Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Valgordning gav Hamas dominans

Palestinerne tar valgresultatet med ro. Men hvis valgordningen hadde vært proporsjonal, ville Fatah ha kunnet danne regjering.

Palestinerne tar valgresultatet med ro. Men hvis valgordningen hadde vært proporsjonal, ville Fatah ha kunnet danne regjering.

Daoub Kuttab er palestiner og direktør for Institutt for Moderne Medier ved Al-Quds-universitetet i Ramallah. Han hadde i en årrekke en fast spalte i Jerusalem Post, og fremdeles står det ofte artikler av ham.

12. februar 2006 skrev han om valget i de palestinske områdene og følgene av det. Han skrev at valgresultatet er blitt møtt med overraskende positive holdninger, også fra liberale. En viktig forklaring er at palestinerne er lei av korrupsjon. Det er tale om at 4,8 milliarder kroner er stjålet fra det palestinske folket – det er mye for en liten og fattig befolkning.

Valgordningen
Mange diskuterer valgordningen. Presidenten, Mahmoud Abbas, gikk inn for at det skulle være 100 % proporsjonale valg, slik som i Israel. (Hele landet er en valgkrets, partiene får mandater i forhold til sin andel av stemmer i hele landet.) Men mange i hans parti, Fatah, gikk inn for at 50 % av plassene skulle velges distriktsvis. (Kanskje noe lignende det som er hovedregelen hos oss, hvor hvert parti har en liste i hvert fylke.)

Hvis Abbas hadde fått det som han ville, hadde Fatah fått nesten like mange mandater som Hamas. Sammen med uavhengige på venstresiden ville Fatah ha kunnet lede den nye regjeringen. Slik det var, fikk Hamas langt flere mandater enn stemmetallet egentlig skulle tilsi (se tabell under).

Kuttab tror at Hamas vil forsøke å vise en moderat side. De vil respektere tidligere avtaler PA har inngått (men forsøke å forhandle dem på nytt). Hamas er også redd for å tape neste valg. Liberale palestinere tar valgresultatet med en spøk. De håper at Hamas vil opptre realistisk. Og noen sier at det er så galt at det ikke kan bli stort verre.

Endelig resultat
Endelige resultat fra det palestinske parlamentsvalget 25. januar 2006. Valgdeltakelsen var 74,6 prosent. Til sammen ble det avgitt 990.873 stemmer.

STEMMER I PROSENT

Hamas
44,45
Fatah
41,43
PFLP
4,25
«Alternativ List»
2,92
«Independent Palestine List»
2,72
Third Way List
2,41
Uavhengige
1,82
Totalt
100

MANDATER

Hamas
74
Fatah
45
PFLP
3
«Alternativ List»
2
«Independent Palestine List»
2
Third Way List
2
Uavhengige
4
Totalt
132

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart