Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

«Verden er et bedre sted uten denne mannen»

I juli 1994 stod Imad Fayez Mughniyeh bak det største antisemittiske angrepet utenfor Israel etter Holocaust.
Øverstkommanderende for Hizbollahs militære styrker, Imad Fayez Mughniyeh, ble drept av en bilbombe i Syrias hovedstad Damaskus tirsdag kveld.

I juli 1994 stod Imad Fayez Mughniyeh bak det største antisemittiske angrepet utenfor Israel etter Holocaust.

84 mennesker ble drept i Buenos Aires i Argentina da en selvmordsbomber fra Hizbollah kjørte inn i et jødisk samfunnshus med fire hundre kilo eksplosiver. Bygningen på syv etasjer ble smadret. Mughniyeh ledet terrorangrepet og deltok personlig i forberedelsene. Han forlot Buenos Aires bare noen dager før eksplosjonen, forteller den argentinske aktoren Alberto Nisman. Han holder også Mughniyeh ansvarlig for angrepet mot den israelske ambassaden i 1992, hvor 29 mennesker ble drept.

Som så ofte ellers, handlet Mughniyeh på direkte ordre fra Teheran da han ledet terrorangrepene i Argentina. På bakgrunn av Nismans beviser har Interpol satt en rekke iranske toppledere på sin liste av ettersøkte for medvirkning i de to terrorangrepene. Blant dem er en sikkerhetsrådgiver til Irans øverste ayatollah, Irans viseforsvarssjef og den tidligere kulturattachéen ved den iranske ambassaden i Buenos Aires.

Inspirert av Arafat
Mughniyeh fikk sin første terrorerfaring som soldat og offiser for Fatah og Yasser Arafats Force 17-styrke i Libanon på 1970-tallet. Det første oppdraget fikk han i 1976, som snikskytter i grenseområdet mellom den kristne og muslimske bydelen av Beirut. Da PLO forlot Beirut i 1982 gav Arafat i oppdrag til Mughniyeh å overføre PLO-våpen til libanesiske militsstyrker som var alliert med palestinerne.

– Vi er veldig stolte av å ha en palestiner som har en så høy posisjon i Hizbollah, sa en tjenestemann i Fatah til Jerusalem Post i 2006.

Kaldblodig drapsmann
Mughniyeh mistet en venn da Arafat forlot Beirut, men vant seg raskt nye fiender. USA holder ham ansvarlig for angrepene mot den amerikanske ambassaden og marinestyrkenes hovedkvarter i 1983. Over 300 mennesker ble drept i disse angrepene.

– Imad Fayez Mughniyeh var en «kaldblodig drapsmann, en massemorder og en terrorist som stod bak at utallige uskyldige mennesker mistet livet», sier Sean McCormack, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

– Verden er et bedre sted uten denne mannen, legger han til.

«Ondskapens akse» rammet
Amir Oren i den israelske avisen Ha’aretz påpeker at Mughniyeh var et viktig bindeledd mellom ekstrem ayatollah-ideologi og den libanesiske shia-bevegelsen. Han var personifiseringen av «ondskapens akse», skriver Oren. Han tror det vil ta lang tid for Iran og Hizbollah å finne en verdig arvtaker etter Mughniyah.

– Tidligere er likvidasjoner av terrorledere blitt kritisert fordi deres arvtakere viser seg å bli enda verre. Det er ikke tilfelle nå, skriver Oren.

– Den som klarte å stramme nettet rundt Mughniyah i Syria hadde utmerkede operative og etterretningsmessige evner, noe som manglet i Den andre Libanon-krigen. Man kan bare lure på hvorfor vi ikke har klart å finne de kidnappede soldatene Ron Arad, Gilad Shalit, Eldad Regev og Udi Goldwasser, undrer Oren.

«Et slangehode»
– Hvis det finnes noen definisjon på et «slangehode», så er det Imad Mughniyeh, skriver Yossi Melman i en bakgrunnsartikkel i Ha’aretz. Som øverstkommanderende for Hizbollahs militære styrker skal Mughniyeh ha vært mer ettersøkt av Israel enn Hizbollahs toppleder sjeik Hassan Nasrallah. De to topplederne grunnla Hizbollah sammen på 1980-tallet.
Mughineyeh har levd i skjul i årevis, og stadig flyttet rundt i land som Libanon, Iran og Syria. Han har byttet identitet ofte, og skal også ha gjennomgått flere plastiske operasjoner.

På 1990-tallet forsøkte Mossad å likvidere Mughineyeh i Sør-Beirut. Terrorlederens bror ble drept i operasjonen, og man håpet dette ville gi en ny sjanse til å kidnappe eller likvidere Mughineyeh i brorens begravelse. Men Mughineyeh møtte aldri opp.

Vil hevne seg mot jøder i hele verden
Hizbollah, Syria og Iran kan hevne drapet på Hizbollahs øverstkommanderende med angrep mot israelske og jødiske mål i hele verden.

– Vi har rett til å gjengjelde over hele verden slik vi finner det passende, sier Ismail Sukeyir, som er medlem av parlamentet i Libanon for Hizbollah.
Hizbollah og deres allierte i Damaskus og Teheran holder Israel ansvarlig for drapet på Imad Fayez Mughniyeh tirsdag kveld.

– Drapet på Mughniyeh er «nok et eksempel på statlig terror» fra Israel, sier Mohammed Ali Hosseini, talsmann ved Irans utenriksdepartement.

– Hans rene blod, slik som blodet til de andre kjemperne, vil kreve en høy pris fra fienden, skriver Irans ambassadør i Damaskus til Hizbollahs generalsekretær Hassan Nasrallah.

– Mughineyeh ble en martyr i hendene til de zionistiske israelerne, het det i en uttalelse på Hizbollahs tv-kanal Al-Manaar onsdag.

Benekter medvirkning
Samme dag gikk israelske ambassader over hele verden på hevet sikkerhetsberedskap. I Jerusalem var medarbeiderne på statsministerens kontor opptatt av å distansere Israel fra likvidasjonen i Damaskus.

– Israel avviser forsøket fra terrorgrupper på å knytte Israel til noen rolle i denne hendelsen, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor.

– Vi har ikke noe å legge til dette, heter det videre.

Skaper legender
Selv om Mughniyeh også hadde andre fiender enn Israel, ser det ut til at de fleste israelske pressefolk tar det for gitt at israelske agenter stod bak drapet.

– Dette er en nyhet som skaper israelske legender, skriver Yaakov Katz i Jerusalem Post.

Hans journalistkollega Gil Hoffman forteller at statsminister Ehud Olmert oppsøkte kantinen i Knesset onsdag, kort tid etter at statsministerens kontor hadde benektet noe ansvar for eksplosjonen i Damaskus. Når Olmert kommer til kantinen, prøver han vanligvis å sende ut et budskap om at det er noe han er glad for, noe han ønsker alle skal vite.

– Drapet på Mughniyeh blir kanskje aldri offisielt knyttet til Israel, men Olmert og forsvarsminister Ehud Barak vil likevel forsøke å finne en vei til å høste æren for det uansett, skriver Hoffman.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart