Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Mordet på Rabin

Yitzhak Rabin ble myrdet på det som, ifølge Shimon Peres, kanskje var hans livs lykkeligste dag.

I måneder hadde Rabin vært gjenstand for en hatkampanje, med store demonstrasjoner og mange anklager.

Han var blitt kalt «forræder» og «morder». Men denne dagen, lørdag 4. november, var annerledes. Da var Yitzak Rabin et midtpunkt for en sterk støtte-erklæring: Ca. 100.000 mennesker var samlet i Tel Aviv til støtte for regjeringens politikk. Det må ha varmet Rabin sterkt.

Han ble inspirert til å holde en glødende tale om at israelere flest ville ta risiko for fred, sin stolthet over å ha kontakt med land som tidligere skydde Israel, om å motstå vold.

Atmosfæren på møtet var varm og sterk. Rabin ble så revet med at han, for første gang, gikk med på å synge offentlig.

Mordet
Rabin var blitt advart mot faren for mordforsøk. Men han nektet å ha på seg skuddsikker vest – noe som kunne ha reddet livet hans. Han sa at han følte seg «sikker midt iblant mitt folk».

En medvirkende årsak til at mordet var mulig, kan være at planene for avslutningen av demonstrasjonen ble endret i siste øyeblikk. Planen var at det hele skulle ende med at Rabin og Peres blandet seg med sine tilhengere. Men i siste øyeblikk var det en, hittil ukjent, person som avgjorde at dette var for farlig. Derfor forlot Peres scenen først, nesten ubeskyttet. Og da Rabin fulgte etter, hadde han bare to livvakter med seg.

Da han gikk til bilen sammen med kona, Leah, falt skuddene. Klokka var ca. 8.50 norsk tid. I all hast ble Rabin kjørt til Ichlilov-sykehuset, som ligger like i nærheten. «Det er vondt, men ikke vær nervøs,» mumlet han til sjåføren. Men legene kunne ikke utrette noe. Kl. 10.15 ble han erklært død.

En av livvaktene ble også såret.

Morderen
Morderen heter Yigal Amir. Han er 27 år gammel, og studerte juss tredje året ved Bar-Ilan-universitetet ved Tel Aviv. Dette er landets eneste religiøse universitet, og er kommet i søkelyset etter mordet.

Amir har tjenestegjort i en av Israels militære elite-avdelinger, Golani-brigaden. Han har tjenestegjort som israelsk utsending til Latvia for å oppmuntre jødene der til å flytte til Israel.

Medstudenter beskriver ham som «rolig» og «innadvendt». Han deltok i en rekke høyreorienterte demonstrasjoner, men gjorde seg ikke spesielt bemerket.

Yigal Amirs mor er førskole-lærer i Herzliya. Hun visste ingenting om at Amir var så ekstremistisk før hun så ham på TV etter mordet. Hun får god attest fra foreldrene til barna hun arbeider med. Hennes egne synspunkter er moderat venstre-orienterte. – Hans far er mer høyreorientert, men ikke ekstrem, og sterkt imot mord som politisk virkemiddel.

Amir har ikke vist noen form for anger eller beklagelse. Like etter mordet sa han at han hadde fått ordre av Gud til å gjøre dette. Også siden har han kommet smilende og tilsynelatende iskald til rettssaker, rekonstruksjoner m. m.

Amir insisterer på at han handlet alene. Men han har hatt en, mer eller mindre sterk, tilknytning til ei høyreorientert gruppe, Eyal. Det meldes at lederen for denne gruppa var agent for sikkerhetspolitiet og underlagt statsministerens kontor!

Vold og trusler fra høyresiden
I oktober framsa en rabbiner en høytidelig forbannelse over statsminister Rabin. Forbannelsen innebar at Rabin skulle dø innen begynnelsen av november. (Drapet skjedde 4. november.)

Rabbineren har tidligere prøvd seg på Saddam Hussein uten hell, så man kan ha sine tvil om hvor mye slikt virker. Men det er uhyggelig at denslags kan skje. Det er klart at noen vil oppfatte denslags som en befaling fra Gud om å utføre drapet.

Rabin ble drept. Men en ung mann forsøkte også å presse miljøminister Sarid av veien.

Da selvstyre-avtalen var undertegnet i september 1993, protesterte titusener. Noen hadde plakater med teksten: «Ønsket for forræderi: Yitzak Rabin og Shimon Peres.» Lignende forekom en rekke andre ganger også.

 

Andre relaterte lenker:

Temasiden for Yitzhak Rabin

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart