Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Kvinner mobilisert

Gjennom staten Israels historie har kvinner hele tiden gjort militærtjeneste. Riktignok har den vært kortere enn mennenes tjeneste (ofte to år mot tre), det var lettere for kvinner å få unntak (familiesituasjon og religion), og man har stort sett unngått å plassere kvinner i kampavdelinger. De har kanskje frigjort menn fra administrative oppgaver, opplæring, helsetjeneste og annen tjeneste som ikke innebærer at man kommer i direkte kamp.

Israel har hittil unngått å bli innblandet i Irak-krigen, og har gjennom hele krigen regnet faren for angrep fra Irak for liten. Men selv om faren var liten, var den stor nok til at man har tatt den på alvor. I tillegg kommer terror-faren, som hele tiden er reell. Den fører til at Israel må holde et stort antall soldater på Vestbredden for å hindre infiltrasjon av selvmordsbombere og andre terrorister til Israel.
I denne situasjonen har Israel gjort noe som ikke skal være skjedd før i hele landets historie: Kvinnelige soldater er innkalt til reservetjeneste etter krisebestemmelser. Det dreide seg om 1200 kvinner.

En representant for den israelske utgaven av Sivilforsvaret sa at de ble innkalt for et uspesifisert tidsrom. Det blir mennene også når de blir innkalt etter disse bestemmelsene. «Vi ringte dem kvelden før og fortalte at de ville bli innkalt neste dag,» forteller han. Og ingen bad om å få slippe, alle møtte opp.

De spesielle forberedelsene for krigen begynte allerede en måned før den begynte. Da ble mannskaper innkalt til rakettforsvarsavdelingene som er oppsatt med Patriot- og Arrow-raketter. Noen, blant dem en del kvinner, ble plassert på hustak for å se etter eventuelle rakettangrep og hvor de gjør skader, slik at de kan dirigere hjelpemannskaper til riktig sted. Noen skal dele ut medisin og vaksiner i tilfelle et angrep med kjemiske eller biologiske våpen. Noen skal gi rådgivning til befolkningen i tilfelle noe skjer.

Etter en uke med krig i Irak er de første innkalte dimmitert igjen. Etter hvert som de USA-ledede styrkene overtar mer og mer av kontrollen, nærmer tidspunktet seg da Israel kan trappe ned beredskapen.

Kilde: En artikkel av Margot Dudkevitch 30. mars 2003 i Jerusalem Post.

Relatert tema:
Israel og Irak-krigen

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart