Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Egyptisk kontroll i Rafah?

Israels regjering og Knesset har bestemt at Israel skal trekke seg helt ut av Gaza. Et problem som oppstår i den forbindelsen, er hva som skal skje på grensen mellom Rafah og Egypt.

Israels regjering og Knesset har bestemt at Israel skal trekke seg helt ut av Gaza. Et problem som oppstår i den forbindelsen, er hva som skal skje på grensen mellom Rafah og Egypt.

Der har Israel hittil kontrollert en smal korridor. Hensikten med det har først og fremst vært å hindre palestinske grupper i å smugle våpen inn i Gaza. Alt taler nemlig for at slike våpen havner hos terror-grupper som vil bruke dem til angrep på israelere, både sivile og militære.

Overgi til Egypt
Statsminister Sharon og hans rådgivere har forhandlet med Egypt de siste månedene, og vedtatt en plan om at Egypt skal overta kontrollen over grensen mellom Gaza og Egypt. Ifølge avtalen skal Egypt utplassere 750 soldater på grensen mellom Egypt og Gaza og 1500-2000 soldater på grensen mot Israel. Israel skal altså ikke lenger ha noen kontroll med hva som blir fraktet fra Egypt til Gaza.

Dette er vedtatt til tross for sterke protester fra det israelske forsvaret og fra Shin Bet (etterretningen). Og likeså fra Yuval Steinitz (Likud), som er leder av forsvarskomiteen i Knesset. Steinitz har lenge advart om at Egypt ruster sterkt opp, og han sier rett ut at han frykter for at Egypt planlegger full krig mot Israel. (Se artikkelen Trussel fra Egypt fra 2001, den er minst like aktuell nå.) Glick og Steinitz står hverandre nær politisk.

Fiendtlig
I avtalen forutsetter Sharon at når Israel trekker seg ut fra Gaza, vil Egypt være interessert i å hjelpe Israel med å hindre at farlige våpen blir smuglet inn i Gaza. Det mener Steinitz er en grunnleggende misforståelse og ønsketenkning. Egypt er på mange måter det arabiske landet som har vist størst fiendtlighet mot Israel. Egypt er senteret for utgivelse av bøker med antisemittisk innhold. Egypt har stått i spissen for de fleste politiske initiativene som er tatt mot Israel i internasjonale fora. Landet har den sterkeste hæren i den arabiske verden, og fortsetter en rask oppbygging til tross for at det fattige landet så sårt kunne trenge ressursene på andre felter.

Interessert i terror
Glick mener at egypterne er interessert i at det foregår terror mot Israel. Det vil nemlig svekke Israel, og det vil igjen styrke dem selv. Og palestinerne er interessert i å bringe inn våpen i Gaza. Det øker deres mulighet til å føre krig mot Israel.

Brigader Yossi Kuperwasser, som leder en israelsk etterretningsavdeling, sa nylig at palestinernes nåværende leder, Mahmoud Abbas, forholder seg til terrorister på samme måte som Yasser Arafat gjorde: De blir betraktet som helter. Abbas er ikke interessert i å arrestere dem, avvæpne terrorgrupper, straffe terrorister eller stoppe våpensmugling. Dette ser ut for å bli en stadig mer utbredt oppfatning i Israel.

«Seier» som oppmuntrer terror
På flere måter ligner det som nå skal skje på det som skjedde sommeren 2000, da daværende statsminister Ehud Barak trakk den israelske hæren ut av Libanon. Det har ikke vært store angrep fra Libanon inn i Israel siden, slik sett var tilbaketrekningen vellykket. Men Hizbollah har bygget opp et stort arsenal av raketter (12.000 som er rettet mot Israel, skrøt lederen nylig). Og først og fremst: Araberne betraktet det som en stor seier og som en oppmuntring. Denne «seieren» var en viktig faktor da palestinerne bestemte seg for å starte sin intifada noen måneder etter.
Det er fare for at Israels tilbaketrekning fra Gaza vil bli oppfattet på samme måte: Terror lønner seg.

Militær trussel
Steinitz, som ser en militær trussel fra Egypt i utgangspunktet, mener at å åpne for fri transport inn i Gaza, vil øke den militære trusselen sterkt.
Egypt vil kunne transportere mange slags våpen (og soldater, for den saks skyld) inn i Gaza uten at Israel kan gjøre noe for å hindre det. Israel er lite. Moderne våpen i Gaza vil for eksempel kunne nå alle Israels flyplasser og andre følsomme mål i det sørlige Israel. Det er en strategisk trussel av høyeste klasse mot Israels sikkerhet og eksistens – Israel slipper en trojansk hest innenfor sine murer.

Den største fordelen Israel fikk av fredsavtalen med Egypt, var at Sinai-halvøya ble demilitarisert. Å åpne grensen mellom Egypt og Gaza vil på mange måter tillate Egypt å gjenmilitarisere Sinai.

Sharon argumenterer med at egyptisk kontroll og egyptiske soldater er nødvendig for at Egypt skal kunne stanse våpensmuglingen til Gaza. Men ifølge høytstående offiserer i det israelske forsvaret kan de soldatene Egypt har der fra før klare jobben uten problemer hvis de bare vil. Det er viljen det står på.

Steinitz forsøker å annullere avtalen om dette ved å forlange at Israels nasjonalforsamling, Knesset, må godkjenne den siden den betyr at fredsavtalen mellom Israel og Egypt blir forandret. Men de fleste regner vel med at Sharon får det som han vil i dette også.

Får atomvåpen
Glick nevner det visst ikke, men det har vært en rekke andre meldinger som uttrykker bekymring for at Egypt er i ferd med å utvikle atomvåpen. Det er funnet spor etter plutonium nær et atomanlegg i Egypt. Egypt skal ha vært i kontakt med Nord-Korea og pakistaneren Badir Khan (som selger atomteknologi ulovlig). Det er meldt om uregelmessigheter i rapportene fra Egypt om atom-aktivitetene.

Og møtet som skulle revidere den internasjonale ikke-spredningsavtalen oppnådde lite, ikke minst fordi Egypt brukte tiden til å kjøre så beinhardt ut mot Israel at mye av arbeidet ble lammet. Egypt «brakte konferansen til nesten full stans med krav om tiltak mot Israel som både USA og Europa avviste, men som Egypt verken ville fire på eller forhandle om», skrev NRK.

At Egypt med sin sterke hær (for ikke å si marine, som kanskje kan stenge sjøveien til Israel) får en militær fot innenfor Gaza og atomvåpen, er et mareritt for mange israelske militære.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart