Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Amerikanerne i Israel og presidentvalget

Det går an å ha israelsk og amerikansk statsborgerskap samtidig. Derfor er tallet på amerikanske statsborgere i Israel anslått til ikke mindre enn 185.000. (Andre anslag er noe lavere, men over 100.000.)

Det betyr at Israel faktisk er en viktig stat i det amerikanske valget. Dersom det er liten forskjell mellom kandidatene i en stat, kan stemmene fra Israel avgjøre valget.

Et eksempel: Ca. 6.000 israelere har stemmerett i Florida. Forrige gang hadde Bush et flertall der på bare 537 stemmer.

Siden 1930-årene har jøder flest i USA hatt en tendens til å stemme på demokratene på grunn av innenrikspolitiske saker. Jøder flest er liberale og sosialt innstilte. Ved forrige presidentvalg i år 2000 fikk Bush bare 19 % av de jødiske stemmene.

Flere for Bush
Meningsmålinger tyder på at Bush vil få en høyere del av de jødiske stemmene i USA denne gangen. Av stemmene i Israel ventes det at Bush får minst 40 %, kanskje til og med et flertall.

I den israelske befolkningen generelt (hvor altså bare et lite mindretall er amerikanske statsborgere) støtter 49 % Bush, 18 % Kerry, og 9 % synes det er likegyldig hvem av dem som vinner. Av dem som har tatt standpunkt, blir det nesten 65 % på Bush.

Kerry vinglete
Riktignok har John Kerry kommet med sterke uttalelser til støtte for Israel. Men han har også kommet med andre ting: I begynnelsen av valgkampen kom han med motstridende uttalelser om sikkerhetsgjerdet. Det ble lite nådig tatt opp i Israel at han sa at han ville bruke tidligere president Jimmy Carter til en slags utsending hvis han blir valgt. Carter er regnet som en av de mest anti-israelske presidentene i USA. – Mange mener derimot at George W. Bush har vist seg som en ekte venn av Israel.

Avgjørende
Jødene i Israel lever under en mer eksistensiell trussel enn kanskje noen annen folkegruppe i verden. Det kan derfor ha vel så stor betydning for dem som for amerikanerne hvem som blir valgt til president.

Mye tyder på at et stort antall amerikanske israelere vil stemme ved dette valget.

Kilder: To artikler i Jerusalem Post: Michael M. Rosen 7. september og Hilary Leila Krieger 13. september.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart