Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ehud Olmerts tøffe sommermåneder

Ved en rekke anledninger de siste to årene er Ehud Olmert spådd en snarlig politisk død, men statsministeren har klart å klore seg fast til makten. Etter tre tøffe sommermåneder med økende politikk press måtte han til slutt gi etter. Olmert går av etter ledervalget i Kadima i september.

Det var lekkasjene fra to nye korrupsjonsetterforskninger som beseglet Olmerts skjebne.
Her følger en kortfattet oppsummering av sommerens drama, hvor Olmert, diverse regjeringskollegaer og politiet hadde hovedrollene.

Fredag 2. mai
Spesialetterforskere fra politiets korrupsjonsavdeling møter opp ved statsministerens bolig i Jerusalem med mindre enn 48 timers varsel. Forhøret gjelder en ny korrupsjonssak, uavhengig av de fire mot Olmert som allerede var under mer eller mindre aktiv etterforskning.

– Situasjonen til Olmert er alvorlig og problematisk, og det er tvilsomt om han vil være i stand til å fortsette som statsminister, sier en fremstående tjenestemann i de israelske påtalemyndighetene. En domstol nekter israelske medier å skrive om detaljene i politiets mistanke.

Torsdag 8. mai
Medienes munnkurv blir delvis opphevet. Olmert er mistenkt for å ha mottatt store pengebeløp ulovlig i tiden før han ble statsminister. Beløp på hundretusenvis av dollar skal være inne i bildet. Hovedkilden til midlene er den amerikansk-jødiske millionæren Morris Talansky (75).

Det er foreløpig uklart hva Olmert eventuelt skal ha gjort i gjengjeld for pengestøtten.

Statsministeren avviser anklagene fullstendig.

– Jeg har aldri tatt imot en bestikkelse eller ”et eneste øre” til meg selv, sier Olmert i en pressekonferanse. Han lover imidlertid å gå av som statsminister dersom han blir tiltalt.
Både fra venstre- og høyreopposisjonen kommer det krav om statsminister Ehud Olmerts avgang.

Tirsdag 27. mai
Talansky gir en tidlig vitneforklaring i saken mot Olmert. Statsadvokat Moshe Lador opplyser at Olmert er mistenkt for bedrageri, tillitsbrudd, brudd på skatteloven og brudd på loven om pengegaver.

Talansky valgte å støtte Olmert på begynnelsen av 1990-tallet fordi de hadde felles ideologi når det gjaldt Israel, Jerusalem og zionisme. Olmert var den gang en av de politiske ”kronprinsene” i Likud-partiet.
– Det falt meg aldri inn at jeg skulle få noe personlig igjen [for pengestøtten til Olmert]. Jeg fortsatte å gi penger til 2005, i perioden da han var handels- og industriminister for Likud, fortalte Talansky.

Den amerikanske millionæren fikk også spørsmål om han visste hva Olmert brukte pengene til.

– [Olmerts sekretær] sa alltid at han hadde [mange] utgifter… Olmert sa at pengene ble brukt til utgifter for valgkamper. (…) Da Olmert reiste med fly ville de bare gi ham sete på business-klasse, og ikke førsteklasse. Jeg vet at noen penger ble brukt på det. Jeg vet at noen ble brukt til å kjøpe sigarer. Han liker dyre sigarer og dyre kulepenner, svarte Talansky.
Talansky skal ha overført pengebeløp til Olmert på opptil en halv million dollar i kontanter i løpet av en periode på flere år.

Statsministerens advokater mener Olmerts uskyld vil bli bevist når Talansky skal kryssforhøres.

Onsdag 28. mai
Talanskys forklaring vekker sterke reaksjoner i Israel.

– Det er ikke noe sexy med mennesker som lever på andres bekostning bare for å tilfredsstille sine lyster og pralende livsstil. Det er enda mye mer sjokkerende og skrekkelig når vi snakker om en minister i den israelske regjering, skriver Sima Kadmon i Yedioth Aharonoth.

– Talanskys forklaring i Jerusalems distriktsdomstol tirsdag vil for alltid ligge over statsministeren som en giftig sky – til han endelig går av, skriver Yossi Verter iHa’aretz.

– I beste fall er Olmert en grov hedonist. I verste fall er det forskjellige kriminelle handlinger som skjuler seg i historien, legger han til.

Leder av Arbeiderpartiet, forsvarsminister Ehud Barak, krever at Olmert umiddelbart opphører å fungere som statsminister på bakgrunn av den pågående korrupsjonsetterforskningen.

– Olmert kan ikke håndtere de utfordringene Israel står overfor, som Hamas, Hizbollah, Syria, Iran, de kidnappede soldatene og fredsprosessen, og samtidig håndtere sine personlige saker, sier Barak.
Han vil ikke bestemme hvordan Olmert skal slutte å fungere som statsminister – i form av en permisjon eller en oppsigelse.

Olmert signaliserer at han ikke har noen planer om å gå av.

Torsdag 29. mai
Utenriksminister Tzipi Livni oppfordrer sine partifeller i Kadima til å gjøre seg klare for nyvalg.

– Jeg kan ikke ignorere det som har skjedd de to siste dagene. Dette er ikke lenger bare en kriminalsak eller en juridisk sak. Det handler om verdier og normer som påvirker staten Israel, sa Livni.

Fredag 30. mai
Et flertall av de 62.000 medlemmene i Kadima-partiet mener deres statsminister kan fortsette å fungere inntil videre, til tross for korrupsjonsetterforskningen mot ham. 52 prosent sier Ehud Olmert bare bør gå av om han blir tiltalt, og 8 prosent mener han ikke bør gå av uansett. 38 prosent mener Olmert bør levere sin avskjedssøknad straks.

Tirsdag 17. juni
Statsminister Ehud Olmert signaliserer at han har tenkt å stille som kandidat i Kadima-partiets ledervalg. Statsministeren tror han vil bli renvasket i folks øyne etter kryssforhøret av Morris Talansky.

Mandag 23. juni
Arbeiderpartiets Knesset-medlemmer bestemmer for å støtte oppløsning av Knesset, slik også partileder Ehud Barak har gått inn for. Statsminister Ehud Olmert truer med å sparke de Ap-ministerne som stemmer for forslaget.

Onsdag 25. juni
Statsminister Ehud Olmert (Kadima) og forsvarsminister Ehud Barak (Ap) gjennomfører langvarige, indirekte forhandlinger. Til slutt lover Olmert å avholde ledervalg i Kadima innen 25. september. Barak på sin side trekker Arbeiderpartiets støtte til forslaget om å oppløse det nåværende Knesset og skrive ut nyvalg.

På grunn av dårlige meningsmålinger er det få i Ap som ivrer etter nyvalg, og mange vil foretrekke å fortsette i regjeringskoalisjon med Kadima under en ny partileder. Olmert klarer å sikre seg lengre tid som regjeringssjef ved hjelp av nok en politisk hestehandel.

Torsdag 10. juli
Statsminister Ehud Olmert godtar at en nyvalgt partileder i Kadima også overtar umiddelbart som statsminister, sier sentralt plasserte kilder i partiet. Olmert forsøker å endre Kadimas lover slik at han kan fortsette som statsminister frem til neste Knesset-valg, på tross av at partiet skal velge en ny leder i september.

Fredag 11. juli
Olmert blir forhørt i Talansky-saken for tredje gang, men israelsk politi konfronterer Olmert helt overraskende med nye mistanker. I perioden da han var ordfører i Jerusalem og industri- og handelsminister i Sharon-regjeringen, skal Olmert ha bedt om å få full dekning for de samme utenlandsreisene fra flere ulike offentlige organisasjoner og staten.
Dermed fikk Olmert dekket inn sine reisekostnader flere ganger.
Overskuddet skal han ha brukt til private reiser for seg og sin familie, i følge politiet. I løpet av en periode på flere år skal Olmert ha lurt til seg omlag en halv million kroner på denne måten.

Blant organisasjonene som Olmert skal ha lurt penger ut fra, inngår hjelpegrupper for handicappede og fysisk utviklingshemmede barn, Holocaust-museet Yad Vashem, Simon Wiesenthal-senteret og Amerikanske venner av IDF.

– Statsminister Olmert er overbevist om at han er uskyldig, og ettersom etterforskningen fortsetter tror han fast og sikkert at det vil bli klart for alle at han ikke har gjort noe galt, sier Mark Regev, statsministerens talsmann.

Lørdag 12. juli
Michal, Ariel, Shaul og Dana Olmert rykker ut i forsvar for sin far.
– Vi ønsker å gjøre det klinkende klart at vi ble spesifikt fortalt at flybillettene som ble gitt oss var en gave fra vår far og privat finansiert av ham, skriver barna.

Torsdag 17. juli
Olmerts advokater innleder fem dagers kryssforhør av Talansky.

Tirsdag 22. juli
– Kryssforhøret har gjort hele Talanskys forklaring til en vits, hevder Olmerts advokat Zohar.

Statsadvokat Lador sier en beslutning om en eventuell tiltale i Talansky-saken vil bli tatt ”veldig snart”.
En ny runde med kryssforhør av Talansky er berammet til 31. august.

Onsdag 30. juli
Olmert kaller inn til pressekonferanse, og varsler at han vil gå av etter ledervalget i Kadima i september. Han bedyrer fortsatt sin uskyld i korrupsjonssakene, men erkjenner at han må gå av etter politisk press.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart