Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

ossi Beilin ikke lenger leder i Meretz

Yossi Beilin ble født i 1948 og fyller altså 60 år i 2008. Han spilte i en årrekke en stor rolle på venstresiden av det israelske Arbeiderpartiet. Han regnes blant annet som den som mer enn noen andre stod bak "Oslo-prosessen".

Høsten 2000 startet palestinerne sin «andre intifada». I vide kretser i Israel generelt og i det israelske Arbeiderpartiet spesielt fikk Oslo-prosessen og Beilin mye av skylden for det som skjedde. Ved primærvalget før valget i 2003 havnet derfor Beilin så langt nede på Arbeiderpartiets liste at det var klart at han ikke ville bli valgt.

Beilin meldte seg da ut av Arbeiderpartiet og inn i Meretz, som har mye felles med det norske SV. Men der hadde det allerede vært primærvalg, og Beilin havnet så langt nede på lista at han ikke ble valgt der heller. Fra 2003 til valget i 2006 var han derfor ikke medlem av Knesset.

Etter valget i 2003 ble Beilin valgt til leder for Meretz. Men det førte ikke til noe oppsving for partiet, tvert imot. I valget i 2006 fikk Meretz sitt laveste resultat noen gang, 5 mandater. – Meretz nådde sitt høydepunkt i 1992, da det fikk 12 mandater i Knesset og ble med i Yitzhak Rabins regjeringskoalisjon. Siden har det altså mest gått nedover.

Flere av de israelske partiene har primærvalg (hvor alle medlemmene har stemmerett) før hvert valg til Knesset. Da det skulle være ledervalg i Meretz (valget ble holdt 18. mars 2008), ble det klart at medlem av Knesset Haim Oron ledet på meningsmålingene. Det førte til at Beilin trakk seg fra lederstriden.

18. mars 2008 ble Oron valgt som leder av Meretz. Han fikk 55 prosent av stemmene. Ran Cohen fikk 27 prosent og Zahava Gal-On 18 prosent. Alle de tre kandidatene er medlemmer av Knesset.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart