Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Samtaler mellom Jordan og Hamas

I 1999 stengte staten Jordan kontoret som den palestinske, islamistiske organisasjonen Hamas hadde i Jordans hovedstad Amman. Hamas vant det siste palestinske valget og tok makten på Gaza-stripen i et brutalt kupp sommeren 2007. Tidligere var det en maktdeling mellom Hamas og president Mahmoud Abbas.)

Jordan har ansett Hamas som en trussel mot sin nasjonale sikkerhet. En av grunnene er at Hamas smuglet våpen inn i Jordan. Først forsøkte Hamas å benekte dette, etterpå sa de at våpnene bare skulle brukes mot Israel. Det ble bekreftet ved at noen av de arresterte innrømmet at de hadde planlagt å skyte raketter mot Israel fra jordansk område. Jordanerne ble sinte både for våpnene og ikke minst for forsøkene på å benekte det, og de avlyste et besøk Hamas-ledere skulle ha hatt i Jordan.

Samtaler Jordan – Hamas
Men nå er det meldinger om at Jordan og Hamas har samtaler. Et medlem av det jordanske parlamentet sier at man ikke venter noe gjennombrudd i forholdet mellom Jordan og Hamas. Det er mer snakk om en slags «kald normalisering». Jordan er ikke interessert i at Hamas skal få enda større makt i Gaza eller at sanksjonene mot Hamas [og dermed Gaza] skal lettes. Jordanerne vil fortsatt anse president Abbas som den lovlige, palestinske myndigheten.

Årsakene
Det er flere årsaker til at myndighetene i Amman er interessert i dialog med Hamas.

Jordan er overbevist om at Hamas kan bli styrket enda mer, og ønsker å ha en viss kontakt.

President Mahmoud Abbas’ valgperiode utløper i januar 2009. Hamas har gjort det klart at det ikke anerkjenner ham som president etter det. Abbas’ parti, Fatah, har ikke reformert seg og har ikke overbevist folk om at de er et bedre alternativ enn Hamas.

I Israel er statsminister Olmert på vei ut. Det vil trolig bidra til forsinke fredsprosessen, kanskje lenge.
Tanken om en tostats-løsning blir svekket når president Bush, som har stått for den, går av.

Det er ventet en fangeutveksling mellom Israel og Hamas, fordi den israelske soldaten Gilad Shalit skal bli satt fri. Jordanerne frykter at den vil styrke Hamas ytterligere.
Våpenhvilen mellom Israel og Hamas i Gaza, som gjør at Hamas kan styrke sitt grep om Gaza.

Hamas er stadig mer populær i den palestinske befolkningen i Jordan. (Palestinerne utgjør 60-70 prosent av den jordanske befolkningen.)

Hamas er nært politisk og åndelig beslektet med Det muslimske brorskap i Jordan. Den jordanske regjeringen har problemer med brorskapet, som blant annet har beskyldt regjeringen for valgfusk under det siste parlamentsvalget. Regjeringen håper at et bedre forhold til Hamas vil redusere spenningen til Det muslimske brorskap også.

Abbas protesterer
Den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, hørte om kontakten Jordan-Hamas via mediene. Han forsøker å protestere. Men Jordan balanserer på slakk line, og gjennomfører samtalene.

Kilde: En artikkel av Khaled Abu Toameh på jpost.com (Jerusalem Post) 21. august 2008.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart