Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

En ny situasjon for Gaza, Israel og Egypt

Etter at palestinerne brøt seg inn på Sinai-halvøya, kan Egypt bli tvunget til å stanse sin dobbeltmoral, tror Ariel Sharons sønn Gilad.

Gilad Sharon mener grensesprengingen beviser at Israel ikke lenger sitter med hovedansvaret for Gazas innbyggere. Endelig blir egypterne tvunget til å ta ansvar, og ikke minst til å slutte å tale med to tunger. For på den ene siden har de gitt noenlunde fritt leide for våpensmuglere, mens de på den andre siden har krevd at Israel skal avstå fra å besvare rakettangrepene som stadig rammer landet.

Men nå kommer pipen til å få en annen lyd, tror Sharon. Det er Egypts grense som har brutt sammen, så da får de selv se å forhindre smuglingen. Og har Kairo noen tanker om palestinernes humanitære situasjon, så får de selv finne seg i å ha et ansvar.

Fare for terror i Egypt
Egypt har i de siste dagene vært forvirret, og det er ikke uten grunn, påpeker Sharon. Hvor man tidligere har sett eksportmuligheter, ved å selge varer brukt til terrorvirksomhet fra Sinai til Gaza-stripen, viser det seg nå at det like gjerne kan bli fare for import andre veien. Båndene mellom ekstremistelementene i Egypt og terrorvirksomheten på Gaza er godt kjent. Derfor kan den nåværende situasjonen føre med seg terror også i Egypt, og dermed minkende turisme og utenlandske investeringer, mener Sharon. I en kommentarartikkel i Yedioth Aharonoth skriver han:

– Noen ganger seirer faktisk rettferdigheten. Det er dette egypterne lærer nå. Deres begjær etter å tillate terror å komme inn i Israel, mens de stilltiende nyter synet av vårt blod som blir spilt, kan nå komme til å hjemsøke dem. For de som går og legger seg blant terrorister, bør ikke bli overrasket av å våkne opp til terrorangrep.

Egypt vil bli avkrevd ansvar
Gershon Baskin ved Israel-Palestine Center for Research and Information ser også positive elementer for Israel i grensesprengningen.

Den mest opplagte fordelen, slik Baskin ser det, er at Israel får muligheten til å fraskrive seg ansvar for palestinernes velferd. Trenger man mat, klær, bensin eller annet – reis til Egypt. Ønsker de å eksportere råvarer til Europa får de bruke el Arish-flyplassen. Det er ingen grunn til å tro at Israel skulle bli avkrevd å gjennomføre slike ordninger.

Samtidig vil den smuglingen som har foregått inn til Gaza-stripen i årevis avsløre Egypts dobbeltmoral, når det flyttes over bakken. At det vil bli smuglet noe mer enn før, er langt fra sikkert. Men det vil skje synlig og bekrefte at det tidligere er gjort i skjul. Av frykt for å tape ansikt er det nok derfor lite sannsynlig at Kairo-regjeringen lar grensene være åpen lenge. Uansett vil israelernes ansvarsbyrde bli svært lettet, tror Baskin.

Relaterte artikler:

Hamas lykkes

Egypt lar Hamas smugle våpen i fred

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart