Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Grunn til å feire

Israel skal snart feire sin 60-års-dag som uavhengig stat. Feiringen skal være meget moderat. Statens bidrag til feiringen skal være totalt 100 millioner kroner. Det er ca. 14 kroner per israeler, og ca. 0,01 % av Israels nasjonalprodukt, som er på ca. 1000 milliarder kroner i året.

Sever Plocker i Yedioth Aharonoth spør om israelerne er blitt gale. Jubileet foregår i en atmosfære av bitterhet og depresjon. Mange spør hva Israel har å feire. Mange protesterer mot å kaste bort så mye penger på å feire.

Plocker mener at israelerne er i ferd med å miste sin sunne sans og begynner å tro på de karikaturene av Israel som blir spredt av landets fiender. Plocker mener at Israel har god grunn til å feiring. Tross alle sine feil, mangler, problemer, byrder, synder og dype sorger, og med all den tvilen israelerne bærer på – Israel er et av de mest vellykkede landene på jordens overflate.

Vellykket
Israel er en stat som mange i verden misunner. Av alle verdens land ligger Israel på plass 21 på HDI (FNs Human Development Index), den sammenligningen mellom leveforholdene i landene hvor Island siste år gikk forbi Norge som verdens beste land å bo i. Med hensyn til helse ligger Israel på 11. plass, altså i det absolutte toppskiktet i verden.

For 20 år siden, i 1988, var gjennomsnittsinntekten i Israel på 45.000 kroner i året. Nå er den 130.000 kroner per israeler. Riktignok lever flere israelere under fattigdomsgrensen nå enn i 1988, men fattigdomsgrensen er definert i forhold til medianinntekten, så grensen går mye høyere nå enn for 20 år siden. Mange av dem som regnes som fattige nå, ville vært regnet for middelklasse i 1988.

For 20 år siden var Israels økonomi syk, og det var behov for amerikansk hjelp. Nå er den israelske shekelen sterk. Og Israel har hatt en fantastisk suksess med å ta imot mer enn en million innvandrere fra det tidligere Sovjetunionen.

Israel har riktignok problemer ved at barna lærer for lite i skolen [slik også Norge har]. Men den israelske kulturen blomstrer som aldri før.

Høyteknologi-industrien er blant de aller fremste i verden. Den har tiltrukket seg utenlandskeinvesteringer for mer enn 250 milliarder kroner.

Kilde: Sever Plocker på Ynet (Yediot Aharonot) 8. april 2008.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart