Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Moské revet i Nasaret

Nasaret er en by i Israel, i Galilea. Den har arabisk flertall. Tidligere var de fleste araberne der kristne. Nå er ca. 70 % muslimer. Det betyr at de kristne har fått oppleve noe av den muslimske arrogansen som er omtalt i artikkelen Synagoger og kirker i muslimske land.
Den mest kjente bygningen i Nasaret er Bebudelseskirken, reist over stedet hvor jomfru Maria skal ha fått besøk av engelen som fortalte henne at hun skulle bli mor til Jesus.

Denne kirken har lenge vært en torn i øyet for de mer fanatiske muslimene (som står sterkt i Nasaret). De har derfor gått i gang med å bygge en moské like i nærheten. Moskeen skulle være langt større enn vanlig, med hele fem minareter og i fem etasjer. Hensikten var opplagt: Den skulle overskygge den kirken som hittil hadde en altfor dominerende plass i bybildet, sett fra muslimsk synspunkt. Den manglende respekten for andre religioner fra mange muslimers side, er dessverre altfor typisk i muslimske land, og burde ikke være tabu her hjemme.

Den muslimske bevegelsen har ikke fått tillatelse til å bygge moskeen. Men det bestemte seg for å bare begynne. De tenkte kanskje at araberne i Israel bygger så mange ulovlige bygninger uten at staten reagerer noe særlig, så en til eller fra gjør vel ikke så mye. Men i mars gav regjeringen ordre om å stanse byggingen, som bare var i innledningsfasen.

Noe av området hvor moskeen skulle bygges, tilhørte muslimer. Noe var offentlig eiendom. Muslimene sier at det er et hellig sted for dem. En nevø av Saladin skal nemlig ha stoppet og hvilt der en gang på 1100-tallet! Saladin var mannen som slo korsfarerne i Jerusalem. Denne nevøen het Shibab el-Din. Men stedet har tydeligvis ikke vært viktig nok til å bygge en moské i alle århundrene tidligere.

Ikke mindre enn fire israelske regjeringer har hatt moské-saken på bordet uten å våge å gjøre noe. Islamistene truet med omfattende vold dersom regjeringen våget å røre ved deres prestisjeprosjekt. Men, som JerusalemPost skriver i en lederartikkel 2. juli: «Den jødiske staten har ikke råd til å vise seg ute av stand til å vokte Det Hellige Land.» Den kjempemessige moskeen like ved siden av et av kristenhetens helligste steder «er ingenting annet enn en provokasjon».

Tirsdag 1. juli sendte Israel inn en gruppe arbeidere som rev ned det som allerede var bygget, under beskyttelse av politi. De store protestene som var bebudet, ble det ikke noe av. Riktignok ble 10 muslimer arrestert for å ha «forstyrret freden». Det var også en fredelig demonstrasjon med omtrent 200 muslimer i nærheten. Men fredelige demonstrasjoner på anviste steder er lovlig i Israel, så det var greit.

Når det er blitt klart for muslimene at de ikke vil få den store moskeen, har de foreslått en mye mindre. Denne saken har, så vidt jeg vet, ikke vært behandlet av Israel.

Vatikanet har en rekke ganger tatt opp moskeen med israelerne, og bedt dem stanse arbeidet siden moskeen ville ødelegge for Bebudelseskirken. Nå etterpå har en representant for Vatikanet takket Israel for å ha fjernet moskeen. Men Vatikanet strøk denne saken i referatet fra møtet. Israel skal tydeligvis bære byrden alene overfor muslimene. Det styrker ikke akkurat respekten i Israel.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart