Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hvem skal overta etter Ehud Olmert?

Det israelske rettsvesenet har lenge kjørt et fast opplegg: Når det skal være forhandlinger hvor noen venter at Israel skal gi "smertefulle innrømmelser", finner de fram en eller annen gammel sak (som normalt burde vært ferdig etterforsket og avgjort lenge før) og innkaller statsministeren til avhør under solid mediedekning. Samtidig hinter reportere med gode forbindelser i rettsvesenet at statsministerens vilje til å "fremme fredsprosessen" vil bestemme hvordan rettsvesenet vil behandle saken. Dette var et mønster under Netanyahu og siden Sharon, og er det nå under Olmert. Aller tydeligst var dette mot statsminister Sharon i forkant av Israels tilbaketrekning fra Gaza sommeren 2005.

President Bush var på besøk i Israel i forbindelse med Israels 60-års jubileum i mai 2008. I forkant av det kom det fram anklager om at statsminister Olmert skulle ha tatt imot bestikkelser for lenge siden (mens han ennå var ordfører i Jerusalem). Spørsmålet er om dette er reelle anklager eller om det bare var noe rettsvesenet framsatte for sikkerhets skyld, for å «myke opp» Olmert i fall president Bush ville presse Israel til innrømmelser som mange anser som uforsvarlige.

Ny statsminister
Dersom det skulle være seriøst hold i anklagene denne gangen, er spørsmålet hva som da skal skje. Olmert har sagt at dersom det blir reist tiltale mot ham, vil han trekke seg.

Det betyr i så fall, ifølge israelsk lov, at hele regjeringen automatisk må gå av. Deretter har president Shimon Peres syv dager på seg til å finne den kandidaten som har best mulighet for å få dannet en regjering som kan få tillit fra Knesset. I den utsatte posisjonen Israel er, har landet nemlig ikke råd til langvarige kriser. – Den gamle regjeringen fungerer for øvrig til en ny har fått tillit i Knesset.

Fra Kadima
Statsminister Olmert tilhører Kadima-partiet. Det var det partiet den forrige statsministeren, Ariel Sharon, opprettet da han forlot Likud-partiet i forbindelse med tilbaketrekningen fra Gaza. Da Sharon ble syk og kom i en koma han ligger i ennå, førte Olmert partiet videre. Ved valget i mars 2006 ble Kadima det største partiet i Knesset (Israels «storting»), og er det fremdeles. Dersom det må dannes en ny regjering uten at det blir et nytt valg, er det naturlig at også den nye statsministeren kommer fra Kadima.

Hvordan skal Kadima velge ny kandidat?
I vedtektene for Kadima står det at partiet skal velge leder innenfor perioden 90-60 dager før et valg. Normalt er valg bestemt så lenge i forveien at det går greit. Men dersom Olmert må gå, og en ny statsminister må utpekes i løpet av 7 dager, blir det vanskelig. Leder velges i et primærvalg der alle partimedlemmer har stemmerett. Det blir vanskelig eller umulig å gjennomføre et forsvarlig valg på så kort tid.

Et alternativ som drøftes, er at Kadimas gruppe i Knesset skal bestemme hvilken kandidat partiet skal satse på. Dette må så godkjennes av partirådet. Det inkluderer de 70 første på Kadimas kandidatliste ved siste valg, en del lokale ledere i partiet og andre ledende personer.

For at dette skal kunne gjøres, må det foretas en midlertidig endring i vedtektene. Det er visstnok lett for partiets gruppe i Knesset å få til.

Meningsmåling
Den største avisen i Israel, Yediot Aharonot, offentliggjorde nylig en meningsmåling. Den viste at hvis utenriksministeren Tzipi Livni leder Kadima i et valg nå, vil partiet få 27 mandater i Knesset (nå 29 mandater). Likud ville få 23 mandater (nå 12), Arbeiderpartiet 15 (nå 19). Kadima ville med andre ord vinne valget.

Dersom transportminister Shaul Mofaz leder Kadima, vil partiet få 17 mandater. Dersom innenriksminister Meir Sheetrit leder partiet, vil Kadima bare få 13 mandater. Alt ifølge denne meningsmålingen.

Livni tier
I denne tiden har utenriksminister Livni valgt å ikke uttale seg om noe annet enn det som sorterer under hennes departement, altså ingen innenrikssaker. Det er alminnelig antatt at det styrker hennes stilling som mulig kommende statsminister, noe meningsmålingen synes å bekrefte.

Primærvalg eller valg i Knesset?
Meningsmålingen forteller altså at dersom noen andre enn Livni leder Kadima i neste valg, vil partiet få langt færre plasser i Knesset. Det er derfor alminnelig antatt at Livni står sterkest i Knesset-gruppen.

Meningsmålingen tyder på at hun også gjør det i befolkningen. Men hennes motkandidater, Sheetrit og Mofaz, mener at de står sterkere blant partimedlemmene, dem som har stemmerett ved et primærvalg. De forlanger primærvalg nesten uansett.
Det er mye som skal avklares i israelsk politikk de neste ukene.

Kilder: En rekke artikler, mest en på jpost.com (Jerusalem Post) 12. mai 2008.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart