Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Jødisk demokrat støttet Bush

Til stor forbauselse for mange i Norge vant president George W. Bush valget i USA. Norske medier har i stor grad drevet valgkamp for Kerry, og det er nok vanskelig for nordmenn flest å begripe at så mange amerikanere kan stemme på en person som nesten utelukkende framstilles som dum og ond.

Til stor forbauselse for mange i Norge vant president George W. Bush valget i USA. Norske medier har i stor grad drevet valgkamp for Kerry, og det er nok vanskelig for nordmenn flest å begripe at så mange amerikanere kan stemme på en person som nesten utelukkende framstilles som dum og ond.

Etter valget er det antydet litt om at «verdier» er viktig for mange amerikanere, særlig kristne, og at det var det som fikk dem til å stemme Bush. Mot abort, mot homoseksuelle ekteskap m.m. Det kan sikkert være noe i det. Men for mange var Israel-spørsmålet også blant de avgjørende sakene.

I det følgende skal vi se på noen synspunkter fra en artikkel av Nathan Guttman i Jerusalem Post 29. september 2004, altså før valget. Guttman skriver der om Ed Kochs synspunkter.

Ed Koch er jøde. Han var ordfører i New York fra 1978 til 1989, og har vært og er demokrat på sin hals. Likevel gav han denne gangen klart og tydelig sin støtte til president Bush. Han har reist fram og tilbake til Florida en rekke ganger for å overtale flest mulig jøder der til å støtte Bush.
Koch er ikke enig med Bush i noe innenrikspolitisk spørsmål – fra skatter til trygder og alt imellom. Men han er enig med Bush i en ting: Kampen mot terror. Og denne saken mener han er så viktig at den overskygger alt det andre.

Koch tror ikke at det demokratiske partiet eller John Kerry er sterke nok til å bekjempe internasjonal terror så lenge og så sterkt som det trengs. Kerry legger ikke stor nok vekt på denne saken.

Koch legger mye av skylden for det som skjer på europeerne. Han tror ikke på Kerrys løfte om å bringe europeerne inn i betydelig grad. Europeerne er ikke villige til å betale hva det koster.

Koch mener at hvis Bush ikke hadde stått opp for Israel i FNs sikkerhetsråd, ville Israel ha blitt ødelagt. Han tror ikke at demokratene hadde gjort den samme jobben.
Det er ikke usannsynlig at europeerne vil tilby USA støtte i Irak mot at USA trekker tilbake sin sterke støtte til Israel. Han frykter at Kerry ikke ville kunne motstå et slikt press. Han vet ikke hva Kerry ville svare, men han vet hva Bush svarer: «Jeg svikter ikke en alliert.»

Koch mener at Bush er den beste presidenten i historien for jødene og staten Israel. Ronald Reagan kommer på annenplass og Bill Clinton på tredje.
Koch mener at Kerry er «problematisk».
I begynnelsen av valgkampen sa han at han ville sende tidligere president Jimmy Carter og tidligere utenriksminister James Baker til Midtøsten som meklere. Begge oppfattes som negative til Israel og positive til araberne. Da jødene reagerte, la Kerry straks dette bort. Men Koch tror at dette er det han egentlig mener og vil gjøre, og at Kerry med dette fridde til dem som er imot Israel.

Koch mener at venstrefløyen har fått makten i det demokratiske partiet. Det er han imot.

Han vil gå tilbake til demokratene etter valget. Han håper på Hillary Clinton ved neste valg, og vil støtte henne, sier han.

Så langt om Koch. Hans synspunkter er ikke så veldig typisk for jødene i USA, selv om en mindre gruppe av dem (kanskje 3 %, noen målinger har noe høyere) skiftet til støtte for Bush ved dette valget. Men lignende synspunkter har gjort seg gjeldende hos mange av dem som stemte på Bush, sammen med andre vurderinger. Det gjelder aller mest evangeliske kristne.

Relaterte artikler:
USAs støtte skyldes de kristne

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart