Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

«Du tar feil igjen, Amram»

Amotz Asa-El er redaktør for ukeutgaven (den internasjonale utgaven) av Jerusalem Post. Han begynte på moderat venstreside. Han har stemt for, og støttet offentlig, Yitzak Rabin (mot Yitzak Shamir i 1992), Shimon Peres (mot Benjamin Netanyahu) og Ehud Barak (også mot Netanyahu). Men etter at Camp David-forhandlingene brøt sammen sommeren 2000, og intifadaen startet i september samme år, har han vendt Arbeiderpartiet ryggen.

I en artikkel i Jerusalem Post 27. februar tar han et oppgjør med kommentatoren Yoel Marcus i avisen Ha’aretz, med lederen Amram Mitzna i Arbeiderpartiet og folk som ligner dem. Disse folkene mener at når Arbeiderpartiet gjorde det så dårlig ved siste valg, var det fordi partiet var med i Sharon-regjeringen fra 2001-2003, og at dette gjorde at folk ikke kunne se forskjell mellom Arbeiderpartiet og Sharons parti Likud.

Men, sier Asa-El: Det triste, faktum er at israelere flest ikke foretrekker Arbeiderpartiets motstandere på grunn av omstendigheter, men på grunn av innholdet i politikken. Det skyldes ikke at Arbeiderpartiets politikk var for dårlig markedsført, innpakket eller levert. Vårt problem, og deres, er hva Arbeiderpartiet sa og gjorde før volden brøt ut høsten 2000.

Det er ikke avgjørende at vi støttet at Arbeiderpartiet gikk inn i Sharon-regjeringen i 2001. Vi ser heller ingen grunn til å gi Sharon skylden for det blodet som har flytt mens han har vært statsminister. Vi har støttet hans motoffensiv, og mange av oss har hatt anledning til å delta i den. Og i motsetning til dere ser vi den ikke som en fiasko selv om mennesker fremdeles blir drept. Vi anser offensiven mot terror som en suksess, tross alt. Å slå tilbake er det viktigste vi kan gjøre.

Det avgjørende når vi ikke lenger stemmer på Arbeiderpartiet, er den måten dere forsikret oss på at konflikten med araberne ikke lenger dreide seg om å anerkjenne Israel, bare om hvor grensen skal gå. Dere sa at vi kunne stole på Yasser Arafat. Dere sa at våre naboer var klar for en regional harmoni slik som i Europa og Amerika. Vi mener det er bevist at dette hovedbudskapet deres savner grunnlag i virkeligheten.
Dette mener også mange som ennå er medlemmer av Arbeiderpartiet.

Det var derfor de stemte Yossi Beilin [hovedmannen bak Oslo-avtalen] og Yael Dayan [datter av Moshe, ledende på venstresiden] ut av Arbeiderpartiets liste før valget. Det var ikke fordi Yael er feminist eller fordi Beilin har sin egen oppfatning av finanspolitikken. Nei, det var fordi disse politikerne representerer det innbilske, elitistiske, tragisk grunnløse dogmet at fred kan oppnås bare Israel gir enda flere innrømmelser.

Tusener av tidligere Arbeiderparti-velgere innrømmer ydmykt at de som hele tiden sa at Arafat lurte oss, hadde rett, skriver Asa-El. De forlot Arbeiderpartiet fordi partiets ideer hadde slått feil. Eller hvordan skal man ellers forklare at også Meretz, som nektet å være med i Sharon-regjeringen, brøt sammen ved dette valget? De var hele tiden aktivt imot Sharons politikk.

Da Nikita Krustsjov holdt sin banebrytende tale hvor han angrep Stalin, sa han at Stalin aldri innrømmet å ha gjort noen feil, «liten eller stor».

Asa-El skriver at i Amram Mitznas parti er det nærmeste folk kommer å innrømme at de tok feil at de opphøyer gjerdet (som skal skille mellom israelere og palestinere) til et ideal. Men de klarer ikke å si om sine grunnsetninger fra Oslo-avtalen: «Jeg tok feil.»

Relatert artikkel:
«Jeg tok feil»


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart