Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

USA knytter seg nærmere til Saudi-Arabia

På det arabiske toppmøtet i slutten av mars 2007 var en israelsk journalist til stede. Det var Orly Azoulay fra den største avisen i Israel, Yediot Aharonot. Siden ingen jøde i prinsippet har adgang til Saudi-Arabia, var det ganske spesielt.

Azoulay var invitert av den saudi-arabiske utenriksministeren. Det følgende er en fri gjengivelse av noen av hans inntrykk fra toppmøtet.

USA endrer kurs
USA har lenge gitt sterk støtte til Israel og arbeidet for å tvinge fram demokrati i den arabiske verden (spesielt Irak). Det har skapt sinne blant araberne.

Amerikanerne har kommet fram til at dette har svekket deres evne til å være meklere i Midtøsten. De har derfor bestemt seg for å nærme seg den arabiske verden. Som brobygger vil amerikanerne først og fremst bruke Saudi-Arabia. USA har måttet love å presse Israel til å «ta vanskelige beslutninger» og godta et kompromiss som vil tillate at en uavhengig palestinsk stat blir opprettet. Dette er noe av bakgrunnen for det arabiske toppmøtet. Det befestet og styrket Saudi-Arabias stilling som en regional supermakt.

Mekler
Det er ikke tilfeldig at det var Saudi-Arabia som fikk gjennom avtalen mellom Fatah og Hamas, Mekka-avtalen. Andre arabiske land søker også hjelp av Saudi-Arabia (Syria vil være med på den diplomatiske prosessen, Libanons president vil ha hjelp til å styrke sin stilling og øke stabiliteten, sudaneserne ønsker hjelp til å finne en løsning i Darfur). En saudi-arabisk tjenestemann som Azoulay snakket med, var tydelig stolt over landets nye status. Han sa at Saudi-Arabia snart vil innkalle til en konferanse med representanter fra Midtøsten og «Kvartetten» (USA, Russland, EU og FN).

De eneste som virket direkte misfornøyde på toppmøtet, var representantene for Egypt. De følte seg tydeligvis ydmyket og fornærmet over at Saudi-Arabia hadde overtatt så mye av lederskapet i den arabiske verden fra dem.

Svak regjering i Israel
Men en ledende saudi-araber fortalte israeleren at det er vanskelig å komme så langt i fredsprosessen med Israel fordi den israelske regjeringen er så svak. Med en sterkere regjering [som lettere kan ta vanskelige beslutninger] kunne utviklingen ha gått raskere.

Iran
Den iranske utenriksministeren var til stede (selv om Iran ikke er et arabisk land). Offisielt var Iran lite framme på toppmøtet. Men diplomatiske kilder fortalte Azoulay at bak scenen forsøkte USA å samle en koalisjon av moderate arabiske land for å forsøke å stanse Irans atomplaner.

Hyggelig
Det var mye luksus i kongens slott i Riyadh hvor toppmøtet ble holdt. Azoulay opplevde det som en slags styrkedemonstrasjon.

Det vakte betydelig oppsikt, og motstand hos noen, at en israelsk journalist var i den saudiske kongens slott. Men overfor ham personlig var folk vennlige. Hans nærvær ble rapportert på Al-Jazeera, og flere arabiske medier forsøkte å få et intervju med ham. [Han skriver visst ikke om det faktisk ble noe av.]

Kilde: En artikkel av Orly Azoulay på Ynet (det engelske nettstedet til Yediot Aharonot) 29. mars 2007.

 

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart