Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

PLO visner, Hamas blomstrer

23. februar skrev Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post at det palestinske styret (Arafats styre) hadde bestemt at konflikten med Israel skulle "avmilitariseres" for ett år. Det vil si at det ikke skal være noen terror-aksjoner, i hvert fall ikke i selve Israel. Det var Mahmoud Abbas, nr. 2 i PLO, som sa det under et offisielt besøk i Russland. Det ble bekreftet av en minister i Arafats regjering, Saab Erekat.

Men Hamas, Islamsk Jihad og andre organisasjoner har avvist kravet. De vil tvert imot trappe opp sine angrep mot Israel, og kjempe til palestinerne når alle sine mål.

Hamas styrket
3. februar skrev Danny Rubinstein en artikkel i Ha’aretz om forholdet mellom de ulike palestinske organisasjonene. Konklusjonen er at den muslimske organisasjonen Hamas er kraftig styrket i den senere tid, mens Arafats styre er kraftig svekket. Mange av aktivistene i det palestinske styrets «militære» styrker, Al-Aqsa-martyrbrigadene, går åpent ut mot lederskapet i Arafats parti Fatah og støtter Hamas i ord og handling.

Det palestinske styrets institusjoner fungerer bare delvis, og kommandolinjene i de palestinske sikkerhetstjenestene på Vestbredden ble i stor grad brutt opp under Israels «Operasjon Beskyttelsesmur» våren 2002. Det samme er nå i ferd med å skje i Gaza. – Arafat er som en fange i Ramallah. Og det palestinske parlamentet, med alle sine komiteer, har nesten sluttet å fungere.

Arafat ville ikke ha Hamas med
For mer enn 10 år siden ble det diskutert å bringe Hamas inn i PLO. Hamas forlangte da 40 % av representantene i Det palestinske nasjonalrådet (PNC, parlamentet i PLO, med representanter for palestinere i mange land) og i PLOs styringskomite. Arafat mente at kravet var overdrevet og avviste det.

I dag tror mange i Hamas at de har støtte av et flertall av palestinerne. Talsmenn for Hamas ønsker palestinske institusjoner utenfor PLOs eneveldige kontroll. Med andre ord: At PLO skal være «den eneste legitime representanten for det palestinske folket» blir ikke godtatt av Hamas. Det var på et arabisk toppmøte i 1974 at PLO ble utropt som palestinernes representanter. Siden fikk dette aksept i hele verden (inkludert fra staten Israel i Oslo-avtalen).

Hamas har frie tøyler
I Gaza har Arafats styrker forgjeves forsøkt å arrestere dem som bortførte og drepte Rajah Abu Lehiya, en høytstående offiser i Arafats sikkerhetssystem. Bakgrunnen var at han hadde hatt kommandoen da Arafats styrker kom i en trefning med demonstranter, og en slektning ble drept. – Arafats styrker sier at de ikke lenger kan gå til aksjoner mot Hamas.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart