Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jordan i en vanskelig situasjon

Ledende jordanere har trodd fullt og fast at Israels statsminister Ariel Sharon vil benytte anledningen under krigen i Irak til å kvitte seg med flest mulig palestinere. Og siden det er vanskelig å sende dem til Libanon fordi det vil føre til en sterk reaksjon fra Hizbollah, regnet man med at israelerne vil "oppmuntre" palestinerne til å komme seg over til Jordan.

Som svar på denne angivelige trusselen vedtok Jordan å stramme inn adgangen til riket når krigen bryter ut. Kong Abdullah har inngått avtale med statsminister Sharon om at Israel skal unngå alle handlinger som kan skape frykt i den palestinske befolkningen. Og amerikanerne har lovt at de skal forhindre eventuelle israelske initiativer til å «oppmuntre» at et stort antall palestinere drar til Jordan. (Israel har hele tiden sagt at noe slikt ikke er aktuelt.)

Økonomien rammet
Den palestinske intifadaen har ført til at turismen falt sterkt. Turisme har vært en viktig næringsvei i det fattige landet. Krigen i Irak har ikke gjort situasjonen bedre. I tillegg til at turistene uteblir, har situasjonen ført til at utenlandske investorer har trukket seg, også fra avtaler som var inngått. Det er økende arbeidsløshet.
Tross dette har det vært optimisme på offisielt jordansk hold om en vekst dette året på nesten 5 % i økonomien. Men med krigen i Irak er det vanskelig å holde optimismen.

Det skyldes ikke minst at Irak i normale tider er Jordans viktigste arabiske handelspartner. I gode år har handelen vært på 3-4 milliarder kroner. Jordan fått mye olje gratis eller mye billig fra Irak. Dersom olje må kjøpes til vanlige priser på verdensmarkedet, blir det en ny, stor belastning på økonomien.

Eksporten fra Jordan går kraftig ned produktene fra plastindustrien, lærindustrien og en rekke andre bransjer. Bare en bransje har vist økning: Tekstilindustrien vokste med nesten 64 % i januar i år sammenliknet med januar i fjor. Det skyldes ikke minst en økonomisk trekantavtale mellom USA, Israel og Jordan. Ved å samarbeide med israelske bedrifter slipper de jordanske varene toll på det amerikanske markedet.

Flyktninger fra Irak
Under Golfkrigen i 1991 kom det nesten 300.000 irakske flyktninger til Jordan. Noen av dem holder ennå til i Jordan. Den jordanske regjeringen har selv måttet ta det meste av den økonomiske belastningen ved disse flyktningene.

Derfor har Jordan erklært at de ikke vil slippe en ny flyktningebølge inn i landet. Jordan har opprettet to flyktningeleirer, en for irakiske statsborgere og en for andre som flykter fra Irak. Også denne gangen er det kommet nokså lite hjelp fra det internasjonale samfunnet. – Når dette blir skrevet, på krigens sjette dag, har det vært en melding om at 14 irakere er kommet til Jordan som de første flyktningene. Så frykten for en stor flyktningebølge har så langt ikke slått til.

Dilemma
De fleste innbyggerne i Jordan støtter Saddam Hussein i krigen mot USA. Men den jordanske regjeringen har valgt en annen linje. USA har godtatt at den ikke behøver å gi åpen støtte, det ville kunne få befolkningen til å eksplodere. Men amerikanerne har fått lov til å fly over jordansk område. Derimot skal ikke amerikanske soldater bruke jordansk område. (Amerikanske spesialstyrker skal riktignok ha opererert ut fra Jordan i mindre skala. Det er meldt at det gjelder enkelte israelske enheter også.) – Dessuten har Jordan fått Patriot-raketter bemannet med amerikanske soldater.

Jordanerne er resignerte. De regner med at Irak vil få en masse penger når krigen er over. Palestinerne og israelerne vil kanskje også få mye penger. Men de selv, «den snille gutten i klassen», vil nok stort sett bli glemt, nå som før.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart