Arafat beholder kontroll

Stabssjefen i det israelske forsvaret, Moshe Ya'alon, holdt nylig en av sine vanlige orienteringer til Utenriks- og forsvarskomiteen i det israelske Knesset (parlamentet). Han sa blant annet at Arafat har beholdt kontrollen over to tredeler av sikkerhets-avdelingene i det palestinske området.

Like før Abu Mazens regjering ble innsatt (hvor Muhammad Dahlan mot Arafats ønske fikk ansvar for sikkerheten), opprettet Arafat et nasjonalt sikkerhetsråd hvor Dahlan ikke er medlem. I tillegg tvang han Abu Mazen til å innsette noen av sine tilhengere som statsråder i viktige departementer.

Stabssjefen understreket at de kravene USA og Europa har stilt om bare tre sikkerhetstjenester som alle skal stå ansvarlige overfor den nye statsministeren, ikke er oppfylt. Arafat har beholdt så mye kontroll at han kan bestemme seg for om han til enhver tid vil styrke eller svekke Abu Mazens stilling. – Ya’alon er ansett som en profesjonell etterretningsmann uten politiske ambisjoner, og har også stor tillit i det israelske Arbeiderpartiet.

Det samme gjelder Avi Dichter, lederen for Shin Beth (etterretningen). Han er også pessimistisk med hensyn til utviklingen i det palestinske området. Han tror ikke at valget av Abu Mazen som statsminister vil nøytralisere Arafats innflytelse.

Begge de to israelerne mener at dersom Abu Mazen går til kraftige tiltak mot Hamas og de andre terror-organisasjonene, vil det ikke nødvendigvis føre til borgerkrig blant palestinerne. Erfaringer fra tidligere viser at når Arafat har truet med å bruke makt mot dem, har de gitt seg og gjort det de fikk beskjed om. Fritt etter Uzi Benziman i Ha’aretz 3. mai 2003.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart