Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Bill Clinton og folkemordet i Rwanda

Denne artikkelen er et fritt referat av en artikkel Shmuley Boteach hadde i Jerusalem Post 22. januar om folkemordet i Rwanda for ti år siden. Boteach er amerikaner, og vinkler derfor framstillingen mot USAs rolle under president Bill Clinton.
Clintons kyniske holdning til folkemordet i Rwanda burde diskvalifisere ham fra det meste, mener Shmuley Boteach.

Folkemordet i Rwanda fant altså sted i 1994. Ikke lenge før var amerikanske soldater blitt drept på bestialsk vis i Somalia. Det var en viktig grunn til at president Bill Clinton bestemte seg for å gjøre absolutt ingenting med folkemordet. Det var ille nok. Enda verre var det at hans administrasjon saboterte det andre stater forsøkte å gjøre for å stanse folkemordet.

Folkemordet
Folkemordet i Rwanda bestod i alt vesentlig av at folk av hutu-stammen drepte tutsier. Det beste anslaget er at 800.000 mennesker ble drept på 100 dager, mener Boteach. Det gir 334 mord i timen. De fleste ble drept med store kniver, macheter. I tillegg ble titusener fryktelig lemlestet uten å dø.

21. april 1994 erklærte den kanadiske øverstkommanderende for FN-styrkene i Rwanda, general Romeo Dallaire, at han ikke trengte mer enn 5.000 soldater for å bringe folkemordet til en rask slutt. I tillegg trengtes et enkelt bombetokt mot antennen til den radiostasjonen som gjorde det mulig for hutuene å koordinere folkemordet. Samme dag vedtok FNs sikkerhetsråd, med støtte av USA, å redusere sin styrke til 270 soldater. De kunne bare være hjelpeløse vitner til det som skjedde.

Etter som antallet ofre økte fra tusener til titusener og så til hundretusener, ble åtte afrikanske land enige om å sende en styrke som skulle stanse nedslaktningen. Betingelsen var at USA ville låne dem 50 pansrede personellkjøretøyer. Clinton-administrasjonen bestemte at den ville leie ut, ikke låne ut, disse kjøretøyene, for en pris av 15 millioner dollar. Og mens drapene pågikk med ca. 8.000 i døgnet, stod kjøretøyene på en flyplass i Tyskland mens forhandlinger pågikk om å redusere beløpet med 5 millioner dollar.

Utenriksdepartementet i USA nektet å kalle det som skjedde i Rwanda for folkemord, fordi konvensjonen om folkemord fra 1948 da ville ha forpliktet USA til å gripe inn.

Clintons moralske status
Clintons moralske status er på ny blitt aktuell siden to av de fremste demokratiske presidentkandidatene, Kerry og Dean, har sagt at de kan tenke seg å bruke Bill Clinton som rådgiver om og utsending til Midtøsten dersom de blir valgt. Og da tenker vi ikke på Monica Lewinsky. Men hans kyniske holdning til folkemordet i Rwanda burde diskvalifisere til det meste.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart