Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Reaksjonene i pressen

De israelske avisenes lederartikler og politiske kommentatorer krever statsminister Ehud Olmerts avgang etter publiseringen av den første Winograd-rapporten.

De israelske avisenes lederartikler og politiske kommentatorer krever statsminister Ehud Olmerts avgang etter publiseringen av den første Winograd-rapporten.

Her følger et utvalg eksempler på kommentarer:

Moshe Arens i Ha’aretz
Selv om komiteen var nådeløs i sin kritikk, er ikke konklusjonene annerledes enn de som det israelske folk trakk etter Den andre Libanon-krigen, påpekerMoshe Arens i Ha’aretz.

– Det bør være klart, i lys av utfordringene og farene Israel står overfor, at ansvaret for staten ikke kan være i slike hender, skriver Arens. Han tror et nyvalg vil være den beste løsningen for å erstatte dagens regjering.

– Israel står overfor risikoen av en mengde ballistiske raketter mot sine byer fra Libanon og Syria. I tillegg har vi trusselen fra Irans atomvåpen-program. Etter den smertefulle opplevelsen i Den andre Libanon-krigen, kan vi ikke stole på at det nåværende lederskapet forbereder oss tilstrekkelig for disse farene. Det er tid for et bytte på toppen, konkluderer Arens.

Nahum Barnea i Yedioth Aharonoth
Den samme konklusjonen presenterer Yedioth Aharonoths Nahum Barnea i første setning: «Bunnlinjen er at Ehud Olmert må gå av.» Han utelukker imidlertid ikke at Olmert kan overleve politisk, fordi alternativene ikke er så mye bedre.

Barnea påpeker elementer i rapporten som også stiller noen av de fremste utfordrerne til Olmert i et dårlig lys. Benjamin Netanyahu (Likud) kuttet i bevilgninger til bakkestyrker i sin periode som finansminister. Tzipi Livnis manglende politiske erfaring og Ehud Baraks tilbakeholdenhet overfor Hizbollahs provokasjoner i hans statsministerperiode blir også påpekt.

Barnea minner leserne om hvordan Olmert i fjor høst kjempet mot etableringen av en statskommisjon oppnevnt av Høyesterett. Statsministeren vant frem med sin egenutnevnte Winograd-komite, men selv dette kan ha vært en feil beslutning. En rapport fra en statskommisjon ville ikke vært verre enn rapporten fra medlemmene av Winograd-komiteen, mener Barnea.

– Winograd-komiteens rapport er en omfattende, modig og fordringsfullt forsøk på endre vår politiske kultur, mener Barnea.

Ze’ev Schiff i Ha’aretz
Militærkorrespondenten i Ha’aretz, Ze’ev Schiff, velger å rette fokus på fremtiden i sin analyse etter Winograd-rapporten. Han spør om Ehud Olmerts regjering kan lede Israel til seier i den neste krig, og svarer kategorisk nei.

Han tror ikke Rabin-regjeringen, Sharon-regjeringen eller Barak-regjeringen ville vært like mislykket som Olmert-regjeringen i håndteringen av Den andre Libanon-krigen.
– Det er korrekt at det er viktig med erfaring for en statsminister i en krisesituasjon, påpeker Schiff.

Yossi Verter i Ha’aretz
– Olmert har to valg: Å gå av, eller å avgå med en sakte, ydmykende, smertefull, æreløs og forutsagt politisk død, skriver Yossi Verter.

– Bare en alvorlig militær krise, en krig på Gaza-stripen eller nordfronten, ledet av en annen forsvarsminister og forsvarssjef, kan forlenge Olmerts regjeringstid, konkluderer han.

 

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart