Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tusener drept av jordsjelv i Jerusalem

18. januar 749 var det et jordskjelv i Midtøsten. Det er kjent fra historiske kilder. Fra Egypt er det meldt at støttebjelker til hus flyttet seg. En landsby i Tabor-området skal ha flyttet på seg. Det skal også ha vært veldige flodbølger i Middelhavet. Damaskus ristet i flere dager.


Småsteder skal ha blitt oppslukt av jorden. Og fra Jerusalem ble det meldt at tusener ble drept, palasser og kirker falt sammen og Al-Aqsa-moskeen ble alvorlig skadet.

Funn i Tiberias
Tiberias er en by på Vestbredden av Gennesaretsjøen i Galilea i Israel. Det var den på Jesu tid også (Joh 6:1, 23), etter å ha vært grunnlagt av kong Herodes noen få år tidligere.
I fjor sommer skulle hotell Galei Kinneret utvide. I den forbindelsen var det arkeologiske utgravinger i området.
Arkeologen oppdaget da at jordlag fra forskjellige tidsepoker lå like ved siden av hverandre. En geolog fant årsaken: Et gigantisk jordskjelv hadde hevet det eldste laget. De fant forkastningen fra år 749 med land på begge sider som hadde beveget seg under jordskjelvet. De fant blant annet det som må ha vært en rund brønn, omtrent 10 m bred, som var delt i to av jordskjelvet.
Det viser seg at det var en revne som var 10 mil lang, mellom Gennesaretsjøen og Dødehavet. Man har beregnet jordskjelvet til å ha målt 7-7,5 på Richters skala. Ifølge leksikon fører jordskjelv i størrelse 7-8 til at de fleste bygningene og bruene i jordskjelvområdet blir ødelagt. Det kan også bli ras og oversvømmelser. (Er skjelvet på over 8, er det karakterisert av total ødeleggelse.)

Jordskjelvsone
Israel ligger i en jordskjelvsone. Se artikkelen Jordskjelv i Israel, fra 1994. Hovedbildet er at en landplate vest for Jordan-elva og en plate øst for elva beveger seg i forhold til hverandre. Det skaper spenninger som av og til får utløsning i jordskjelv.

Det er antakelig bare et tidsspørsmål når neste store jordskjelv kommer i området. I Israel er det uro for hvordan bygningene vil tåle en slik påkjenning. Det er fare for at kravene i bygningslovene har vært for milde, og at mange dessuten ikke har fulgt de kravene som tross alt er.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart