Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Farlig å støtte Israel

Salah Uddin Shoaib Choudhury er en modig mann. Han er redaktør av The Weekly Blitz, en engelskspråklig avis som blir utgitt i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh. Han bruker sin avis til en åpenhjertig kritikk av radikal islamsk fundamentalisme og tar avstand fra hatet og volden som følger med denne retningen.

Det bor over 140 millioner mennesker i Bangladesh. Av dem er anslagsvis 106 millioner muslimer (de aller fleste av sunniretningen). De fleste andre er hinduer, men det er også små samfunn av buddhister, kristne og animister.
Choudhury er sunni-muslim. Han husker fra guttedagene de opphissende prekenene i moskeene under fredagsbønnen. Der ble tilhørerne gjentatte ganger oppfordret til jihad mot jøder og kristne. Men Saleh hadde en klok far, han sa til sønnen at han ikke skulle tro på dette, men se på verden i et videre perspektiv.

Da han ble voksen, bodde han en periode i Moskva, hvor han arbeidet for det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass. Der traff han russiske jøder. Han oppdaget at det han hadde hørt om dem i moskeene, ikke stemte. De hadde gode menneskelige kvaliteter og hatet ham ikke fordi han var muslim. De var alltid vennlige og ærlige overfor ham.

Da han kom tilbake til Bangladesh og begynte å utgi sin avis, så han det som sin oppgave å sette søkelyset på islamske ekstremister. Han så at barn og unge ble innpodet med ekstremisme fra barnehagen av, og at ordet «jøde» i seg selv er et skjellsord i den muslimske verden.

Han begynte å trykke positive artikler om jødedom og om Israel i sin avis. Han klarte også å få noen av artiklene trykket i de største engelsk-språklige dagsavisene.

Arrestert
I november 2003 skulle han reise til Israel for første gang. Riktignok står det i passet at det ikke gjelder for Israel og Taiwan. Men han vet om mange som reiser jevnlig til Taiwan, og det går greit. Men det gikk ikke greit å reise til Israel. Han ble arrestert på flyplassen i Dhaka i det han skulle reise ut.

Han ble anklaget for forræderi, oppvigleri og blasfemi. Han satt fengslet i 17 måneder. Han ble torturert, blant annet slått med en hockeykølle slik at lårbeinet brakk. Han ble satt sammen med harde kriminelle og mentalt syke fanger. Han ble sluppet fri i april 2005, delvis på grunn av en kampanje menneskerettighets-aktivisten dr. Richard Benkin satte i gang i USA.

Men det var ikke gjort med det. 12. oktober 2006 skulle det være ny rettssak. Noen få dager før brøt en mobb på 40 mennesker seg inn i kontoret hans. Noen av dem er ledende medlemmer av regjeringspartiet i Bangladesh. De overfalt ham fysisk, han fikk bl. a. en brukket ankel. Politiet arresterte ingen og nektet Choudhury å reise sak mot noen av angriperne.

Rettssaken skulle gjenopptas 13. november. Choudhury kan få dødsstraff. Men det amerikanske utenriksdepartementet og internasjonale menneskerettighetsgrupper har tatt avstand fra rettsforfølgelsen av ham. Hvordan det går, er ikke kjent når dette skrives.

Mediene i muslimske land blir gradvis overtatt av radikale, sier Choudhury. De bruker penger på mediene for å spre sitt budskap. Islamistenes hovedbudskap er: «Jøder og kristne er våre fiender. Så hat dem for å forbli muslimer.» Det samme budskapet kommer fram i samlinger for barn og unge finansiert av arabiske land. De forteller blant annet oppdiktede historier om hvordan jøder skal ha torturert profeten Muhammed og om hvordan muslimene i Israel blir undertrykket.

Kilde: En artikkel av Michael Freund i Jerusalem Post 30. oktober 2006 med intervju av Salah Uddin Shoaib Choudhury.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart