Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

John Kerry og Israel

Den demokratiske presidentkandidaten John Kerry leder for øyeblikket på meningsmålingene foran president George W. Bush.

Ifølge jødiske aktivister i Kerrys parti, demokratene, har han stemt "perfekt" i alle saker som angår Israel i de 18 årene han har vært i Senatet. (Foto: johnkerry.com) Den demokratiske presidentkandidaten John Kerry leder for øyeblikket på meningsmålingene foran president George W. Bush. Kerry uttalte i et TV-intervju at Israel hadde "enhver rett i verden" til drepe Hamas-lederen Abd al-Aziz Rantisi. Han støtter statsminister Ariel Sharons plan om å trekke seg ut av Gaza og deler av Vestbredden "fullt ut&quot.

Han sier at det ikke vil føre til noe når palestinerne insisterer på en "rett til å vende tilbake" som truer Israels jødiske karakter. Han har uttalt at han er forpliktet på en "sikker jødisk stat". Han sier også at han støtter byggingen av sikkerhetsgjerdet, selv om han stiller spørsmålstegn ved deler av trasee.

Tidlig i valgkampen kom Kerry med noen uttalelser som mange jøder mislikte. Han sa blant annet at tidligere utenriksminister James Baker og tidligere president Jimmy Carter ville egne seg godt som utsendinger til Israel. I Israel er begge oppfattet som temmelig negative til Israel. Nå blir det sagt at Kerrys uttalelse var en tabbe, og at det skyldtes at en medarbeider hadde gjort en feil

Kerrys bakgrunn Kerrys besteforeldre på farssiden var jøder, men konverterte til katolisismen. En yngre bror av kandidaten, Cameron, har konvertert til jødedommen da han giftet seg med en jødisk kvinne. Cameron er 53 år (John er 60) og en av brorens nære rådgivere. Cameron driver et advokatfirma som har mye med israelske høyteknologi-bedrifter å gjøre. Ifølge jødiske aktivister i Kerrys parti, demokratene, har han stemt "perfekt" i alle saker som angår Israel i de 18 årene han har vært i Senatet

Kerry og jødene John Kerry har utnevnt Jay Footlik som sin kontaktperson mot det jødiske samfunnet i USA. Footlik er 38 år gammel og jøde. Han har arbeidet for andre demokrater (president Clinton, senator Joseph Lieberman). Han har bodd 4 år i Israel, og blant annet arbeidet for Peres’ Fredssenter. Hans kone er en israeler, født i Brasil. Footlik har også vært innom et firma som blir drevet av Yuval Rabin (sønn av avdøde statsminister Yitzak), Shimon Sheves (leder ved Yitzak Rabins kontor) og Amnon Lipkin-Shahak (tidligere militær øverstbefalende i Israel). Footlik sier at han vil fortelle jødene at det kristne høyre har sterk innflytelse hos president Bush. Mange jøder er blitt mer skeptiske til de kristne fordi de var så positive til filmen The Passion of the Christ, som mange jøder regner som antisemittisk. De fleste jødene er også liberale i saker som abort og homofili, mens det kristne høyre står på motsatt fløy i slike saker

Valget Det er antatt at Bush vil tiltrekke seg en større del av de jødiske stemmene ved det kommende valget enn det forrige, der han fikk 19 %. En kampanje blant jødene for Kerry skal forsøke å forhindre det. Selv om jødene er få, er de forholdsvis mange i enkelte sentrale stater, aller mest i New York. Det forrige høydepunktet for republikanerne var det George Bush senior som stod for i 1988. Han fikk 35 % av de jødiske stemmen.

Kilde: Jerusalem Report kommer ut hver 14. dag. En del artikler fra det nummeret som er datert 31. mai 2004 er allerede lagt ut på www.jrep.com. Det gjelder blant annet en artikkel av Ira Rifkin, skrevet fra Washington. Den er hovedkilden til denne artikkelen

MENINGSMÅLING I USA: Velgerflukten fra demokratene til republikanerne vil bli langt mindre enn tidligere antatt, viser en fersk meningsmåling blant amerikanske jøder. 75 prosent sier de vil støtte senator John Kerry ved presidentvalget i november. George W. Bush vil få stemmene fra 22 prosen.

Ved presidentvalget i år 2000 fikk George W. Bush bare 19 prosent av de jødiske stemmene. Om resultatene fra den nye meningsmålingen slår til, vil støtten fra de amerikanske jødene bare øke med marginale tre prosen.

George W. Bush får relativt stor støtte blant de amerikanske jødene for sin politikk knyttet til Israel. Samtidig mener to av tre at John Kerry vil være bedre enn Bush på dette området. Når det gjelder innenrikspolitiske spørsmål i USA, får Kerry støtte fra mer enn 80 prosent av de amerikanske jøden.

Meningsmålingen ble gjennomført av Greenberg Quinlan Rosner Research blant 817 jøder med stemmerett mellom 26. og 28. jul.

– Vi tror fortsatt at president Bush vil gjøre det betydelig bedre blant jødiske velgere enn han gjorde i 2000, sier Matthew Brooks, som leder Den republikanske jødiske koalisjon. Han tror resultatene av meningsmålingen ble påvirket av demokratenes landsmøte som ble avholdt på samme tid, og gav John Kerry mye medieoppmerksomhet

SENATOR JOHN KERRY: I et møte med et jødisk publikum i Anti-Defamation League mandag, lovte demokratenes presidentkandidat aldri å presse Israel til å forhandle med en upålitelig partner. John Kerry lover også å arbeide for Sharons adskillelsesplan dersom han blir valgt til USAs neste presiden.

Senatoren brukte store deler av innlegget sitt til å fortelle personlige opplevelser fra sitt første besøk i Israel for 20 år side.

– Vi reiste overalt, til alle stedene, til nord, til en kibbutz. Kiryat Shemona vil jeg aldri glemme, fordi det var i nærheten av en skole hvor uskyldige barn hadde blitt myrdet bare noen år tidligere. Vi gikk ned ned i et tilfluktsrom hvor barn måtte hjemme seg når Katyusha-rakettene ble skutt fra libanesisk territorium, fortalte Kerr.

På besøk i en flybase sør i Israel, fikk Kerry tillatelse til å låne et fly, selv om han hadde begrenset erfaring som pilot. Da senatoren raskt kom over Akaba-bukten, konstaterte den israelske co-piloten tørt: "Senator, du bør snu raskt, ellers vil du havne i egyptisk territorium&quot.

Flyhistorien er tilsynelatende Kerrys svar på president George W. Bushs fortelling om sin helikoptertur med daværende opposisjonspolitiker Ariel Sharon, skriver Ha’aretz-korrespondente.

Kerry fortalte også om sitt besøk på Masada: "Vi stod på kanten og ropte "Am Yisrael chai!" [Israels folk lever!]. Da kom ekkoet, en nifs og utrolig lyd. Vi så på hverandre og følte at vi hørte sjelene til de som hadde død der tale til oss&quot.

Demokratenes presidentkandidat prøver å bevise at han har et spesielt personlig forhold til Israel, konkluderer Ha’aretz

SENATOR JOHN KERRY: Demokratenes presidentkanidat John Kerry fremstilte seg selv mandag som en politiker som har "opprettholdt den spesielle forbindelsen og vennskapet USA har med Israel 100%". I en valgtale i Florida lovet Kerry også å avslutte amerikansk flørt med arabiske land som støtter terro.

– Jeg forstår hvordan vi skal stanse kjærlighetsforbindelsen med arabiske land som fremdeles lar penger gå til Hamas, Hizbollah og Al-Aksa brigaden, sa Kerry. En av presidentkandidatens talsmenn understreket at Kerry her refererte til Saudi-Arabia, som Bush-administrasjonen har et nært forhold til. På søndag forsvarte Kerry Israels rett til å angripe Hamas ledere: – Jeg tror Israel har enhver rett i verden til å svare på enhver type terror som blir rettet mot landet. Hamas er en brutal terrororganisasjon, sa Kerry.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart