Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Israelere emigrerer på grunn av økonomi

Er det terrortrussel og iranske atombomber eller økonomiske utsikter i Israel som gjør at mange israelere emigrerer?

Er det terrortrussel og iranske atombomber eller økonomiske utsikter i Israel som gjør at mange israelere emigrerer?

Flere og flere israelske toppledere har begynt å bli oppmerksom på den stadig økende emigrasjonen fra Israel.

Noen mener Irans mulige atombombe kan være årsaken. Kanskje frykter man tanken på at landet, raskere enn forventet, skal klare å kunne nå Israel med radioaktive langdistanseraketter? Andre har pekt på det demografiske problemet i forhold til palestinerne. For noen vil dette reise frykt for egen fremtid og tvinge dem til å flytte på seg til sikrere omgivelser.

Ingen av disse delene er riktige, mener advokat Eitan Tzafrir. Han anerkjenner emigrasjonen som et faktisk problem, et stort problem, men har likevel problemer med å akseptere årsaksforklaringene.

For det første vil lærere, doktorer, forelesere og andre 30- og 40-åringer fra middelklassen aldri finne på å forlate Israel på grunn av Iran. De er en generasjon israelere som har opplevd motgang av den sorten før. Slik motstand vil de holde ut. Ikke om millioner av arabere truet langs grensen ville de flykte unna. Nei, snarere må denne masseutvandringen skyldes helt andre ting, skriver advokaten i Yedioth Aharonoth 12. desember.

Israel har nok heller å gjøre med «en byråkratisk bombe», mener Tzafrir. Den har holdt et kvelertak over privatinitiativene helt siden sionismens begynnelse. Det er selvfølgelig økonomien som er problemet, argumenterer han.

Gjennom Israels moderne historie har de økonomiske krisene alltid vært etterfulgt av emigrasjonsbølger. Den økonomiske nedgangen rundt Seksdagerskrigen, inflasjonen på 1980-tallet og begynnelsen av 2000-årene, har alle vært hendelser som har fått israelere til å flytte ut.

I hele verden ser vi det samme; Emigrasjonen følger økonomien. De rike landene får som regel immigranter fra fattigere land – ikke motsatt. På samme måte har også Israel slitt med å skape innvandring fra rike land med en fri og robust markedsøkonomi.

– Emigrasjonen må uten tivl ha å gjøre med det halv-sosialistiske systemet vi har i landet her, skriver Tzafrir. Han mener Israel fortsatt ligger «lysår etter» land som Australia, Canada og USA når det gjelder liberalisering av økonomien.

Til slutt i sitt innlegg refererer Tzafrir til en undersøkelse gjennomført av Wall Street Journal og Heritage Institute. De sammenliknet den økonomiske friheten i 2007 i 157 ulike land. I følge det som kom frem her er det en helt klar sammenheng mellom levestandard (målt i BNP per innbygger) og nivået av økonomisk frihet i et land. Av disse 157 landene havnet Israel nede på 37. plass.

Hva har så Israel tenkt å gjøre med det? For når det gjelder de andre farene, som Iran og Gaza-stripen, vil Israel ri det av seg – som alltid. Og israelerne selv er vant til disse farene og villige til å leve med dem, «så lenge livet her ikke er bare nesten holdbart, men godt», mener Tzafrir.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart