Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Ariel Sharon: – Tilbaketrekningen er smertefull

Statsminister Ariel Sharon holdt mandag kveld en tv-tale til det israelske folk. - Det er ut av styrke, og ikke ut av svakhet at vi gjennomfører adskillelsesplanen, sa en alvorlig Sharon.
Statsminister Ariel Sharon talte til det israelske folk halvannet døgn før tvangsevakueringen starter onsdag. (Foto: GPO)

Statsminister Ariel Sharon holdt mandag kveld en tv-tale til det israelske folk. – Det er ut av styrke, og ikke ut av svakhet at vi gjennomfører adskillelsesplanen, sa en alvorlig Sharon.

Både Syria og Hizbollah mener at tilbaketrekningen fra Gaza-stripen og den nordlige Vestbredden er et tegn på svakhet fra Israels side, og at det beviser den væpnede motstandens effektivitet. I følge Sharons tale er det ikke terroren som er motivasjonen bak Israels evakuering, men den håpløse situasjonen palestinerne lever under.

– Vi kan ikke beholde Gaza for alltid. Mer enn én million palestinere bor der […] stuet sammen i flyktningleirer, sa Sharon og la til at palestinernes håpløse situasjon fungerer som grobunn for hat og terror.

Ariel Sharon regnes som en av hovedarkitektene bak bosetningsbevegelsen og derfor la han vekt på at tilbaketrekningen var vond for ham personlig.

Tidligere finansminister Benjamin Netanyahu trakk seg fra regjeringen for en uke siden, fordi han tror tilbaketrekningen fra Gaza kan ødelegge Israels sikkerhet. Statsminister Sharon forsikret at sikkerheten til de israelske innbyggerne er det viktigste for regjeringen, og at ethvert angrep på Israel vil bli slått hardt ned på.

– IDF vil omgruppere seg langs forsvarslinjene bak sikkerhetsgjerdet. De som fortsetter å krige mot oss vil møte IDF og sikkerhetsstyrkenes fulle styrke, sa Sharon.

Hva får Israel igjen?
Men Sharons tilbaketrekning skaper reaksjoner i mediene og alle nyhetsmediene har hatt en mening for eller imot evakueringen. Nå kommer de forskjellige avisene med sine oppsummeringer av tiden som har gått frem til evakueringen begynte, selvransakelser og spørsmål. En av dem som spør er Guy Ronen i Yedioth Aharonoth. Han lurer på om Israel får noe igjen for evakueringen eller ikke?

Israelske medier har dekket det meste i oppkjøringen til tilbaketrekningsplanen, men nå er tiden til slutt kommet for selve gjennomføringen. Ronen savner svar på hvordan operasjonen kan være til hjelp for Israel, eller om den i det hele tatt vil være til noen hjelp.

Statsministeren tror i alle fall den kan hjelpe Israel til å kunne fokusere på sine interne problemer, som fattigdom, arbeidsledighet og nød.

Bosetterne må minske gapet
Ariel Sharon gjør det klart i sin TV-tale at det er endringer i det politiske landskapet, som har tvunget ham til å tenke annerledes rundt bosetningene.

– Det er ingen hemmelighet at jeg, som mange andre, håpte og trodde at vi kunne beholde Netzarim og Kfar Darom for alltid. Den endrede virkeligheten i landet, regionen og verden krever en annen tilnærming og en forandring i [mitt] standpunkt, forklarte Sharon.

Denne uttalelsen fra statsministeren kan trolig Saul Singer, lett finne seg igjen i. For i følge en kommentarartikkel han skrev i Jerusalem Post 11. august, er bosetterne ikke lenger moderne. Han hevder at moderne mennesker kjemper etter å legge ulikheter til side og fungere sammen, mens ingen moderne mennesker takler bosetterne, eller motsatt. Dette har ført til at det har blitt et gap mellom moderne israeleres og bosetternes moralnormer og verdier, og at lite har blitt gjort fra de sistnevnte for å minske dette gapet. Dette har ført til at bosetterne ikke lenger ansees som helter blant israelere flest, men som fanatikere som vil bo på noen ugjestfrie fjelltopper bare fordi de kan se for seg sine forfedre da de vandret der for 2000 år siden, beskriver Singer.

Han mener derfor at bosetterne må la seg modernisere for å bli kvitt dette stemplet, nå som de skal bo sammen med sine jødiske brødre i Israel. Men som nyhetene fra Israel forteller oss, er det ikke alle bosetterne som er enig med Sharon og Singer, og de hevder de er klare for å gjøre nesten hva som helst, for å hindre IDF i å ta fra dem deres hjem. Sharon sier han forstår deres smerte, siden de må forlate omgivelsene de har brukt så mange år på å bygge opp. Han lover å hjelpe dem i den nye situasjonen de står overfor.

– Deres smerte og deres tårer er en uatskillelig del av dette landets historie. Uansett hvilke uenigheter vi måtte ha, så skal vi ikke forlate dere, og i etterkant av evakueringen vil vi gjøre alt som står i vår makt for å gjenoppbygge deres liv og landsbysamfunn, forsikret Sharon i sin tale.

Kilder:
«Sharon to nation: I had hoped to hold onto Netzarim forever» – Ha’aretz 15. august
«Sharon promises ‘harsh response'»- Yedioth Aharonoth 15. august
«Letting our guard down» – Yedioth Aharonoth 15. august
«Sharon says reality interrupted settlement dream» – Jerusalem Post 15. august
«Interesting Times – Fanatics can’t win» – Jerusalem Post 11. august


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart