Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Derfor ble sjeik Ahmed Yassin drept

Israel drepte Hamas-lederen Ahmed Yassin i et rakettangrep fra helikopter mandag 22. mars. Han var født i 1936, og familien flyktet til Gaza i 1948. Han grunnla Hamas i 1987. Hamas er i dag på listen over terrororganisasjoner i en rekke land.

Bakgrunnen
En slik aksjon mot Hamas-lederen var nok planlagt og overveid lenge. Det som gjorde at Israel slo til nå, var først og fremst terror-aksjonen i Ashdod nylig. Selvmordsbomberne var kommet fra Gaza. Det var først gang noen lyktes å ta seg gjennom gjerdet Israel har laget for å utføre en slik terrorhandling.

Israel kan ikke leve med at slik terror skal bli en regel. Det er i det minste en viktig del av bakgrunnen for at Yassin ble drept. Det er en del av Israels tilbaketrekningsplan fra Gaza, skriver Ze’ev Schiff i Ha’aretz. Hamas må svekkes både for å forhindre terror og for å hindre at islamister overtar kontrollen.

Hamas går konsekvent inn for at Israel skal ødelegges som selvstendig stat. Jødene skal være dhimmier. Organisasjonen kan tenke seg midlertidige og begrensede våpenhviler, men ikke fred. De fleste israelerne mener at den som åpent erklærer at han har rett til å drepe jøder, selv er et berettiget mål for israelske mottiltak.
Les også grunnloven til Hamas.

Vi skal her gjengi en del ulike syn på Israels handling.

Israels regjering og forsvar
Jerusalem Post har gjengitt synet til forsvarsminister Shaul Mofaz og en talsmann for det israelske forsvaret. De sier at Israel vil fortsette en systematisk kampanje mot Hamas, rettet mot terrorledere, aktivister, mot å forhindre at Hamas får penger, m. m. Hamas må svekkes før Israel trekker seg ut av Gaza, slik det er planlagt.
Israel er forberedt på en terrorbølge de kommende ukene. Men når lederne vet at de selv vil bli drept hvis et er terror, vil de i lengden virke dempende dem. Israel tror at dette vil øke muligheten for en fred som i hvert fall et stykke på vei kan fortjene betegnelsen.

Ha’aretz melder at Israels sikkerhetssjef, Avi Dichter, hadde argumentert mot drapet på regjeringsmøtet hvor det ble bestemt, fordi det ville koste mer enn fordelen tilsa. Men andre hadde andre synspunkter, og drapet ble bestemt.

I følge Channel 1 gjengitt i Jerusalem Post var Dichter kun uenig i timingen av angrepet. Hans ønske var at Israel skulle angripe alle Hamas-lederne på en gang. Nå frykter sikkerhetssjefen i Shin Bet at de andre topplederne vil forsvinne så langt under bakken at det blir vanskelig å ta dem i fremtiden.

Opposisjon
Lederen i Arbeiderpartiet, Shimon Peres, har uttrykt skepsis til om drapet av Yassin vil virke etter hensikten. Han frykter økt vold. Men både Haim Ramon og Danny Yatom, som er medlemmer av Knesset for Arbeiderpartiet, har gått ut med sterk støtte til regjeringens handling. Yatom sa på BBC at den eneste måten å overvinne terroren på, er å jakte på terrorlederne og drepe dem.
Han er tidligere etterretningssjef.

Lederen for det nye Yahad-partiet, Yossi Beilin, er imot aksjonen. Han frykter at det blir økt vold. En representant fra Shinui, som sitter i regjeringen, sier at dette har Israel rett til å gjøre. Men han er ikke sikker på at det er klokt. Et arabisk medlem av Knesset, Bishara, sier det nok de fleste araberne mener: Sharon er farlig både for jøder og arabere. Israels arabere skal markere sørgedag for Yassin.

Utlandet
De fleste land har fordømt drapet på Yassin. I de arabiske landene er reaksjonene sterke. Egypt og Jordan har suspendert sine fredsanstrengelser.

USA og Australia har ikke fordømt aksjonen.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart