Mye vann i Kinneret

Kinneret er den innsjøen i Israel som mange av oss kjenner fra Bibel-historien som Gennesaretsjøen. Den ligger i Galilea i Israel. Det var der Jesus ifølge Det nye testamentet blant annet gikk på vannet (Matteus 14:22-33). Den ligger litt over 200 meter under havflaten.

Søndag 15. februar lå vannflaten i Kinneret 209,67 m under havets nivå. Det var 1,40 m høyere enn da vinteren begynte, og bare 87 cm lavere enn det maksimum hvor man må åpne slusene for å unngå flom.

 

Israel har middelhavsklima, det regner bare fra oktober til april. Hele sommerhalvåret er israelerne avhengig av vann som er samlet i Kinneret og i underjordiske vannreservoarer om vinteren. Dersom det regner lite om vinteren også, vil Israels samlede vannbeholdning synke.

Høsten 2002 var situasjonen kritisk. Vannstanden i Kinneret var så lav at det begynte å bli fare på ferde. Kommer vannet for lavt, er det nemlig fare for innsig av større mengden forurenset vann. Men i fjor vinter kom det forholdsvis store mengder nedbør, så Kinneret ble nesten fylt helt opp. Og selv om mye vann er brukt i året som gikk, startet denne vinteren med en forholdsvis stor vannbeholdning.

Søndag 15. februar ble status for vannsituasjonen så langt i vinter gjort opp. Den viser at det har vært mye nedbør i år også. Men tilsiget gjennomsnittlig er på 165 millioner kubikkmeter, har det hittil i år vært på nesten det doble, 380 millioner m3. Og fortsatt er det ventet betydelige mengder nedbør i form av regn og snø. Det har blant annet nettopp vært snø i Jerusalem. Det skjer noen ganger, men ikke hvert år.

Så nå er det utsikt til at Kinneret blir helt oppfylt. Det er en grense for hvor høyt vannet kan gå uten å skape flom i byen Tiberias. Derfor blir nå en større del enn vanlig av vannforsyningen i Israel tatt fra Kinneret. Og vann blir pumpet fra Kinneret og inn i de underjordiske vannårene, som har vært altfor nedtappet.

Likevel kan det tenkes at man i år må åpne slusene ved Degania, nedenfor Kinneret. Det er i så fall første gang på over ti år. Tidligere rant vannet videre fra Kinneret til Dødehavet. Nå går vannet til bruk i Israel, og bare unntaksvis blir noe vann sluppet ned i Dødehavet. Derfor synker vannspeilet der år for år.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart