafat ville ikke ha Hamas med
For mer enn 10 år siden ble det diskutert å bringe Hamas inn i PLO. Hamas forlangte da 40 % av representantene i Det palestinske nasjonalrådet (PNC, parlamentet i PLO, med representanter for palestinere i mange land) og i PLOs styringskomite. Arafat mente at kravet var overdrevet og avviste det.

I dag tror mange i Hamas at de har støtte av et flertall av palestinerne. Talsmenn for Hamas ønsker palestinske institusjoner utenfor PLOs eneveldige kontroll. Med andre ord: At PLO skal være «den eneste legitime representanten for det palestinske folket» blir ikke godtatt av Hamas. Det var på et arabisk toppmøte i 1974 at PLO ble utropt som palestinernes representanter. Siden fikk dette aksept i hele verden (inkludert fra staten Israel i Oslo-avtalen).

Hamas har frie tøyler
I Gaza har Arafats styrker forgjeves forsøkt å arrestere dem som bortførte og drepte Rajah Abu Lehiya, en høytstående offiser i Arafats sikkerhetssystem. Bakgrunnen var at han hadde hatt kommandoen da Arafats styrker kom i en trefning med demonstranter, og en slektning ble drept. – Arafats styrker sier at de ikke lenger kan gå til aksjoner mot Hamas.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart