Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Hizbollah vil ikke slutte fred

I 2005 ble statsministeren i Libanon, Rafik Hariri, drept i et attentat. Det er alminnelig antatt at den syriske regjeringen stod bak drapet. Deretter var det en serie store demonstrasjoner i Libanon mot syrisk innflytelse (inkludert soldater syrerne holdt der), og det endte med at syrerne trakk ut alle sine soldater fra Libanon. Ny statsminister ble Fouad Siniora.

Nå våren 2008 tok den shia-muslimske militsen Hizbollah kortvarig kontroll over store deler av hovedstaden Beirut, mens den libanesiske hæren (hvor shia-muslimene spiller en viktig rolle) viste seg ut av stand til å hindre det. På bakgrunn av denne styrkedemonstrasjonen ble det i mai 2008 inngått en avtale i Doha (hovedstaden i Qatar) hvor Hizbollah fikk en vesentlig større plass i styre og stell.

Denne utviklingen bekymrer USA og Frankrike. De har vært opptatt av å styrke statsminister Siniora, som er sunni-muslim og betraktes som Vestens mann i den libanesiske regjeringen.

«Sheba-gårdene»
Da Israel trakk seg ut av Libanon sommeren 2000, beholdt det kontrollen over et lite område som kalles «Sheba-gårdene». Grunnen er at det er uklart om dette området tilhører Libanon eller Syria. I resolusjon 425 godtok FNs sikkerhetsråd at Israel fortsetter å kontrollere dette området til det blir en varig løsning. Det ble siden bekreftet i resolusjon 1310.

Krigen mellom Israel og Hizbollah sommeren 2006 ble avsluttet med resolusjon 1701. Der ble saken om «Sheba-gårdene» åpnet noe igjen. Det ble sagt at man skulle «ta hensyn til» en plan fra Siniora hvor det er foreslått å legge området under FN-kontroll. – Dessuten bestemte resolusjonen blant annet at alle militser i Libanon (først og fremst Hizbollah) skulle avvæpnes. Det har ingen forsøkt å gjennomføre. Tvert imot: Hizbollah har stått helt fritt til å ruste opp til et nivå høyere enn før krigen.

«Styrke Siniora»
Israel har ikke noe sterkt ønske om å beholde «Sheba-gårdene». Men det ønsker for det første ikke at Hizbollah skal få kontrollen over området, for det andre kan det være et forhandlingskort hvis og når det blir forhandlinger om varige løsninger.

Men nå arbeider USA og Frankrike for at Israel skal gi området til FN-kontroll. I neste omgang skal dette «selges» til den libanesiske befolkningen som en «seier» for statsminister Siniora. Det skal vise libaneserne at man kan oppnå ting ved å alliere seg med Vesten. Samtidig skal det frata Hizbollah det fremste argumentet organisasjonen bruker for sin «væpnede motstand» mot Israel: Så lenge Israel kontrollerer «Sheba-gårdene», er en del av Libanon «okkupert» og må «frigjøres».
Israel er tydeligvis i ferd med å bli «overtalt» av USA og Frankrike til å gå med på dette.

Motforestillinger
Vår hovedkilde til denne artikkelen, Jonathan Spyer, tror ikke at en eventuell israelsk tilbaketrekning vil virke slik amerikanerne og franskmennene håper. Her er noen av grunnene:

Hizbollah godtar ikke at «Sheba-gårdene» blir underlagt FN-kontroll.
Hizbollah vil protestere mot at det er statsmininster Sinioras gode forhold til vestlige land som får Israel til å trekke seg ut. De vil hevde at det er den store israelske påkjenningen under krigen mellom Hizbollah og Israel sommeren 2006 og Israels frykt for en ny runde mot Hizbollah som ligger bak tilbaketrekningen. Og Spyer mener at for den jevne libaneseren vil nok den versjonen virke mest troverdig.
Spyer tror heller ikke at en tilbaketrekning vil føre til fred.

Fortsatt krig
Spyer mener det er naivt å tro at hvis Israel forlater «Sheba-gårdene», vil Hizbollah erklære at nå er kampen mot Israel slutt. Hizbollah har en lang liste med «klager» som gir rikelig påskudd til fortsatt «væpnet motstand».

De aller fleste palestinske muslimene er sunni-muslimer. Men før krigen i 1948 var det syv landsbyer i Galilea (Nord-Israel) hvor innbyggerne var shia-muslimer slik Hizbollah er. Innbyggerne i disse landsbyene, og de fleste andre araberne, flyktet da Israel ble opprettet i 1948. Deres plass ble fylt av jødiske flyktninger, særlig fra arabiske land. Men Hizbollah forlanger (på samme måte som de fleste andre araberne, Kirkenes Verdensråd, Mellomkirkelig Råd i Den norske kirke, Norsk Folkehjelp, SV og mange andre) at alle de arabiske flyktningene skal ha en «rett til å vende tilbake» som ingen andre flyktninger fra den tiden har, og som ville gjøre slutt på Israel hvis det ble gjennomført.

Hizbollah har selv sagt at de som tror at det vil ta bort drivkraften til «motstand» mot Israel å legge Sheba-gårdene under FN, tar feil.

Mange i Israel frykter derfor at USA og Frankrike skal presse gjennom noe som viser seg å virke imot sin hensikt og som styrker og ikke svekker Hizbollah.

Kilde: En artikkel av Jonathan Spyer på jpost.com (Jerusalem Post) 18. juni 2008. Spyer er forsker ved Global Research in International Affairs Center, IDC, i Herzliya i Israel.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart