Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Sharons besøk i Storbritannia

Statsminister Sharon har vært på besøk i Storbritannia. Det har vakt en viss oppmerksomhet i Israel. Og så har han vært på besøk i Norge. Det vekker mindre oppmerksomhet. I denne artikkelen skal vi ta med litt av hva som skjedde under besøket i Storbritannia.

En britisk talsmann sa at han trodde at Blair har «forandret syn» når det gjelder Irans atomtrussel etter samtalen med Sharon. (Foto: GPO) Det er kommet fram i Norge at Sharon krevde at Storbritannia skal bryte med Arafat, og at det ble avvist. Det stemmer. Men Sharon sa mer, ifølge et referat i Jerusalem Post

Støtte til palestinerne
Sharon gjorde det helt klart at dersom det skal bli framgang i fredsprosessen, må palestinerne ødelegge terroristenes infrastruktur (avvæpne og oppløse terrororganisasjonene). Hvis det ikke skjer, vil det ikke bli noen framgang. Terrorgrupper vil være en stor fare for Israel, «og en enda større fare for det palestinske styret», sa Sharon.
Sharon oppfordret EU sterkt til å øke den økonomiske støtten til den palestinske befolkningen. Hamas har ikke bare vært en terrororganisasjon, men har også drevet et omfattende arbeid innenfor helse, utdanning og sosiale tjenester. Dersom det skal lykkes å oppløse terrororganisasjonene, må noen overta de sosiale oppgavene de hadde. Sharon håper at EU i stor grad vil gjøre det. Der kommer nok også Norge inn.

Irans atomvåpen
Den saken hvor Sharon kanskje oppnådde mest, gjaldt Irans atomvåpen. Sharon gav Blair en detaljert oversikt over hva iranerne driver på med, og advarte om at situasjonen kan «bli kritisk» og «irreversibel» hvis det ikke blir gjort noe de neste 18 månedene. Det mest kritiske er at iranerne bygger et anlegg i Natanz for å anrike uran. Iranerne hevder at det dreier seg om lav-anriket uran til sivile reaktorer. Men det er frykt for at det er lett å bygge om anlegget til å produsere høy-anriket uran som kan brukes i atomvåpen.

Sharon la også fram opplysninger om de rakettene Iran har. De kan nå Israel og vestlige styrker i Midtøsten.

EU har gått inn for «konstruktiv dialog» med Iran. I praksis betyr det at iranerne kan gjøre hva de vil. En britisk talsmann sa at han trodde at Blair har «forandret syn» i denne saken etter samtalen med Sharon.

Andre emner
Blair avviste (som Bondevik) å bryte kontakten med Arafat. Men de drøftet hvordan statsminister Abbas kan styrkes. Sharon avviste Blairs innvendinger mot det israelske sikkerhetsgjerdet. Sharon gjorde det også klart Israel ikke vil løslate palestinske fanger «med blod på hendene».

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart