Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Bushs fem målsetninger

President George W. Bush besøkte Israel fra onsdag 9. til fredag 11. januar 2008. Hva var målet med besøket?

President George W. Bush besøkte Israel fra onsdag 9. til fredag 11. januar 2008. Hva var målet med besøket?

Tidligere presidenter
Bare tre amerikanske presidenter har besøkt Israel mens de var i embetet. Den første var Richard Nixon i 1974, da USA hadde fått til noen diplomatiske gjennombrudd etter Jom Kippur-krigen i oktober 1973 og han trengte å bygge opp sin status i USA for å motvirke Watergate-skandalen (som siden tvang ham til å trekke seg som president).

Den andre var Jimmy Carter i 1979, da han skulle sluttføre fredsavtalen mellom Israel og Egypt.

Bill Clinton besøkte Israel fire ganger som president. Den ene gangen var i begravelsen til den israelske statsministeren Yitzak Rabin, som ble myrdet av en israelsk jøde. De andre gangene var det for å fremme fredsprosessen og feire resultater av den (som fredsavtalen med Jordan).
Men de fleste presidentene valgte å holde seg borte fra Israel og ikke bli for nær knyttet til problemene der. Og de israelske statsministrene har foretrukket selv å reise til USA og bli mottatt der med den pomp og prakt som blir utenlandske statsledere til del.

President Bush
George W. Bush har vært en gang tidligere i Israel, i 1998 da han var guvernør i Texas. Daværende utenriksminister Ariel Sharon tok ham med på en helikopter-tur og forklarte ham de grunnleggende sikkerhetsforholdene for det ørlille landet. (Israel er på størrelse med et norsk fylke.)

Meningsmålinger fra mange land viser at den israelske befolkningen er den befolkningen i verden som har den mest positive oppfatningen av president Bush. Den er mer positiv enn i USA, for ikke å snakke om Europa, den arabiske verden og palestinerne, hvor holdningen til Bush ofte er direkte fiendtlig.

Men Bush kom ikke til Israel for å få heder. Han hadde særlig fem målsetninger.

Målsetninger
1) Bush vil vise at til tross for problemene i Irak, klarer USA å skape en koalisjon mot radikalt Islam som inkluderer både Israel og moderate arabiske stater.

2) Bush vil forsøke å berolige israelere og arabiske allierte i kjølvannet av den amerikanske etterretningsrapporten som hevdet at iranerne stanset utviklingen av atomvåpen i 2003 og sannsynligvis ikke har gjenopptatt det siden. (Israel mener at rapporten ikke stemmer faktisk.) Bush vil love å gjøre alt for å hindre Iran i å få slike våpen.

3) Bush vil vise at Annapolis-konferansen ikke var et tomt spill, men en virkelig prosess som skal fortsette.

4) Han vil støtte Olmert og Abbas, som begge står svakt blant sine egne, slik at de kan bli sterke nok til å gjøre framgang i forhandlingene.

5) Han vil vise at han personlig engasjerer seg i Midtøsten-saker.

Bush vil gjøre et forsøk med Midtøsten-problematikken. Han vil holde en såpass høy profil at han kan få æren hvis det lykkes å skape en fred. Og mislykkes det, kan han si at han i hvert fall forsøkte.

Kilde: En artikkel av professor Eytan Gilboa på Ynet (Yediot Aharonot) 9. januar 2008. Gilboa er USA-ekspert og underviser i politisk vitenskap og kommunikasjon ved Bar-Ilan-universitetet.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart