Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Itzik snakker ut

Statsminister Ehud Olmert gjør ikke en så dårlig jobb som folk tror, mener Knessets ordstyrer Dalia Itzik.
Knesset-ordfører Dalia Itzik er Israels mest populære kvinnelige politiker. (Arkivfoto: GPO)

I anledning 60-årsfeiringen til Israel gav Itzik et sjeldent intervju med Jerusalem Post 7. mai. Hennes jobb i Knesset tilsvarer omtrent det en stortingspresident gjør i Norge.

Populær politiker
Itzik er en tidligere lærerinne, som ble politisk aktiv gjennom bystyret i Jerusalem. Hun ble medlem av Knesset for første gang i 1992.

De to siste årene som ordstyrer i Knesset har hun markert seg skikkelig. Blant annet har hun innskjerpet kravene til oppførsel og kleskode i nasjonalforsamlingen. Hun har også klart å begrense de statlige overføringene til spesielle interessegrupper. En fersk undersøkelse viste at Itzik er den klart mest populære kvinnelige politikeren i Israel.

Ingen samlingsregjering
Dalia er imidlertid ikke like fornøyd med alt hun har gjort. Jeg har ikke klart å få til en nasjonal samlingsregjering, påpeker hun. Itzik forteller at hun forsøkte å kalle inn partene til samtaler for noen måneder siden, uten å lykkes.

– Egoene [i partiene] må bli tilsidesatt. Jeg tar Irans president Ahmadinejad helt alvorlig. Jeg er ikke overbevist om at noen andre vil ta jobben [med å temme Iran] for oss. Det krever seriøs tenkning. De mest erfarne trenger å samles […] Opposisjonen demonstrerte stor tilbakeholdenhet under Den andre Libanon-krigen. Vi er fantastiske i umiddelbare farer. Det finnes ingen som oss når det er kriser rundt oss. Men vi burde ikke forene oss bare når det er krig, legger ordstyreren til.

Itzik understreker at det er ikke av mistillitshensyn overfor statsminister Ehud Olmert at hun ønsker en samlingsregjering, men fordi «ustabiliteten i det politiske systemet er sjokkerende».

– Systemet er umulig. Men vi kan ikke endre det, fordi det ikke er flertall for det, sier hun. Men, legger hun til, ulikhetene mellom partiene er egentlig mye mindre enn det man kanskje tror.

– Jeg så Likuds Benjamin Netanyahu overgi Hebron uten å ha møtt Arafat. […] Høyresiden ønsker fred de også. Folket ønsker ikke å høre om smale politiske uenigheter. De er veldig lei av det. De er ikke dumme! Vi ønsker alle fred, men spørsmålet er hvordan vi gjør det. Vi har aldri satt oss ned sammen, som en nasjon, og bestemt hvilke grenser vi vil ha. Er det ansvarlig?, spør hun seg.

Itzik om Olmert
Under intervjuet med avisen hadde Itzik mye positivt å si om Olmert. Han overreagerer aldri og vet hvordan han skal ta avgjørelser. Han har sterke nerver og tåler kritikk. Ikke minst støtter han trofast alle sine ministere.

– Jeg ville ikke byttet plass med statsministeren et eneste sekund. Det finnes ikke noe land i verden som er hardere å styre enn dette. Vi kjemper for vår overlevelse. Det er ingen klisjé. Det er virkeligheten. […] Jeg kjenner ikke detaljene i saken som Olmert etterforskes for, jeg vil ikke vite hva det er heller. Jeg vil heller tro at ingenting kommer ut av det, akkurat som i andre saker. Jeg ønsker dette for Israel og folket. Jeg ønsker en statsminister som kan fungere. En kan ikke fungere under slike omstendigheter som dette, hevder hun.

Etterforskning og anklager
– Media lar seg også rive med av disse [anklagene og etterforskningene mot politikerne]. Hvis du spør vil redaktørene bekrefte at det selger flere aviser. Ingen kan for eksempel anklage meg for å være Avigdor Liebermans største fan. Men er det fornuftig at han har vært under etterforskning i ti år? Hva med Haim Ramon? Dette er det eneste landet i verden der en regjeringsminister har blitt rettsforfulgt for et kyss. Gi meg et annet eksempel og jeg går frivillig fra stillingen, utfordrer Itzik.

Men at hun har tro på Israel, det skal ingen ta fra henne.

– Jeg er en stor tilhenger av Israel. Jeg er stolt av å tilhøre dette folket. Vi har så enormt mye mer historie enn land, men på dette lille landet bor enormt med talent. Når vi ser tilbake 60 år, kan vi si at vi klarte oss mot alle odds. Vi er virkelig en fantastisk nasjon.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart