Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tragedien i Qana

Landsbyen Qana i Libanon er blitt hardt rammet av kriger. Våren 1996 skjedde det en tragedie der under israelske kamper mot Hizbollah.

Israelsk artilleri skjøt mot en gruppe Hizbollah-soldater som hadde skutt raketter mot Israel, men i stedet traff granatene en bygning hvor et stort antall sivile oppholdt seg og ble drept.
Gjennom hele den nåværende krigen har det stadig vært uttalt i Israel at marerittet var at noe lignende skulle skje igjen.

Og så skjedde det altså, det samme stedet som for ti år siden. Søndag 30. juli ble flere titalls sivile libanesere drept. Først kom meldinger om minst 56 drepte, men dette tallet har siden vist seg å være sterkt overdrevent – og et ledd i den arabiske propagandakrigen. Human Rights Watch og sykehuset i Tyr har en liste på bare 28 mennesker som ble drept i Qana.

I tillegg til at det først og fremst er en tragedie for dem som ble drept og såret der, og for deres etterlatte, er det også en tragedie for Israel. Det gjenstår å se hvor stor betydning det vil få på krigens videre gang og avslutning.

Når dette blir skrevet, er det noe som er helt klart:

Qana var et senter for Hizbollah, både et kommando-senter og et forsynings-senter.

Hizbollah har skutt omkring 150 raketter fra Qana, i følge IDF. Israel har vist videoer av utskytninger.
Israel hadde advart befolkningen om at angrep ville komme, og bedt dem om å komme seg bort.

Det er noe som ennå er uklart:
Israel sier at den aktuelle bygningen ble bombet ca. kl. 1.00 natt til søndag. Bygningen ser ut for å først ha falt sammen 6-7 timer etterpå. I mellomtiden var landsbyen bombet på nytt, men det gjaldt mål 4-500 meter borte. IDF tror det var eksplosiver fra Hizbollah som fikk bygningen til å falle sammen.

Men det skal vel godt gjøres at det kommer opp noe som – i det minste i verdens øyne – vil frita israelerne for det ansvaret de fleste automatisk legger på dem.

IDFs granskning av Qana-hendelsen slår fast at Hizbollah brukte sivile som skjold for deres rakettangrep fra Qana.

– Hadde vi hatt informasjon som indikerte at det var sivile i bygningen, ville ikke angrepet blitt gjennomført, heter det i en uttalelse fra IDF.

Human Rights Watch har uttrykt skepsis til de libanesiske tapstallene etter Qana hendelsen. Menneskerettighetsorganisasjonen har kun 28 navn på listen over drepte, og 13 andre som er savnet. Det ble antatt at bare ni av menneskene som hadde søkt tilflukt i kjelleren av bygningen overlevde, men det viste seg at 22 kom seg unna, melder HRW. Tallet på 28 blir også bekreftet av sykehuspersonal i Tyr, hvor de drepte libaneserne ble mottatt.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart