Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Bare generaler som statsminister?

Den foreløpige Winograd-rapporten retter skarp kritikk mot statsminister Ehud Olmert og forsvarsminister Amir Peretz for manglende militær erfaring under Libanon-krigen sommeren 2006. Betyr det at bare tidligere generaler kan bli statsminister og forsvarsminister i Israel?

Den foreløpige Winograd-rapporten retter skarp kritikk mot statsminister Ehud Olmert og forsvarsminister Amir Peretz for manglende militær erfaring underLibanon-krigen sommeren 2006. Betyr det at bare tidligere generaler kan bli statsminister og forsvarsminister i Israel?

I en artikkel på Ynet 11. mai 2007 tar Shlomo Avinery spørsmålet i ingressen. Han besvarer spørsmålet med nei, men med tydelige forbehold. Det følgende er skrevet fritt på bakgrunn av Avinerys artikkel.

Rapporten kritiserer altså statsminister Olmert og forsvarsminister Peretz for mangel på erfaring på det militære og politiske feltet. Peretz er ny som minister, og Olmert har heller ikke så stor regjeringserfaring. Begge har gjort militærtjeneste og blitt skadet i tjeneste, men ingen av dem har erfaring fra høyere nivåer imilitæret.

Alle tidligere israelske regjeringer har hatt toppledere med omfattende militær eller politisk erfaring.
Forsvarsministrene har enten vært tidligere generaler eller folk som hadde omfattende kjennskap til militæret på annen måte (Shimon Peres og Moshe Arens). Statsminister Menahem Begin hadde ikke høyere militær kompetanse. Men han omgav seg med folk som hadde det (Moshe Dayan, Ezer Weizman).

Fordi statsminister Olmert, forsvarsminister Peretz og utenriksminister Livni alle manglet erfaring, var de ikke i stand til å stille de rette, kritiske spørsmålene til de militære. Den eneste ministeren som ifølge rapporten stilte de grunnleggende spørsmålene, var Shimon Peres. Men de ble ikke besvart, fordi de ledende ministrene ikke syntes at de var viktige nok.

Yom Kippur-krigen
Men erfaringen tilsier også at militær kompetanse i regjeringen slett ikke er tilstrekkelig til å unngå at det blir gjort grunnleggende feil. Det er mange eksempler på det. Det mest iøynefallende og vel også farligste er Yom Kippur-krigen i 1973, hvor general Moshe Dayan var forsvarsminister. Feilvurderingene holdt på å koste Israel livet.

Konklusjon
Konklusjonen er at den som skal bli statsminister og forsvarsminister i Israel, ikke bør være en nybegynner, men ha omfattende regjeringserfaring. Og minst én av dem bør også ha en omfattende bakgrunn fra forsvaret.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart