Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Mennesket Ehud Olmert

Statsminister Ehud Olmert får ros av pressen for sin åpenhet rundt sin kreftdiagnose.
Statsminister Ehud Olmert får ros av pressen for sin åpenhet rundt sin kreftdiagnose.

I mange år arbeidet støtteapparatet rundt Ariel Sharon for å skjule det åpenbare; at statsministerens helse ikke var den beste. Det har blitt hevdet at Sharon hadde store problemer med å komme seg opp en kortere slak oppoverbakke da han besøkte Molde i 2003. Dette var en tidlig indikasjon på det som senere skulle føre en hel nasjon ut i sorg, da Sharon fikk hjerneslag og falt i koma i januar 2006. Han har fortsatt ikke våknet, men er plassert på Sheba Medical Center.

Ehud Olmert har valgt å føre en helt annen linje enn sine forgjengere når det gjelder åpenhet om helsen. Siden den omstridte krigen i Libanon i 2006 har han vært svært upopulær. For øyeblikket er han også under etterforskning for korrupsjon. Olmert kunne valgt å gjøre som Sharon og legge lokk på alt. Men i stedet har statsministeren, i en tale til folket, innrømmet åpent det alle vet, «jeg er ingen populær statsminister.»

95 prosent sjanse for å overleve
Og når Olmert så fikk konstatert at han har prostatakreft, satte han ikke støtteapparatet inn for å skjule diagnosen. Nei, bare noen få dager etter at han selv hadde mottatt beskjeden, ble den israelske befolkningen informert. Selv om kreftsvulsten beskrives som «mikroskopisk» og statsministerens sjanse for overlevelse er hele 95 prosent, lar den israelske pressen seg imponere.

– Olmerts offentliggjørelse kom på et viktig tidspunkt for Israels kreftforening, som nylig satte i gang en kampanje for å øke folks bevissthet rundt prostatakreft, og vil garantert tiltrekke seg mer oppmerksomhet nå, skriver Jerusalem Post på lederplass.

– [Kadima-lederens åpenhet] signaliserer en dramatisk endring i dialogen mellom statsministeren og velgerne. Plutselig, etter Sharon, Netanyahu og Barak, kommer en statsminister som snakker rett fra leveren, en statsminister som ikke er redd for å innrømme virkeligheten slik den er, og han gjør det raskt, roser Attila Somfalvi i en kommentarartikkel for Yedioth Aharonoth.

Vil trolig tjene på det politisk
Knessets medlemmer har vært raske med å slå ring om statsministeren og ønsket ham god bedring. Men samtidig, skriver Somfalvi, har politikerne i nasjonalforsamlingen stille begynt å regne på implikasjonene av kreften. For sannsynligvis vil dette være gunstig for Olmert politisk. Han vil få folks sympati og dernest klatre på meningsmålingene. Det faktum at han forblir i jobben tross diagnosen, kan nok også skape beundring hos enkelte velgere. For hans åpenhet i denne saken er uten sidestykke i israelsk politikk. Statsministeren innrømmer at han er et menneske. Kanskje det er nettopp en slik ærlighet Israels velgere setter pris på.

Kanskje kan Ehud Olmerts bidra til at et tabubelagt tema i Israel kan bli snakket om mer i det åpne, mener mange. Kanskje kan den øke folks bevissthet om at stadig flere kreftpasienter blir friske igjen.

– Å forebygge kreft […] burde både bli en del av vår livsstil og være en stor nasjonal målsetning. Vi ønsker statsministeren refua shlema, en rask bedring, avslutterJerusalem Post.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart