Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Ariel Sharons besøk i Norge

Onsdag 16. juli var Israels statsminister Ariel Sharon på statsbesøk til Norge. Her er en samling sitater og lenker fra den norske pressedekningen av besøket.

Israels statsminister Ariel Sharon Ingen nålevende israelsk politiker kan vise til en så bred og dyp militær og politisk bakgrunn som Ariel Sharon, og ingen har skapt en så dyp strid i det israelske samfunnet som han, ifølge Bradley Burston, som er korrespondent i Ha’aretz. Noen mener at Sharon ikke vil avslutte sin karriere uten å ha inngått fred med palestinerne. Andre tror at han mener at tiden ikke er moden for det, og at det ennå må gå “en valgperiode eller to” før det er mulig. Biografi: Ariel Sharon


Aftenposten: Vender Arafat ryggen
Når statsminister Kjell Magne Bondevik til høsten drar til de palestinske områdene, slik han kunngjorde i går, er det statsminister Mahmoud Abbas han først og fremst ønsker å treffe. For nå er fredsprisvinner Yasir Arafats stjerne raskt dalende i offisielle norske øyne.
– Det kan tenkes at Bondevik drar til palestinerne uten en gang å møte Arafat, sies det til Aftenposten.
Den norske statsministeren beskrev samtalene både som «åpenhjertige og konstruktive», og som «ærlige og direkte». – Det ble en dialog med klare meningsutvekslinger, sa Bondevik, som i løpet av sin pressekonferanse også fastslo at «det var ingen koseprat» han hadde hatt med Sharon.

Aftenposten: Israelerne styrte politiet
Men flere ganger under det fem timer lange besøket kom det til synlige konfrontasjoner eller uenigheter. Fem meter tilbake var enkelte ganger nok til at sikkerhetsfolkene som fulgte Sharon var fornøyd. Etter det Aftenposten vet, reagerte norske politifolk på hvordan israelerne enkelte ganger gikk frem. De var «på tuppa», blir det sagt.

Aftenposten: Demonstrantene ble holdt på avstand
Den massive protesten mot Ariel Sharon uteble. Demonstrantene klarte ikke å samle mer enn noen hundre personer – knapt flere enn politistyrken.

Nettavisen: – Møter ikke Abbas søndag
Under sin Europa-reise forsøkte Sharon å overtale Blair og Bondevik til å bryte kontakten med Arafat, men begge sa nei. Bondevik minnet om at Arafat er palestinernes valgte president, pekte på at palestinerne har fått en ny regjering, og sa at statsminister Abbas blir Norges viktigste palestinske partner i fremtiden.

Nettavisen: – Norge et vakkert land
– Norge er et vakkert land, og jeg er glad for å være her, sa Israels statsminister Ariel Sharon da han landet i Molde klokken 11.19 onsdag. Sjekk Sharons program her.

VG: Sharon unngikk flausen
VG kjenner til at Sharons nære medarbeidere var bekymret for at den sterkt overvektige statsministeren skulle klatre opp i bakkene mot Kongebjørka i 30 graders varme, men ingen ville bekrefte at det var bakgrunnen for programendringen. Den offisielle årsaken til avlysningen av Kongebjørk-besøket var en to timers sprekk i tidsplanen for det norsk-israelske møtet.

VG: Bondevik: – Vi må se fremover
På pressekonferansen etter møtet med den israelske statsministeren repeterte Bondevik flere ganger viktigheten av å se fremover i arbeidet for fred. – Hvis vi bare skal se oss tilbake, oppnår vi aldri fred, sa statsministeren.

16. juni 2003

Aftenposten: Spent i Mode foran statsministermøtet
Helikoptre i luften, båter til sjøs og avstengte områder. Tirsdag kveld begynte politiet for alvor å gjøre seg klar til Sharon-besøket. Over 50 politikjøretøyer og flere hundre politifolk er utplassert på de ulike stedene Ariel Sharon skal besøke. Politiet innrømmer at de er spent på hvordan det går i dag.

Aftenposten: Mahmoud Abbas kommer til Norge
En tydelig fornøyd Kjell Magne Bondevik kunne tirsdag kveld meddele at den palestinske statsministeren, Mahmoud Abbas, vil komme til Norge i siste uke av august. Dette hadde Abbas fortalt den norske statsminister under deres telefonsamtale ved 20-tiden i går kveld.

Aftenposten: Rød-Larsen: Veien tilbake til Oslo
Den israelske statsministeren kommer til Norge omgitt av en strid der mange forsøker å fokusere på hans gjerninger i Israels tidligere kriger. Men når han møter sin norske kollega, Kjell Magne Bondevik, fortjener Sharon ros for de dristige skritt han har tatt tilbake til det forhandlingsbord som først ble dekket i Norge for et tiår siden. Tiden er inne for oppmuntring – ikke for å starte en krangel mellom fortid og nåtid, noe som kan føre til tap av en fremtid.

VG: Sjefsdemonstranten
Geir Atle Gussiås (28) fra Vestnes er arbeidsufør. Men siste uken har han jobbet 12 timer hver dag for å sørge for at statsminister Ariel Sharon skal vite at han er uvelkommen når han i dag besøker Molde.

VG: – Egg mot Sharon
Bevæpnet med egg vil blitzerne og deres kompanjonger gjøre alt de kan for å ødelegge Ariel Sharons besøk hos Bondevik i Molde i dag.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart