Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Sovjetunionen stod bak krigen i 1967

Sentrale russiske kilder bekrefter nå at Sovjetunionen aktivt arbeidet for at det skulle bli krig mellom Israel og araberne sommeren 1967. Hensikten var å få en anledning til å ødelegge Israels atomanlegg i Dimona.
Egyptiske jagerfly står ødelagt på bakken etter det israelske overraskelsesangrepet 5. juni 1967. Det vellykkede israelske angrepet mot egypts flyvåpen kan ha forhindret en sovjetisk invasjon av Israel. (Foto: GPO)

Her på miff.no kan man finne en framstilling av Seksdagerskrigen i 1967en egen temaside. Under denne krigen fikk Israel kontroll over Sinai (som ble levert tilbake til Egypt i bytte for fred), Gaza (som Israel også har trukket seg ut av), Vestbredden og Golan-høydene. Det har vært en alminnelig oppfatning, som vi gjengir, at Sovjetunionen startet prosessen som førte til krig ved å fortelle (helt uten grunnlag i de faktiske forhold) at Israel mobiliserte for et storangrep mot Syria. Men det har vært en vanlig oppfatning at Sovjetunionen bare ønsket spenning, ikke en full krig.

Nå har to israelere sammen skrevet bok om dette. De heter Gideon Remez og Isabella Ginor. Remez er en mangeårig, framstående journalist i Israel Radio. Ginor kom til Israel fra Ukraina i 1967 og er en kjent analytiker av Sovjetunionen og tiden etterpå. Boken er utgitt på Yale University Press. Vi har ikke lest boken. Denne artikkelen bygger på den omtalen David Horovitz, sjefredaktøren i Jerusalem Post, hadde av den på jpost.com 23. august 2007. Boken heter Foxbats over Dimona. «Foxbat» er navnet på det avanserte sovjetiske kampflyet MiG-25, som den gang var topphemmelig. Dimona er stedet i Negev i Israel hvor Israels atomanlegg ligger.

Teser i boka
Forfatterne hevder at overflygingene var en del av Sovjetunionens bevisste provokasjoner for å oppmuntre Israel til å starte en krig. Man regnet med at krigen ville få et forløp som ville gjøre det mulig for Sovjet og Egypt med et felles motangrep hvor man ødela Dimona-anlegget. I fall Israel allerede skulle ha atomvåpen, la sovjetiske atomubåter seg utenfor Israels kyst som en klar advarsel. Sovjet hadde også planlagt å landsette soldater på strendene i Israel.

Et problem som forfatterne åpent innrømmer, er at det har vært en rekke indisier og muntlige vitnemål fra folk som var med den gangen (også i det sovjetiske militæret) til støtte for dette, men lite av solide beviser. Det kan se ut for at de aktuelle ordrene bare ble formidlet muntlig.

Innrømmelse
Men nå har oberst Aleksandr V. Drobyshevsky kommet med en innrømmelse, riktignok indirekte og antakelig uten å tenke over hva det innebærer. Han er «chief spokesman» (den øverste talsmann) for det russiske flyvåpenet. Den kommer i en artikkel på det offisielle nettstedet til Det russiske forsvarsdepartementet. Der omtaler han oberst Bezhevets, som er helt av Sovjetunionen og æres-testpilot. Denne pilotens dyktighet ble bevist, skriver Drobyshevsky, da han «utførte kampoperasjoner i Egypt», og gjorde at han utførte «enestående rekognoseringsflyging over Israels landområde i et MiG-25RB-fly».

Men selv om det hermed er bekreftet hva oberst Bezhevets gjorde, benekter obersten at han har gjort noe slikt. Så innrømmelsen var vel en glipp, og dette skal ennå ikke snakkes om. Men den tyder også på at den bygger på dokumenter i det russiske luftvåpenet og ikke i hva Bezhevets selv sier.
Bezhevets’ kollega, generalløytnant Aleksandr I. Vybornov, blir sitert i boken. Han beskriver at oppdragene ble utført ved flere anledninger.

Oppsikt i Russland
Hovedinnholdet i boken ble beskrevet i Jerusalem Post den 16. mai under overskriften Sovjeterne planla seksdagerskrigen «for å ødelegge Israels atomprogram». Ifølge bokens forfattere vakte dette betydelig oppsikt i Russland. Den russiske dagsavisen Komsomolskaya Pravda kontaktet noen av veteranene som var kilder til boken, og de bekreftet sin framstilling. Blant dem var general Vasily Reshetnikov, øverstkommanderende for de sovjetiske strategiske bombeflyene. Han hadde fått kart for det planlagte angrepet på Dimona.

Militærkorrespondenten i Komsomolskaya Pravda, oberst Viktor Baranets (som har vært offiser i generalstaben) har skrevet, ifølge bokens forfattere: «Ingen kan benekte det åpenbare: Sovjetunionen «orkestrerte» den krigen … Sovjetunionen var forberedt på en invasjon av Israel. Dette blir bevist av det våre egne [russiske] offiserer har innrømmet.»

Til slutt
Den knusende seieren israelerne vant, gjorde at sovjeternes plan ikke kunne settes ut i livet. For vår egen del vil vi tilføye at det åpenbart var flere faktorer inne i bildet da den israelske regjeringen besluttet å gjennomføre angrepet mot Egypt enn det som hittil har vært kjent.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart