Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Mye vann i Kinneret

Kinneret er den innsjøen i Israel som mange av oss kjenner fra Bibel-historien som Gennesaretsjøen. Den ligger i Galilea i Israel. Det var der Jesus ifølge Det nye testamentet blant annet gikk på vannet (Matteus 14:22-33). Den ligger litt over 200 meter under havflaten.

Søndag 15. februar lå vannflaten i Kinneret 209,67 m under havets nivå. Det var 1,40 m høyere enn da vinteren begynte, og bare 87 cm lavere enn det maksimum hvor man må åpne slusene for å unngå flom.

 

Israel har middelhavsklima, det regner bare fra oktober til april. Hele sommerhalvåret er israelerne avhengig av vann som er samlet i Kinneret og i underjordiske vannreservoarer om vinteren. Dersom det regner lite om vinteren også, vil Israels samlede vannbeholdning synke.

Høsten 2002 var situasjonen kritisk. Vannstanden i Kinneret var så lav at det begynte å bli fare på ferde. Kommer vannet for lavt, er det nemlig fare for innsig av større mengden forurenset vann. Men i fjor vinter kom det forholdsvis store mengder nedbør, så Kinneret ble nesten fylt helt opp. Og selv om mye vann er brukt i året som gikk, startet denne vinteren med en forholdsvis stor vannbeholdning.

Søndag 15. februar ble status for vannsituasjonen så langt i vinter gjort opp. Den viser at det har vært mye nedbør i år også. Men tilsiget gjennomsnittlig er på 165 millioner kubikkmeter, har det hittil i år vært på nesten det doble, 380 millioner m3. Og fortsatt er det ventet betydelige mengder nedbør i form av regn og snø. Det har blant annet nettopp vært snø i Jerusalem. Det skjer noen ganger, men ikke hvert år.

Så nå er det utsikt til at Kinneret blir helt oppfylt. Det er en grense for hvor høyt vannet kan gå uten å skape flom i byen Tiberias. Derfor blir nå en større del enn vanlig av vannforsyningen i Israel tatt fra Kinneret. Og vann blir pumpet fra Kinneret og inn i de underjordiske vannårene, som har vært altfor nedtappet.

Likevel kan det tenkes at man i år må åpne slusene ved Degania, nedenfor Kinneret. Det er i så fall første gang på over ti år. Tidligere rant vannet videre fra Kinneret til Dødehavet. Nå går vannet til bruk i Israel, og bare unntaksvis blir noe vann sluppet ned i Dødehavet. Derfor synker vannspeilet der år for år.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart