Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Palestinerne i Jordan

Palestinerne utgjør flertallet av befolkningen i Jordan, men bare ca. 60 % av dem er jordanske statsborgere. Blant dem som ikke har statsborgerskap, er palestinere fra Gaza. De som ikke har jordansk statsborgerskap, må ha nytt ID-kort hvert annet år.

Jordan er et nokså upolitisk land. Det finnes riktignok politiske partier, men de fleste er i grunnen navn som er gitt til lokale organisasjoner. De eneste virkelige nasjonale partiene er islamske organisasjoner. Det finnes nesten ikke spesielt palestinske partier.

I de palestinske flyktningeleirene i Jordan finnes det ikke kontorer for de palestinske partiene fra Vestbredden og Gaza, i motsetning til f. eks. i Libanon. Folk flest er leie av Fatah på grunn av korrupsjonen og fordi de føler at Fatah ikke bryr seg om dem. Mange ser på Hamas som et aktuelt alternativ.

Den palestinske identiteten
Den palestinske identiteten er begynt å bli «utvannet» hos noen av palestinerne i Jordan. Det gjelder særlig dem som nå i mange år har hatt jordansk statsborgerskap og de som ikke bor i flyktningeleirene. Det gjelder også ungdommen, som ser ut for å ha mistet interessen for «kampen». På universitetene er få palestinske studenter politisk aktive. Ungdommen er mest opptatt av det de kan kjøpe og det de kan se på TV.

Taher Kanaan var visestatsminister i kong Husseins siste regjering. (Da kong Hussein døde, overtok sønnen Abdullah II.) Han sier at retten palestinerne har til å «vende tilbake», er grunnleggende. Men i bytte for en ekte fred er han villig til å oppgi den. Men han mener Israel ikke er seriøs angående fred.

Til slutt vil vi for egen regning tilføye at israelere flest, og vi i MIFF, mener at det er helt feil at palestinerne skulle ha noen «rett til å vende tilbake». Ingen andre flyktningegrupper fra tiden etter andre verdenskrig har noen slik rett, og palestinerne må behandles likt alle andre.

Kilde: En artikkel av Shabtai Gold i Jerusalem Post 10. mars 2007.

Relaterte artikler:
Med rett til landet
Flyktninger i Midtøsten
Ingen «rett til å vende tilbake»
Muslimske arabere bor i jødiske hjem

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart