Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israel i stormaktspillet mellom USA og Kina

I den senere tid har USA nedgradert sitt militære samarbeid med Israel på en rekke felter:

I den senere tid har USA nedgradert sitt militære samarbeid med Israel på en rekke felter:

USA skal ha suspendert samarbeidet med Israel om Arrow-2 rakettforsvarssystem.

USA vil ikke lenge betale for fellesprosjektet med mobile laservåpen mot raketter. Med 10.000 raketter innstilt mot Israel i Libanon, ville dette prosjektet være av stor betydning.

Israel får ikke være med på å utvikle det nye kampflyet som skal tas i bruk fra 2012, F-35, selv om Israel regner med å bruke dette flyet.

Grunn: Kina
Grunnen er at Israel selger våpen, også avanserte våpen, til Kina. Amerikanerne betrakter i økende grad Kina som den største trusselen, og vil ikke gi Israel noen avanserte våpen (eller kunnskap om dem) som kan havne hos kineserne.

Et eksempel: I 1999 solgte Israel noen ubemannede fly, Harpy, til Kina. Clinton-administrasjonen var pro-kinesisk og hadde ingen innvendinger mot det. Nå meldes det at Israel oppgraderer dette systemet. Det kan henge i luften i timevis og så angripe radarer som blir brukt til å styre forsvarssystemer mot fly og raketter. Amerikanerne frykter at kineserne vil bruke systemet mot dem selv hvis de skal måtte forsvare Taiwan mot et angrep fra Kina.

Israel er den nest største leverandøren av våpen til Kina. Bare Russland er større.

Kina selger farlige våpen
Iran: Kineserne har gitt Iran viktig hjelp med å utvikle Shihab-3-raketten, som kan nå Israel fra iransk område. De har hjulpet med utstyr til å anrike uran og med atomreaktorer. De har solgt raketter mot skip, rimeligvis fordi kineserne vil svekke amerikenernes kontroll over oljefarten i Den persiske golfen.

Saudi-Arabia: Kineserne har solgt dem raketter med rekkevidde på 3.000 km. Da amerikanerne trakk seg ut av sine baser i Saudi-Arabia sommeren 2003, ble det meldt at kinesere flyttet inn.

Nord-Korea og Pakistan: Kineserne skal ha hjulpet disse landene betydelig å utvikle atomvåpen.

Hvorfor gjør Kina dette?
Kina utvinner olje selv. Men i 1993 var behovet blitt større enn landets egen oljeproduksjon, og siden har importbehovet økt meget raskt. Kina ser ut for å ville gjøre det meste for å få dekket sitt oljebehov fra land som Saudi-Arabia og Iran. Disse landene på sin side ønsker å handle med Kina, ikke minst fordi Kina kan hjelpe dem med raketter og massedrapsvåpen.

Glick skriver at John Loftus i Fox News mener at når Kina hjelper tvilsomme land med å skaffe seg atomvåpen, har det også sammenheng med Kinas strategiske maktspill. Pakistanske atombomber skal demme opp for India, nord-koreanske for Japan og iranske for USA. Glick mener at Kina ser USA som sin fremste motpart.

Hvorfor satser Israel på Kina?
Israel er avhengig av å eksportere militære produkter for å ha råd til å utvikle dem videre. Israelerne er nødt til selv å lage eller forbedre mange av sine våpen dersom de skal bevare en kvalitativ overlegenhet overfor de arabiske nabolandene militært sett. For USA selger store mengder moderne våpen til araberne. Israelerne sier at amerikanerne dermed høster det de sår når Israel selger til Kina.

Glick skriver at dette er en overbevisende grunn. Likevel mener hun at mye taler imot våpensalg til Kina. Kina truer med boikott hvis ikke Israel oppgraderer Harpy-dronene. Likevel mener Glick at Israel må tenke seg grundig om og avgjøre hva som er viktigst: Forretningsforbindelser med Kina som væpner Israels svorne fiender med atomvåpen og raketter eller det strategiske partnerskapet USA som arbeider for å forhindre dem i å få dette.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart