Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Hamas-regjering er «irrelevant»

Palestinske myndigheter som er ledet av Hamas kan ikke være fredspartner for Israel, sier fungerende statsminister Ehud Olmert.

STATSMINISTER EHUD OLMERT: – Palestinske myndigheter som er ledet av Hamas kan ikke være fredspartner for Israel, sier fungerende statsminister Ehud Olmert.

– En Hamas-regjering vil bli ignorert av Israel og resten av verden. Den vil bli «irrelevant», fortsatte Olmert under møtet i sikkerhetskabinettet torsdag kveld. Både USA og EU mener Hamas er en terrororganisasjon.

Statsministeren, som erstattet Ariel Sharon etter hjerneslaget 4. januar, har bedt sine ministre om ikke å kommentere Hamas-seieren overfor media.

«Israel vil ikke forhandle med en palestinsk regjering som er ledet av en væpnet terrororganisasjon som går inn for Israels ødeleggelse. Israel vil fortsette sin terrorbekjempelse for fullt», heter det i en offisiell uttalelse som ble publisert på slutten av møtet.
Denne holdningen overfor Hamas har bred politisk støtte både på høyre- og venstresiden av israelsk politikk, men regjeringen får knallhard kritikk for at dagens situasjon har oppstått.

Forsvarsminister Shaul Mofaz, utenriksminister Tzipi Livni, sikkerhetsminister Gideon Ezra, minister Tzachi Hanegbi, forsvarssjef Dan Halutz, Shin Bet-sjef Yuval Diskin, politisk rådgiver Dov Weissglass og nasjonal sikkerhetsrådgiver Giora Eiland deltok i møtet.

Knesset-kandidat for Kadima, Avi Dichter, sier Israel vil fortsette å bekjempe terrorister, «selv om de skulle sitte i den palestinske regjeringen».

Reaksjoner fra høyresiden
Resultat av det palestinske valget blir allerede brukt for alt det er verdt i den israelske valgkampen før Knesset-valget i mars. Frontet av Likud-leder Benjamin Netanyahu, mener høyresiden at Hamas-seieren skyldes Israels tilbaketrekning fra Gaza-stripen og den nordlige Vestbredden høsten 2005. Vi gjengir sitater fra Ha’aretz.

– Ehud Olmert og Kadima skaper en Hamas-ledet terrorstat, som er en avdeling av Iran, bare noen få kilometer fra israelske befolkningssentra, sier Likud i en uttalelse.

– Når Israel flykter, vokser Hamas. Kadimas planer om flere ensidige tilbaketrekninger vil skade den personlige sikkerheten til hver eneste israeler, sier Knesset-representanten Gideon Sa’ar (Likud).

– Hamas-leder Mahmoud al-Zahar bør sende en stor bukett blomster til Ehud Olmert, som valgte å gi opp i krigen mot terror, sier leder for National Union, Effi Eitam.

Leder for Knessets utenriks- og forsvarskomité, Yuval Steinitz (Likud), mener det var feil av Israel å tillate valget så lenge væpnede grupper deltok.

– Dette valget går imot Oslo-avtalen og imot demokrati, sier han.

Reaksjoner fra venstresiden
Leder for Arbeiderpartiet, Amir Peretz, mener det palestinske valgresultatet kan få Israel til å gjøre flere ensidige tiltak. «Vi vil ikke la oss fange i en diplomatisk blindgate», sier han.

Forhandlinger med Hamas er uaktuelt også for Arbeiderpartiet.

– Vi vil ikke forhandle med en organisasjon som ikke anerkjenne Israels rett til å eksistere, sier Peretz.

– Slik Hamas fremstår i dag, er de uforberedt på å endre et eneste ord i sin politiske plattform, sier Knesset-representant Benjamin Ben-Eliezer (Ap).

Meretz-leder Yossi Beilin mener Israel bør starte forhandlinger med PA-leder Mahmoud Abbas umiddelbart. Han mener den ensidige tilbaketrekningen fra Gaza-stripen, uten forhandlinger med PA, var med på å styrke Hamas. Peretz ser fortsatt en mulighet for å komme til en avtale med moderate palestinere.

BENJAMIN NETANYAHU:
Sammenlignet Hamas-seier med Hitlers maktovertakelse
– Da Hitler fikk makten, ble det sagt at han ville bli mer moderat med regjeringsansvar. Det samme ble sagt om Ayatollah-regimet og Taliban, sa Likud-leder Benjamin Netanyahu under et valgkamp-møte i Netanya søndag. Netanyahu har heller ingen forhåpninger når det gjelder Hamas.
– En ny fiende har fremstått, slo han fast.
– Likud vil ikke fortsette å overføre landområder, stanse å gi dem penger og forhindre dem fra å etablere en hær med alle mulige midler, sa Netanyahu, i følge Ha’aretz.

30. jan. 2006 kl. 05.00
C. Myrland

MERETZ:
– Hamas-seier reduserer sjansen for fred i nær fremtid
– Meretz utelukker ikke forhandlinger med Hamas-ledere, men først må det islamske partiet erklære en slutt på terrorangrep mot Israel, sier det venstreorienterte partiets fraksjonsleder i Knesset, Zahava Gal-On. Hun tror valgseieren til Hamas «reduserer sjansen for å nå frem til en avtale i nær fremtid».
Meretz ønsker israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden i dialog med palestinerne. De foreslår internasjonale overvåkningsstyrker i en overgangsperiode på to år. Først deretter kan «muligheten for å etablere en uavhengig palestinsk stat bli undersøkt», sier Meretz i sin siste politiske plan.

30. jan. 2006 kl. 05.00
C. Myrland

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart